Upala zubnog mesa – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala zubnog mesa - simptomi i liječenje

Upala zubnog mesa, uzroci upale

Upala zubnog mesa je čest problem odrasle populacije, javlja se u 80% slučajeva. Navedenu upalu se može najlakše prepoznati po crvenom i bolnom zubnom mesu, točnije rečeno gingivitisu. Najčešći uzrok upale zubnog mesa ili upale desni je loša i nedovoljna oralna, zubna higijena. Uzroci mogu biti razni: Pušenje- starost, oslabljeni imunitet radi prisustva kronične bolesti, dijabetes, loša ishrana, promjene u hormonima, korištenje određenih lijekova, alergija na kemikalije iz određenih zubnih pasti i stres koji narušava normalnu ravnotežu naše bakterijske flore u usnoj šupljini.

Liječenje na vrijeme je potrebno, upala zubnog mesa može dovesti do većih problema poput: Povlačenja zubnog mesa, bržeg stvaranja plaka na zubima, bolni apscesi, u nekim slučajevima čak i ispadanje zubiju. Navedena upala je bolest koja se sporo razvija, često se prvi koraci u njenoj prevenciji poduzimaju onda kada već nastane infekcija. Svakodnevnim pranjem zubiju i ispiranje usta vodicama za uništavanje bakterija smanjujemo mogućnost razvoja navedene upale. Iako bi mnogima od nas trebalo biti pod normalno da vodimo brigu o našoj ušnoj šupljini, mnogi od nas se susretnu s navedenim problemom.

Upala zubnog mesa simptomi

Najčešći i najvidljiviji simptomi su svakako mekano, crveno, bolno i otečeno zubno meso. Slijedi loš zadah, krvarenje prilikom pranja samih zubi i povlačenje zubnog mesa. Ako se upala zubnog mesa ne liječi na vrijeme ona može dovesti do: Povlačenja desni, dolazi do gubitka koštane mase, crvenilo i krvarenje postaje češće i bol postaje izraženija, stvaraju se parodontalni džepovi, dolazi do infekcije usne šupljine i na kraju dolazi do ispadanja zubi. Navedeni simptomi pridonose lošem izgledu sveukupne usne šupljine, ovo mnoge potakne na odlazak stomatologu.

Gingivitis simpleks je najčešća upala zubnog mesa a do nje dolazi kada osoba ima prljava usta, točnije kada osoba ne vodi redovitu oralnu higijenu i dolazi do pričvršćivanja ostatka hrane na zub gdje se razvijaju bakterije koje su odgovorne za upalu. Kako provoditi redovitu i zadovoljavajuću zubnu higijenu? Kako ne bi došlo do razvoja navedene upale važno je prati zube nakon svakog jela, ili barem isprati usta s vodicom za ispiranje ako niste u mogućnosti oprati zube. Redovitim pranjem zubiju sprječavamo razvoj bakterija u ustima.

Upala zubnog mesa liječenje

Za samo liječenje upale je bitna pravilna higijena usne šupljine. S redovitom i pravilnom njegom usne šupljine vi ne samo da liječite upalu nego i sprječavate njen nastanak. Ako je upala zubnog mesa već prisutna tada je potrebno prvo kupiti mekanu četkicu za zube. Kod samog pranja zubiju bitno je biti nježan, četkanje se izvodi od korijena prema vrhu. Osim četkanja zubiju preporučuje se i konac i tekućine za ispiranje zubi koje imaju antibakterijsko djelovanje. U dio samog liječenja spada i redoviti posjeti stomatologu koji će vam pomoći oko pravilne brige.

Stomatolog će provjeriti samo zdravstveno stanje zubiju i zubnog mesa i ako postoji potreba odstraniti vam zubni kamenac. Kod liječenja također pomaže i redovito masiranje zubnog mesa nakon obroka, zdrava prehrana i izbjegavanje pušenja, alkohola i slastica. Upala zubnog mesa ponekad i traži lijekove u obliku antibiotika- a najbolji alternativni lijek za navedenu upalu je svakako zeleni čaj koji sprječava rast bakterija na desnima i tako smanjuje razvoj i rast bakterija koje su zaslužne za upalu.

Tagovi: