Utrogestan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Utrogestan - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Utrogestan je hormon progesteron koji se koristi u trudnoći

Svi su čuli za pojam “odražavanje trudnoće”, ali ne razumiju svi što zapravo takozvano “čuvanje trudnoće” znači, kada je ono nužno i kojim lijekovima se provodi. Metaboliziranje hormona u trudnoći je sve učestaliji problem koji ugrožava normalan razvoj ploda, a liječi se gestagenima. Utrogestan je hormon progesteron koji se koristi u trudnoći koja pokazuje poremećaj metaboliziranja hormona. Gestagenska terapija se koristi tijekom prvog tromjesečja trudnoće a zadaća mu je sprječavanje spontanog pobačaja.

Utrogestan je prirodni hormon trudnoće koji se primjenjuje u slučaju trudničkog krvarenja. Ova gestagenska terapija se ne primjenjuje nakon šestog mjeseca trudnoće jer više nema nikakvog korisnog učinka na trudnoću. Primjena gestagenske terapije u drugom i trećem tromjesečju trudnoće je podijelila stručnjake, ali uglavnom se koriste druge vrste lijekova. Na tržištu su prisutne tablete, kapsule i vaginalete (takozvane meke kapsule) progesterona, a vaginalna hormonska terapija je najprikladnija za trudnice, naročito ako su već imale spontane pobačaje iako ima i drugih hormonskih lijekova.

Kada se koristi utrogestan a da nije u pitanju trudnoća

Ima mnogo situacija u kojima žena treba hormonsku terapiju. Kada se koristi utrogestan a da nije u pitanju trudnoća, znači da imate neki hormonalni poremećaj ili samo hormonalnu neravnotežu. Hormonalna terapija se primjenjuje kod neredovitih mjesečnica, kod teških predmenstrualnih stanja, kod boli u dojkama, mastopatije i fibroma, a u menopauzi kao nadomjesna hormonalna terapija u kojoj se kombiniraju dodaci estrogena i progesterona u cilju olakšavanja klimakteričnih tegoba i lakšeg prijelaza iz reproduktivne faze u klimakterij.

Utrogestan je ogromna pomoć ženama, ali ima i kontraindikacije i nuspojave. Čitajte upute o lijeku u njima piše da za žene s bolesnom jetrom ova hormonalna terapija nije preporučljiva. Ukoliko je žena imala spontane pobačaje zbog genetskih razloga, oba terapija joj možda neće pomoći (pomaže tek u oko 50% slučajeva), nadalje moguće su interakcije s drugim lijekovima ukoliko se žena liječi od nekih drugih bolesti i o tome treba razgovarati s liječnikom i da ova terapija nije kontraceptivna ako lijek uzimate prema uputama.

Utrogestan i sve što trebate znati o njemu

Hormonska ravnoteža zna biti vrlo krhka, naročito u trudnoći. Utrogestan i sve što trebate znati o njemu je napisano u uputama o lijeku, a ako ga uzimate oralno neka to bude između obroka. Nema dokaza da progesteron utječe na nastanak malformacija kod ploda. Progesteron može imati interakcije i s lijekovima koje nabavljate bez recepta, pa i sa biljnim pripravcima koji sadrže fitohormone kompatibilne s ljudskim hormonima. Pospanost i vrtoglavica su najčešće nuspojave, pa oprez ako vozite.

Utrogestan sadrži ulje od kikirikija, pa ako ste alergični na kikiriki ovaj lijek nije za vas. Bez obzira da li ste dobili oralni i vaginalni lijek, držite se propisanih doza. U nekim slučajevima hormonalno liječenje može biti dugotrajno, ponekada je samo privremeno ili povremeno, a ponekada se terapija progesteronom mora ponavljati. Ako ste prekoračili dozu, nazovite svog liječnika. Ako ste zaboravili uzeti svoj lijek, dvostruka doza to neće nadoknaditi i nikako se ne preporučuje.

Tagovi: