Utrogestan kapsule – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Utrogestan kapsule - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Utrogestan kapsule i njihovo djelovanje

Utrogestan kapsule je lijek koji je namijenjen za liječenje hormona progesterona u slučajevima kada u tijelu žene nedostaje ovaj hormon. Lijek je moguće konzumirati oralno, ali i vaginalno. Lijek se oralno primjenjuje u slučajevima neredovitih menstruacija uslijed poremećaja kod ovulacija ili kod predmenstrualnog sindroma, odnosno kao hormonski nadomjestak liječenja menopauze. Također oralnu primjenu ima kod liječenja boli u dojkama i benignih mastopatija kod krvarenja nastalih uslijed krvarenja fibroma u dojkama.

Vaginalno djelovanje se koristi kod ponavljajućih pobačaja, ali i prilikom izvantjelesne oplodnje. No, ukoliko je namjena oralna ali izaziva pospanost ili omaglicu oralna se upotreba može zamijeniti vaginalnom jer tada lijek djeluje sporije unutar tijela žene nego da se uzme oralno.

Utrogestan kapsule se koriste isključivo na recept i preporuku liječnika, dakle nikako na svoju ruku. Liječnik će propisati način korištenja i doze koje trebate trošiti. Ukoliko se lijek troši oralno potrebno ga je uzeti između obroka, preporučuje se navečer prije spavanja, pa nakon uzimanja lijeka lagana večera.

Utrogestan kapsule i njihove nuspojave

Utrogestan kapsule se ne preporučuje ukoliko imate bolesti jetre, također ukoliko ste alergični na kikiriki nemojte konzumirati ovaj lijek jer biste mogli imati teške alergijske reakcije. Ujedno se lijek ne koristi za liječenje svih uzroka kod spontanih pobačaja, naročito ukoliko ako su genetski razlozi u pitanju. Također se ne preporučuje uzimanje ovog lijeka izvan prvog tromjesečja trudnoće.

Nuspojave su i pospanosti i vrtoglavica pa se ne preporučuje upravljati vozilima ili rad na strojevima. Od nuspojava se mogu pojaviti i promjene kod ciklusa mjesečnica, prekidi mjesečnica, ali i krvarenja između dvaju ciklusa mjesečnica.

Osim kikirikija, alergije mogu biti i na lecitin iz soje koji se nalazi u sastavu lijeka. Stoga osobe koje imaju alergijske reakcije na ove sastojke nikako ne smiju konzumirati Utrogestan kapsule jer bi moglo biti opasno po život. U slučaju predoziranja potrebno je obratiti se liječniku, a ukoliko imate bilo kakve nuspojave liječnik vam može dozu i smanjiti, ili umjesto oralne upotrebe može preporučiti vaginalnu upotrebu.

Utrogestan kapsule iskustva i kako se može nabaviti

Utrogestan kapsule se mogu nabaviti isključivo na recept liječnika i po preporuci liječnika sa točno određenom dozom. S obzirom da lijek služi da nadomješta hormon progesteron mnoge žene pogotovo u trudnoći i u menopauzi osjetit će hormonsko olakšanje i poboljšanje općeg stanja organizma jer će primati hormon koji im nedostaje.

Žene koje su koristile ove kapsule zadovoljne su jer ukoliko ih ne mogu konzumirati oralno, mogu u dogovoru sa liječnikom koristiti Utrogestan kapsule vaginalno, te će na taj način izbjeći ošamućenost i pospanost. Također, ukoliko se osjete neke nuspojave uvijek se može dogovoriti sa liječnikom da se doze smanje.

Kako se lijek može nabaviti samo preko recepta znači da do lijeka možete doći u ljekarni koja će provjeriti što je liječnik napisao kako ćete koristiti lijek, te će vam ljekarnik to i napisati na lijek kao podsjetnik. Te se tih uputa svakako trebate pridržavati prilikom korištenja ovog lijeka, a svaku nuspojavu prijaviti svom liječniku.


Tagovi: