Manjak estrogena – uzrok, simptomi, liječenje

Manjak estrogena - uzrok, simptomi, liječenje

Manjak estrogena uzrok

Manjak estrogena glavni uzrok kod žena je menopauza kod koje dolazi do promjene u proizvodnji hormona. Menopauza je prirodan proces kroz koji žena prolazi u svom reproduktivnom životu u svojim pedesetima. U ovom periodu dolazi do smanjenog lučenja ili prestanka lučenja ženskih spolnih hormona.

Uzrok za manjak estrogena u mlađoj životnoj dobi žene je poremećaj u radu štitnjače koja ne proizvodi dovoljno ovog ženskog spolnog hormona. Estrogen je važan hormon ne samo za spolnu funkciju već i važan čuvar zdravlja kostiju.

Kako bi se prevladao nedostatak proizvodnje estrogena moguće je korisiti nadomjestke koji će dovesti ovaj važan hormon u ženski organizam. Nedostatak estrogena će uzrokovati i debljanje i to dvije vrste debljanja, kruškolikog ili jabukolikog. Kruškoliki oblik debljanja je da se masnoće nakupljaju oko stražnjice i nogu, dok se kod jabukolikog debljanja masnoće nakupljaju oko trbuha čime dovode u opasnost sve organe koji se nalaze u abdomenu zbog pretjerane masnoće oko organa.

Manjak estrogena simptomi

Simptomi koju upozoravaju da postoji manjak estrogena kod žene su promjene koje žena osjeća u svom tijelu, naročito ako ulazi u razdoblje menopauze. Dolazi do suhoće rodnice i manjka seksualne želje zbog te suhoće, pa su i spolni odnosi bolni. Izostanak mjesečnice i neredovita mjesečnica siguran su simptom da postoji manjak estrogena u tijelu žene koja se nalazi u predmenopauznom i menopauznom razdoblju.

Debljanje je još jedan simptom koji ukazuje da biste trebali provjeriti razinu estrogena u svom tijelu, sve što pojedete ode u masnoće i one se samo nakupljaju na vašem trbuhu, stražnici i nogama. To masno tkivo se naziva visceralno masno tkivo koje je vrlo opasno za sve organe u abdomenu jer uzrokuju poremećaje u radu tih organa.

Simptomi koji se javljaju kada padne razina estrogena su i pad energije, nesanica, valunzi, noćno znojenje, moguća je i opstipacija, zatvor, a sve promjene su vidljive i u kvaliteti kože i kose koja se značajno narušava.

Manjak estrogena liječenje

Manjak estrogena se može liječiti lijekovima koji sadrže ovaj hormon u umjetnom obliku putem suplemenata poput kontracepcijskih pilula. Međutim, tokom menopauze ukoliko je potrebno vaš će vam ginekolog propisati tablete kojima ćete nadomjestiti nedostatak estrogena koji je prirodno potreban i muškarcima, a ženama je od velike zdravstvene važnosti.

Manjak estrogena se može regulirati i prehranom na način da prilagodite prehranu i promijenite namirnice u svojoj prehrani. To su namirnice koje su bogate fitoestrogenima, te izbjegavajte alkohol, pušenje, crveno meso i mliječne proizvode. Također smanjite unos karfiola, brokule, repe, kupusa, zelenog lisnatog povrća, zelenog čaja, shiitake gljiva, kurkume i soje.

Namirnice koje vam mogu pomoći u nadomještanju estrogena su sušeno voće poput marelica i šljiva, lanene sjemenke koje se mogu dodavati bilo kojoj hrani, od smootija, juha, variva, do drugih obroka. Grašak je vrlo zdrava namirnica zbog minerala i vitamina koje sadrži, a sadrži i fitoestrogen. Tofu, bijeli luk, integralni kruh, crno vino, orasi, kikiriki, pistacije i grah nalaze se na popisu namirnica kao izvor fitoestogen sastojka.


Tagovi: