Što je urtikarija (koprivnjača) – simptomi i liječenje

Što je urtikarija (koprivnjača) - simptomi i liječenje

Što je urtikarija ili koprivnjača?

Urtikarija ili kako je u narodu nazivamo koprivnjača česta je bolest u dermatologiji. Na koži se pojavljuju tzv. urtike (promjene na koži ružičasto ili blijedo crvene boje), uz izražen intenzivan osjećaj svrbeža, može biti prisutan i angioedem (potkožni edem, nepravilno oticanje kože i sluznice) ili oboje. Urtikarije se mogu pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi, lezije mogu biti promjera nekoliko milimetara ili biti veličine dlana, a mogu se i stapati u veće lezije. Također se mogu pojaviti pojedinačno ili ih može biti puno i zahvatiti velik dio kože. Najčešće se jave i prođu vrlo brzo, otprilike u roku od 24 sata.

Ako traje do 6 tjedana radi se o akutnoj urtikariji no ukoliko traju duže od 6 tjedana nazivaju se kronične urtikarije. Mogu se pojaviti u bilo koje doba no smetnje se najčešće počnu javljati navečer. Postoje različiti oblici urtikarije, kao što su: tzv. odgođena urtikarija na pritisak, simptomatski dermografizam, angioedem uzrokovan vibracijom, kolinergične urtikarije, adrenergične urtikarije, urtikarije na hladnoću, toplinu, solarne urtikarije, vodene urtikarije, urtikarijski vaskulitis, postoje alergijske kontaktne urtikarije te neimunološke kontaktne urtikarije.

Urtikarija – simptomi i dijagnoza

Svrbež je obično prvi simptom urtikarije, pojavljuju se urtike (promjene na koži slične onima pri kontaktu s koprivom), a u slučaju da se radi o angioedemu dolazi do oticanja kože i sluznice uz moguću bolnost. Ponekad se javlja i osjećaj pečenja. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, rade se detaljna anamneza i alergološki testovi.

U rijetkim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju i histološku analizu uzorka. Kod urtikarija rade se također i kožni alergijski testovi koji su jednostavni za provesti, a s ciljem što bržeg dokazivanja eventualne alergijske reakcije. Za potrebe dijagnostike dobro je ispitati obiteljsku anamnezu, zanimanje bolesnika i aktivnosti kojima se bavi, koliko dugo bolest traje, koliko često se ponavlja. Moguće je da se simptomi brzo povuku, prije nego se dođe k liječniku na pregled, ili se ponove opet i onda je korisno napraviti fotografije bolesnikovih lezija kako bi liječnik lakše utvrdio da li je zaista bila u pitanju urtikarija.

Kako se liječi urtikarija?

Ponekad se urtikarija pojavi iznenada i uskoro brzo nestane bez ponavljanja, te je liječnički pregled obično nepotreban. Ali ako se urtikarije ili angioedemi ponavljaju, potrebno je javiti se (u nekim slučajevima što hitnije) za liječničku pomoć. Čest je slučaj ako je uzrok urtikarije uzimanje određenog lijeka, da je dovoljno prestati s uzimanjem svih lijekova (osim onih najnužnijih) pa se urtikarija povuče.

Lijekovi u obliku antihistaminika ublažavaju svrbež te smanjuju trajanje i broj urtika. Također liječnik može propisati uzimanje kortikosteroida tijekom nekoliko dana ukoliko se radi o jako izraženom otoku i svrbeži. Oralni kortikosteroidi ipak trebali bi se izbjegavati kao redovna terapija zbog njihovih mogućih nuspojava (povišen krvni tlak, porast tjelesne težine, intolerancija glukoze, osteoporoza). Ponekad je dovoljna samo primjena losiona protiv svrbeža. Ako bi došlo do osjećaja gušenja i problema s disanjem, osobito ako bi osoba npr. pala u nesvijest, ili je nastupilo opasno oticanje u predjelu dišnih puteva, potrebno je hitno se javiti liječnicima, najbolje hitnoj službi.

Ako bolesnik ima angioedem grla koji je ozbiljan da ugrožava život, kao lijek koristi se adrenalin. Važno je za istaknuti da akutne urtikarije osobito u kombinaciji s angioedemom mogu predstavljati ozbiljno stanje opasno po život bolesnika jer postoji opasnost od zatvaranja dišnih puteva. Naravno potrebna je hitna intervencija. U vezi uzimanja lijekova potrebna je posebna pažnja kad su u pitanju trudnice i djeca.


Tagovi: