motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće

  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara

Viskoznost krvi – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Viskoznost krvi - uzrok, simptomi, liječenje

Viskoznost krvi, uzroci

Viskoznost krvi je svakako važan pokazivatelj zdravstvenog stanja određene osobe. Povećana viskoznost može nepovoljno utjecati na stanje našeg srca, pluća i svih ostalih unutarnjih organa. Ukoliko postoji navedeno stanje, kardiovaskularni sustav će patiti i postoji mogućnost od nastanka krvnih ugrušaka i drugih negativnih posljedica. Naša krv se sastoji od ujednačenih elemenata poput leukocita, eritrocita, trombocita i tekućeg djela kojeg nazivamo plazma. Normalno, dio formiranih elemenata neće biti viši od 45% niži niži od 40%.

Ukoliko se navedena količina povećava, doći će do povećanja viskoznosti krvi. Ako naše bijele krvne stanice uzimaju manje od 40% riječ je o smanjenju viskoznosti. Zašto krv postaje gušća i koji su uzroci? Povećana viskoznost krvi može nastati iz sljedećih razloga: U tijelu nedostaju enzimi, manjak vode u tijelu, bolesti jetre, nepravilan rad slezene. Zbog povećanja viskoznosti krv u našem tijelu će cirkulirati jače, što će dovesti do određenih poremećaja u svim organima. Kod deblje krvi naše srce je prisiljeno raditi na pojačani način, što znači da je potreban dupli rad kako bi se propustila gusta krv.

Viskoznost krvi, simptomi

Znakovi promjena u viskoznosti krvi se mogu primijetiti. Osoba će često primijetiti sljedeće simptome: Smanjenu oštrinu vida, buka u ušima u obliku zvonjave, osjećaj težine u nogama, suhoća ustiju, česte i uporne glavobolje, smanjenje radne sposobnosti i česta pospanost, utrnulost udova, osjećaj trnaca po tijelu, vidljiva razdražljivost i apatija. Iako se viskoznost krvi veže uz smanjenu i povišenu viskoznost, stručnjaci navedeni pojam vežu uz povećani viskozitet. Ukoliko su navedeni simptomi nešto što često doživljavate, tada bi bilo poželjno da se obratite svome liječniku.

S povećanim viskozitetom naše tijelo dovodimo u sljedeće opasnosti: Nastanak moždanog udara, srčani udar, tromboza žila s naknadnom nekrozom okolnog tkiva. Da bi se dijagnosticirala povećana ili smanjena viskoznost krvi, pacijent će morati napraviti analizu krvi. Danas se viskoznost može odrediti i uz pomoć viskozimetra. Kod pregleda, liječnik dijalizira destiliranu vodu u jednu pipetu, a u drugu krv. Spajaju se uz pomoć kontejnera u kojemu je prisutan vakuum. Kada se voda i krv krene kretati različitim brzinama moguće je odrediti procjenu viskoznosti. Na temelju dijagnoze liječnik prepisuje potrebnu terapiju.

Viskoznost krvi, liječenje

Da bi se smanjila viskoznost krvi pacijent mora primati posebnu terapiju koja uključuje liječenje patologije koja je dovela do navedenog stanja. Ne postoji specifična shema liječenja i terapije, ona će ovisiti o kliničkoj slici samog pacijenta. Glavni lijek koji se koristi u smanjenju viskoznosti krvi je Aspirin. Navedeni lijek će smanjiti viskozitet, i ukloniti mogući nastanak ugrušaka. Uz navedeni lijek, liječnik može prepisati i ostale lijekove koji se mogu koristiti kao nadopuna u rješavanju stanja. Osim lijekova, viskoznost krvi se može riješiti i uz pomoć bolje prehrane.

Da bi se smanjila povećana gustoća krvi, preporučuje se češća konzumacija sljedećih namirnica: Bobičasto voće, svježe voće i povrće, začini u obliku papra, cimeta i đumbira, tamna čokolada kao i kava i kakao. Uz preporuku liječnika možete zatražiti i pomoćni, alternativni tretman. Da bi izbjegli zadebljanje krvi, potrebno je svaki dan piti minimalno 1,5 vode, iz života ukloniti sve loše navike, jesti pravilno i redovito, omogućiti si dovoljno sna, izbjegavati stres, ići na redovite sistematske preglede, omogućiti si svakodnevnu fizičku aktivnost.

Tagovi:

motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće

  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara