motion free

Neoveris - sredstvo protiv varikoznih vena

Riješite se proširenih vena i vratite pokretni način života.

  • pomaže u smanjenju oteklina, težine u nogama, bolova, grčeva
  • pomaže u ublažavanju upale i jačanju krvožilnih zidova
  • obnavlja elastičnost
  • ima sposobnost normalizirati cirkulaciju krvi, umiriti i navlažiti kožu

Vaskularni pauci – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Vaskularni pauci - uzrok, simptomi, liječenje

Vaskularni pauci, uzroci

Vaskularni pauci ili paučinaste vene su manje proširene krvne žilice koje se pojavljuju na površini naše kože, a prepoznatljive su po ljubičastim, crvenkastim ili plavim crticama na nogama. Njihov izgled se često uspoređuje s paukovom mrežom, što je doprinijelo imenu paučinaste vene. Navedeno stanje je veoma slično proširenim venama, no nisu toliko vidljive i ne stvaraju apsolutno nikakav rizik za naše zdravlje. Mogu se povrijediti, što će rezultirati krvarenjem i hematomom na koži. Najčešće se pojavljuju za toplijeg vremena, i to kod oba spola nakon 30-te godine života. Koji su uzroci nastanka paučinastih vena?

Vaskularni pauci najčešće nastaju iz sljedećih razloga: Genetska predispozicija koja većinom puta garantira nastanak proširenih vena. Sljedeći uzrok koji se veoma često zapostavlja je kretanje, a manjak kretanja i sjedilački način života čini tijelo podložno razvoju proširenih vena. Stručnjaci misle kako su i posljedica hormonskih čimbenika, jer se najviše pojavljuju kod žena. Navedena pojava može nastati i tijekom trudnoće kada se javlja osjećaj težine u nogama i stopalima, kao i pritisak na donji dio tijela. U ostale uzroke ubrajamo: Prekomjernu tjelesnu težinu, prekomjerno izlaganje suncu, starenje i pretjerana konzumacija alkohola.

Vaskularni pauci, simptomi

Glavni simptomi koji se pojavljuju uz paučinastih vena su: Krvarenje i nastajanje modrice, oticanje nogu, osjećaj težine u nogama, moguća svrbež, moguća bol na dodir. Vaskularni pauci se uglavnom razvijaju u 30-im i 40-im godinama, i s vremenom postaju sve više uočljive ispod kože. Kada imamo normalni rad vena u donjem dijelu tijela, naši zalisci će spriječiti spuštanje krvi natrag niz noge radi same sile teže. Kada zalisci prestanu funkcionirati na svoj način, pojavljuje se nakupljena krv i ona se širi u venama i tako one postupno slabe. Kao rezultat navedenog dobivamo crvenkaste, ljubičaste ili plavkaste žile koje “pucaju”. Vaskularni pauci se mogu javiti na bilo kojem dijelu našeg tijela, ali najčešće se javljaju na nogama – stražnji dio našeg lista, na unutarnjoj strani noge, ili na licu.

Osim svog karakterističnog izgleda, paučinaste vene mogu nakon određenog vremena uzrokovati bol radi pritiska ili moguću svrbež kože. Umorne noge u sredini dana su također mogući simptom. I dok one ne stvaraju zdravstvene probleme, njihovo proširenje može smanjiti izdržljivost i učiniti dugotrajno stajanje ili sjedenje neizdrživo. Mogući je i simptom otečenih gležnjeva, kao i grčeva u mišićima dok spavate ili mirujete. Stručnjaci smatraju da se one najčešće javljaju kod dugotrajnog izlaganja suncu, i promjenama temperature jer se stvara pritisak na vene i organizam.

Vaskularni pauci, liječenje

Vaskularni pauci ne zahtijevaju pretjeranu liječničku pozornost, što znači da se mnogi odlučuju na liječenje čisto iz estetskih razloga. Proširene vene se ne mogu u potpunosti izliječiti jer su one normalni simptom starenja, no mogu se olakšati simptomi, poboljšati njihov izgled i spriječiti moguće komplikacije. Kada je riječ o liječenju paučinastih vena, opcije su sljedeće: Laserski tretman – Laser direktno djeluje na proširene vene i tako ih smanjuje. Tretman je manje bolan i oporavak je kratak. Operativni zahvat – Zahvat koji se obavlja po općoj ili lokalnoj anesteziji, vene se uklanjaju uz manje rezove na koži. Skleroterapija – U vene se ubrizgava posebno sklerozirajuće sredstvo koje uzrokuje kontroliranu upalu koja uklanja vene i kapilare.

UGFS – Uklanjanje ultrazvukom, riječ je o novijoj vrsti tretmana. Najpristupačnije liječenje je svakako ono s kremama, jer određene kreme mogu smanjiti vidljivost vena i ublažiti sve popratne simptome. Kao i u svemu, prevencija je ključ. Kako bi se vaskularni pauci pojavili što kasnije, bilo bi poželjno da usvojite navedene navike: Hodajte dnevno barem pola sata, pijte mnogo tekućine, vježbajte barem dva puta tjedno određene kardio vježbe, smanjite unos zasićenih i loših masti, koristite kremu za sunčanje preko ljeta, izbjegavajte nošenje uskog, smanjite unos alkohola, izbjegavajte saune ili vruće kupke.

Tagovi:

motion free

Neoveris - sredstvo protiv varikoznih vena

Riješite se proširenih vena i vratite pokretni način života.

  • pomaže u smanjenju oteklina, težine u nogama, bolova, grčeva
  • pomaže u ublažavanju upale i jačanju krvožilnih zidova
  • obnavlja elastičnost
  • ima sposobnost normalizirati cirkulaciju krvi, umiriti i navlažiti kožu