Varikozne vene nogu – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Levicose - zaustavlja razvoj proširenih vena

Pomaže i u najnaprednijim slučajevima proširenih vena
 • Ublažava bol 99 %
 • Smanjuje otekline nogu 98%
 • Smanjuje težinu i nelagodu u nogama 99%
 • Eliminira telangiektazije 98%
 • Uklanja proširene vene 93%
 • Uklanja hiperpigmentaciju 96%
Varikozne vene nogu - uzrok, simptomi, liječenje

Varikozne vene nogu, uzroci

Varikozne vene nogu se mogu opisati kao površne i proširene vene na nogama. Za većinu, navedeni problem je isključivo estetske prirode, i ne uzrokuje nikakve smetnje. Kod nekih, navedeno stanje može biti bolno i neugodno. Varikozne vene nogu nekada mogu dovesti i do većih problema. Isto tako, one mogu biti simptom da nešto nije u rednu s našom cirkulacijom. Tretmani liječenja mogu biti vlastita skrb ili razni postupci kojima stručnjak ili liječnik može ukloniti ili zatvoriti vene. Uzroci nastanka proširenih vena su brojni, ali u najčešće ubrajamo:

Lošu prehranu, premalo kretanja i fizičke aktivnosti, dugo sjedenje i dugo stajanje. Proširene vene su čest problem današnjice, i javlja se većinom kod žena. Bitno je naglasiti takao je navedeni poremećaj nasljedne prirodne, i gotovo polovica bolesnika ima roditelje koji pate od proširenih vena. Navedenom stanju su skloniji: Visoki i debeli ljudi, trudnice i osobe koje nemaju dovoljno fizičke aktivnosti. Proširene vene mogu uzrokovati ozbiljne posljedice, zato je bitno na vrijeme posjetiti liječnika.

Varikozne vene nogu, simptomi

U najčešći simptom ubrajamo izbočenu, plavkastu i otečenu venu na nozi, koja postaje sve vidljivija kako osoba stoji. Pošto se vena može širiti iz dana u dan, ona može postati osjetljivija na dodir, a sama koža iznad nje može povremeno svrbjeti. Simptomi mogu uključivati i bol u cijeloj nozi, kao i moguće oticanje gležnjeva. Dolazi do oticanja stopala koje je primjetno tek kada obujemo obuću. Kod žena simptomi mogu biti izraženiji za vrijeme ili prije same menstruacije. Varikozne vene nogu najčešće donose navedene simptome, premda se one mogu manifestirati i na drugačije načine. Varikozne vene nogu ne uzrokuju osjetljivu bol.

Znakovi koji vam ukazuju na proširene vene su: Vene koje su tamnoljubičaste ili plave boje, kao i vene koje su ispupčane. Bolni simptomi mogu uključivati: Težak osjećaj u nogama, grčenje mišića i pojavu oteklina u donjem dijelu vaših nogu, povećani bolovi nakon duljeg sjedenja ili stajanja, svrbež oko jedne vene ili više vena, čirevi koji se mogu pojaviti u blizini vaših gležnjeva. Liječniku se treba obratiti ako primijetite bolne i krvave vene, ako vam noga natiče i ako se javljaju ranice, ako imate bolove u prsima i ostajete bez daha.

Varikozne vene nogu, liječenje

Srećom, tretmani samog liječenja i postupci liječenja za proširene vene ne zahtijevaju dugo ostajanje u bolnici. Varikozne vene nogu se mogu liječiti i bez naknadnog boravka u bolnici. Liječnici najčešće preporučuju samopomoć i liječenje uključuje: Redovito vježbanje, gubitak tjelesne težine, podizanje nogu, izbjegavanje duljeg stajanja i izbjegavanje duljeg sjedenja. Ukoliko se samopomoć ne pokaže dovoljnom i koliko su proširene vene već u naprednoj fazi, tada vam liječnik može preporučiti sljedeće metode liječenja:

Skleroterapija vena - postupak gdje se vene srednje i manje veličine zatvaraju i postupno nestaju. Laserska operacija - Laser šalje bljeskove svoje svjetlosti na proširene vene i tako vene polako blijede i nestaju. Guljenje vena - Vene se uklanjaju uz male rezove. Postupak ne utječe na cirkulaciju i krv normalno teče. Ambulantna flebektomija - Uklanjaju se manje vene kroz sitni ubod na koži. Endoskopska operacija vena - Radi se samo u naprednim slučajevima. Liječnik uz pomoć manje kamerice zatvara proširene vene i uklanja ih uz male rezove. Varikozne vene nogu se mogu spriječiti poboljšanjem kvalitete života.


Tagovi:

motion free

Levicose - zaustavlja razvoj proširenih vena

Pomaže i u najnaprednijim slučajevima proširenih vena
 • Ublažava bol 99 %
 • Smanjuje otekline nogu 98%
 • Smanjuje težinu i nelagodu u nogama 99%
 • Eliminira telangiektazije 98%
 • Uklanja proširene vene 93%
 • Uklanja hiperpigmentaciju 96%