Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav

Uveitis – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Uveitis - uzrok, simptomi, liječenje

Uveitis i iritis su dva naziva za isto ozbiljno stanje oka

Uvriježeno mišljenje u narodu je da je oko najnježniji i najosjetljiviji organ u ljudskom tijelu. Šarenica ili iris je samo jedna od tri (srednja) ovojnice oka i kada se upali može završiti i fatalno, gubitkom vida. Uveitis i iritis su dva naziva za isto ozbiljno stanje oka, zato se odmah treba javiti oftalmologu da utvrdi pravu dijagnozu. Upala se može pojaviti iznenada, praćena crvenilom, plutanjem točkica i sjena u vidnom polju i bolom, ali mže biti i bezbolna.

Neinfektivni uveitis mogu uzrokovati sistemske i autoimune bolesti, a infektivni uzrokuju bakterije, virusi, gljivice, paraziti, protozoi, a iritis može biti akutni i kronični i oba treba liječiti. Postoji i neinfektivni iritis koji zahvaća cijelo oko (sva tri sloja), ali se njegovi uzroci ne znaju. Iritis se naziva i katarakta i često je praćen visokim očnim tlakom koji što dodatno oštećuje vid, zato je zamagljen vid još jedan od simptoma na koje treba obratiti pažnju.

Prednji, srednji, stražnji i difuzni uveitis

Nije svejedno koji dio uveje zahvaća upala, zato se razlikuju prednji, srednji, stražnji i difuzni uveitis i tako se dijagnosticiraju i liječe. Prednji iritisa je upala prednjeg dijela uveje, zahvaća šarenicu (iris) ili dio zrakastog tijela ili oboje, počinje naglo, prepoznatljivim simptomima i može trajati do osam tjedana. Srednji iritis zahvaća staklovinu kao periferna upala. Stražnji iritis zahvaća stražnji dio oka, a difuzni iritis pogađa prednji i stražnji dio oka obično je bezbolan, ali ga treba liječiti.

Uveitis koji se naziva panuveitis je stanje u kojem su upaljeni svi dijelovi oka. Slabljenje vida je obično prvi simptom da s okom nešto nije u redu. Simptomi se mogu pojaviti u samo jednom oku koje gubi oštrinu vida ili u oba oka odjedanput, obično započinju naglo, samo kod kroničnog iritisa nastaju postupno. Simptomi uključuju bol, crvenilo, suze, osjetljivost na svjetlo, zamagljivanje vida, žuta pjega, očni tlak, točkice, pahuljice, sjene, crtice i druge senzacije u oku.

Neliječeni uveitis može dovesti do pojave glaukoma

Važno je da se svaka upala oka liječi odmah i na adekvatan način, jer neliječeni uveitis može dovesti do pojave glaukoma, pa i do potpunog gubitka vida. Liječenje se provodi protuupalnim, često kortikosteroidnim kapima, po potrebi antibiotičkim kapima. Kapima za širenje zjenica se smanjuje otoka i izobličenja oka, a možete dobiti i oralne lijekove, ovisno o uzroku upale i trenutnoj kliničkoj slici oka. Ponekada se prepisuju i injekcije koje se daju u oko.

Kronični uveitis može dovesti do sive ili zelene mrene, žute pjege i u najgorim slučajevima do sljepoće. Mrena je komplikacija koja nastaje zbog zapuštene kronične upale i obično se mora operirati. Ni jedna od opisanih upala se ne liječi prirodnim putem, ne postoje prirodni lijekovi za ta stanja. Topli oblozi na kapcima mogu malo ublažiti trenutnu bol, jer toplina širi krvne žilice u oku i poboljšava njihovu prokrvljenost, ali se morate javiti oftalmologu i što prije započeti adekvatno liječenje.

Tagovi:

Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav