Propolis

Što je propolis?

Propolis se najbolje može opisati kao smolasta izlučevina koja izlazi iz tkiva pupoljaka na kori drveća gdje se ono brani od štetnih mikroorganizma. Vrijedne pčele ga sakupljaju i miješaju sa sekretom svojih čeljusnih žlijezda, u ustima ga one enzimski modificiraju, točnije obrađuju. Pomoću njega pčele zatvaraju pukotine koje su nastale u njihovim košnicama, no njegova najvažnija uloga je dezinfekcija stanica saća prije nego se izlegnu mlade pčele.

Pomoću propolisa pčele mumificiraju sitne životinjice koje dospiju u njihovu košnicu. Sama riječ Propolis dolazi od spoja grčkih riječi Pro – obrana i Polis – grad, značenje riječi možemo prevesti kao obradu grada. Navedeni sastojak se danas naziva i prirodnim antibiotikom zahvaljujući brojnim znanstvenim spoznajama, mnogi za zapravo nazivaju i lijekom 21. stoljeća.

Ovaj moderan lijek postaje sve traženiji, osobito u doba zimskih mjeseci kada se mnogi žele dodatno zaštititi od raznih virusnih infekcija i bolesti. Neke od zdravstvenih dobrobiti propolisa su: Jačanje imunološkog sustava i otpornost na bolesti, djeluje antibakterijski u organizmu, štiti jetru, štiti zube od karijesa, umiruje nastale rane, pojačava plodnost, ublažava opekline i najnovija istraživanja pokazuju kako je potencijalno i lijek za neke vrste raka.

Zdravstvene tegobe koje liječi propolis

Propolis se kao prirodni lijek koristi već stoljećima, a njegova upotreba je osobito povećana tijekom zimske sezone. Osim što on jača imunitet, on također pomaže i kada je određena bolest već prisutna u organizmu. Njegova antibakterijska, antivirusna, protuupalna i antitumorska svojstva bez problema olakšava simptome bolesti i pomažu u bržem ozdravljenju. Navedeni pčelinji proizvod osim što jača imunitet se usko veže i uz pojačanu seksualnu želju.

Gdje se propolis pokazao kao najbolji lijek? Prehlade i gripe su nezaobilazan dio svake zimske sezone i hladnijeg vremena, ovdje se navedeni proizvod koristi kako bi olakšao tegobe navedenih bolesti, ako osoba ima problema s kašljem ili disanjem preporučuje se namazati prsa s propolisom kako bi se simptomi umirili. Akne, propolisom možemo mazati zahvaćena područja na koži, on uspješno uklanja akne i prištiće već nakon nekoliko dana primjene.

Afte, afte se često ukazuju kada je organizam pod stresom i kada mu nedostaje vitamina C. Jednostavnim premazivanjem propolisa na zahvaćeno područje bi trebalo riješiti problem bolnih afti koje se krenu povlačiti radi direktnog djelovanja. Perut, navedeni problem masne i suhe kose možemo riješiti biljnim šamponima i propolisom. Važno ga je nanijeti na vrh vlasišta, dobro umasirati i zatim isprati toplom vodom.

Stres, dokazano je da osobe koje redovito konzumiraju navedeni proizvod se lakše nose sa svakodnevnim izazovima. On pomaže u borbi protiv negative zahvaljujući svojim amino kiselinama i esencijalnim masnim kiselinama koje naše tijelo treba ali ne može samostalno proizvesti. Seksualna energija, sportaši često koriste navedeni proizvod kako bi povećali svoju razinu energije, no istraživanja pokazuju da on pozitivno djeluje i na samu razinu seksualne energije, osobito kod muškaraca.

Umiruje rane, osim unutarnje konzumacije možemo ga koristiti i za vanjsku upotrebu. Pokazao se uspješnim kod smirivanja čireva, opekotina i uboda. Danas možemo pronaći razne kreme i masti na bazi propolisa koje smiruju nadraženo područje na koži. Pomaže u procesu bržeg zacjeljivanja, često ga mnogi koriste nakon operacije kako bi ubrzali oporavak oštećene kože.

Kako se koristi propolis?

Propolis se može koristiti u njegovom prirodnom obliku ili u obliku raznih kapi i sprejeva, masti ili kreme. Pčelari preporučuju da se svi pčelinji proizvodi koriste otprilike sat vremena prije jela i dva sata nakon. Kapi propolisa su danas najpoznatiji oblik navedenog pčelinjeg proizvoda, na dan se konzumira 15 do 20 kapi s tim da se navečer preporučuje konzumacija kapi na kristaliziranom medu. Mogu se nakapati u 2 dcl čaja ili druge tople tekućine kao i vode i piti 3 puta na dan.

Sirov oblik propolisa se cucla i žvače, poželjno je imati ga u ustima par minuta prije nego ga progutamo. Sprej za usta s propolisom, ovakav oblik propolisa se najčešće koristi kada osoba ima bolne afte ili bolne rane, onda se sami sprej direktno naspreja na područje. Uz navedene proizvode od propolisa postoje još i masti i kreme na njegovoj bazi, a one se koriste kao površinskih rana, raznih posjekotina, suhe kože, regeneracije kože nakon primjerice operacije.

Također možemo pronaći i propolis kapsule koje se konzumiraju prema uputama proizvođača. Sve navedene proizvode možemo pronaći kod pčelara, u biljnim ili regularnim ljekarnama kao i u drogerijama. Navedeni proizvod je poželjan u svakodnevnoj konzumaciji jer pomaže pri održavanju i jačanju imuniteta. Možemo ga konzumirati uz med.

Tagovi: