Povlačenje zubnog mesa

Ljepota i zdravlje

Povlačenje zubnog mesa

Povlačenje zubnog mesa zbog bolesti paradentoze

Paradentoza je vrlo raširena bolest koja zahvaća 30 do 40 % populacije i nasljedna je bolest, ali i neke skupine pušača i dijabetičara skloniji su ovoj bolesti. Rizične skupine poput pušača i dijabetičara ne uzrokuju ovu bolest, ali je pospješuju. Također skupine koje se bore sa povišenim kolesterolom i trigliceridima spadaju u skupinu podložnu paradentozi.

Povlačenje zubnog mesa u početku paradentoze ne stvara velike probleme osim preosjetljivosti zuba. Stoga ljudi obično ne obraćaju puno pažnje na to dok bolest ne dođe u kasniju fazu kada propadanje zubnog mesa prodire dublje, čak i do kostiju i uzrokuje klimavost zuba, pa čak i gubitak zuba koji je zdrav.

Redovitim posjetama stomatologa bez obzira koliko se bojite zubara mogu vam pomoći i ublažiti napredovanje ove bolesti. Stomatolog će vam dati upute kako održavati pravilnu oralnu higijenu zuba jer postojanje mikroorganizama u ustima glavni je uzrok pokretanja ove bolesti. Osim zubnih pasta koje svojim sastojcima pomažu zubnom mesu, biljka kadulja je odličan način kako da svoja usta dezinficirate od bakterija i mikroorganizama koje borave u našim ustima. Povlačenje zubnog mesa možete usporiti kod paradentoza i promjenom načina prehrane na način da unosite vitamine i minerale, naročito vitamini C, kalcij, propolis, kadulja, vitamini E, bioflavonoidi samo su neki od nutrijenata koji pomažu kod ove bolesti.

Povlačenje zubnog mesa zbog krunica, navlaka, mostova

Povlačenje zubnog mesa može se dogoditi i kada imate ugrađene krunice, navlake, mostove i slično. Svaki zubni implantant predstavlja nadomještavanje zuba kojeg nema. Prilikom ugradnje u kost donje i gornje čeljusti se stavljaju mali vijci koji zamjenjuju korijen zuba. Na toj osnovi se ugrađuju zamjene za vaše izgubljene zube od krunica i mostova, do proteza koje nisu fiksne.

Zubni implantanti imaju svoj vijek trajanja i uobičajeno traju između deset do petnaest godina i zapravo vijek trajanja uvelike ovisi o oralnoj higijeni osobe koja iste ima ugrađene. Čak se preporučuje i nježnija higijena nego vlastitih zuba upravo zbog osjetljivosti zubnog mesa koji je prekriven ili zahvaćen implantantom.

Zubi ispod implantanata nisu zaštićeni, čak suprotno podložniji su karijesu i zubno meso je osjetljivije pa se može desiti povlačenje zubnog mesa ispod implantanta ili pored implantanta. U ovom slučaju svakako u svom priboru za oralnu higijenu trebate uključiti i interdentalnu četkicu koja služi za čišćenje prostora između zubi. Sve upute oko održavanja oralne higijene kad imate ugrađene implantante dobit ćete od svog stomatologa i toplo preporučujemo da iste slijedite kako biste zadržali svoj blistavi osmijeh.

Povlačenje zubnog mesa u trudnoći

Trudnoća je velika promjena za tijelo žene jer se mijenja struktura hormona, imunološki sistem pa tako i nerijetko se dešavaju promjene u usnoj šupljini. Kod nekih trudnica dešava se povlačenje zubnog mesa, odnosno zubno meso koje čini vratni dio koji pokriva zub se povlači i zub ostaje ogoljen. taj dio zuba nije prekriven caklinom, nego dentinom dijelu zuba gdje završavaju živci samog zuba. Živci zuba su jako osjetljivi na slatko, vruće, hladno pa mogu biti vrlo neugodne boli.

Svaka trudnica bi se trebala informirati i dobro pripremiti za trudnoću, a to uključuje i redovite posjete stomatologu. Osim karijesa, trudnica treba obratiti pažnju i na ovaj proces povlačenja zubnog mesa, jer kad se dio zubnog mesa jednom povukao neće se spontano vratiti.

Povlačenje zubnog mesa može se spriječiti ili ublažiti jer postoje parodontološki zahvati kojima se to može učiniti. Također upotreba posebno namijenjenih pasti za zube može se ublažiti taj proces. Redovito i pravilno održavanje oralne higijene, upotrebljavanje zubnog konca i vodica za ispiranje usta koje nisu na bazi alkohola ispravna je način oralne higijene.

Tagovi: