Što je apatija – uzrok, simptomi i liječenje

pursanga

Hyperdrops - normalan tlak već od prve upotrebe

Utječe na uzrok bolesti smanjujući rizik od moždanog udara i infarkta na nulu!
  • normalizira krvni tlak za 6 sati zbog bioflavonoida
  • obnavlja tonus i elastičnost krvnih žila u prvom tretmanu
  • siguran za svaku dob, učinkovit u 1,2 i 3 fazi hipertenzije
Što je apatija - uzrok, simptomi i liječenje

Što je apatija - uzrok

Bezvoljnost, manjak motivacije, ravnodušnost samo su neki od osjećaja koji su i te kako poznati svim ljudima. Sasvim je normalno da vas s vremena na vrijeme uhvate ovakvi negativni osjećaji no ako je osjećaj potpune bezvoljnosti nešto što vas prati svaki dan, možda je apatija izvor vašega problema. No što je to uopće apatija i kako do nje najčešće dolazi? Naime, radi se o emocionalnom stanju potpune bezvolje i ravnodušnosti. Sa psihopatološke strane, apatičnost se broji u poremećaje afektivnosti i čuvstva. Drugim riječima, ovo je psihička tegoba koja utječe na emocionalno stanje osobe. Do apatičnosti može doći iz više razloga i trenutno nije sasvim ustvrđeno koji je glavni uzrok. Ono što znamo je da do ovakvoga stanja može doći kao posljedica nekih drugih poremećaja kao što su šizofrenija, depresija, bipolarni poremećaj ili kao simptom nekih drugih bolesti kao što su Alzheimerova, Parkinsonova ili Huntingtonova bolest. Apatičnost može također nastati i kao posljedica frontalnog oštećenja mozga ili moždanog udara.

Što je apatija - simptomi

Termin apatija dolazi od grčke riječi ἀπάϑεıα koja se doslovno prevodi kao ravnodušnost, odnosno bezosjećajnost. Osoba koja ima problema sa apatijom osjeća se prazno i ne može doći do ikakve životne motivacije. Tim gore može biti po tome što osoba ne osjeća ni potrebu kako bi se motivirala za nešto. Iako se ovdje radi o manjku osjećaja ili motivacije, apatija je i dalje svojevrsna emocija koja se karakterizira kao osjećaj ravnodušnosti. Ovakvo mentalno stanje dovodi do toga da je osoba pasivna te da joj općenito nije stalo ni do čega. Iako se radi o ravnodušnosti prema svemu, osjećaj apatije bude izrazito iscrpljujuć, a ako predugo traje može dovesti do ogorčenosti prema životu. Ako želimo ikakav pomak u svome životu, trebaju nam neke pozitivne emocije i motivacija, a apatičnost u tom slučaju djeluje paralizirajuće. Tipični simptomi također uključuju nedostatak fizičke aktivnosti, manjak motivacije za dnevne aktivnosti, izbjegavanje ljudi, osjećaj otuđenosti i bespomoći te općeniti nedostatak uzbuđenja.

Što je apatija - liječenje

Svakome su u većoj ili manjoj mjeri poznati neki od simptoma apatije. Nije svaki dan jednako dobar te je sasvim normalno da se povremeno osjećamo bezvoljno, bez motivacije i ne želimo imati kontakta s drugim ljudima. Problem nastaje kada ovakvi osjećaji postanu konstanta iz koje se naoko ne možete više izvući. Apatija koja traje tjednima ili čak mjesecima može biti užasno stanje te vam znatno narušiti kvalitetu života. Ako dugotrajno imate takvih problema najbolja opcija je potražiti pomoć stručnjaka. Mentalne tegobe su sasvim normalna pojava i trebalo bi ih se tretirati kao i bilo koju drugu bolest. Nema potrebe da se osjećate loše ako postoji način na koji vam se može pomoći. Razgovor sa stručnom osobom može dovesti do ustvrđivanja uzroka apatije ali isto tako i dovesti do rješenja. Ovisno o tome zašto se apatično stanje dogodilo kod vas biti će i drugačiji način tretiranja. Ono što je važno znati je da se apatija može liječiti i izliječiti.


Tagovi:

pursanga

Hyperdrops - normalan tlak već od prve upotrebe

Utječe na uzrok bolesti smanjujući rizik od moždanog udara i infarkta na nulu!
  • normalizira krvni tlak za 6 sati zbog bioflavonoida
  • obnavlja tonus i elastičnost krvnih žila u prvom tretmanu
  • siguran za svaku dob, učinkovit u 1,2 i 3 fazi hipertenzije