Akne na licu – zašto nastaju i kako ih liječiti

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni
Akne na licu - zašto nastaju i kako ih liječiti

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni

Akne medicina svrstava u kožne i spolne bolesti i treba ih liječiti

One se nazivaju i bubuljice, prištići, miteseri i prištevi i mogu se pojaviti na svim dijelovima tijela, a najosjetljivije reagiramo kada se pojave na licu. No ovi neugodni prištići nisu samo estetski problem, spadaju u najraširenija kožna oboljenja i nisu samo problem u tinejdžerskoj dobi, mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Akne mogu nastati zbog hormonalne neravnoteže, kao bakterijska infekcija, zbog stresa ili nekog nasljednog faktora, a ako ih ne liječimo mogu se upaliti i stvoriti mnogo ozbiljnije probleme, kada to može liječiti jedino stručnjak, epidermatovenerolog. Akne se u ekstremnim slučajevima tretiraju preparatima izvana i oralnim lijekovima, ali u blažim slučajevima se koriste prirodni trikovi kojima se isušuje suvišna masnoća i omogućava ljuštenje oštećene kože. Fitoterapija nudi velik broj tonika od ljekovitog bilja za čišćenje bubuljica, a sve te hidrolate možete napraviti i sami od biljaka koje djeluju protuupalno i antibakterijski, a pomažu i obloži od kamilice ili zelenog čaja.

Akne i kuhinjski trikovi koje uvijek možete primijeniti i ništa vas ne koštaju

Farmaceutska i kozmetička industrija su proizvele puno sofisticiranih receptura za prištiće, ali ako vam izbije prištić od stresa dok se spremate na prvi spoj ili neki drugi važan događaj, vi trebate hitnu pomoć jer nemate vremena trčati u kupnju. Akne možete "zalediti", zaustavite upalu kockicom leda umotanom u gazu.

U svakoj kuhinji ima peršina, a čaj od peršina ima antiseptičko i protuupalno djelovanje, možete ga piti ali i njime natopljenu blazinicu upotrijebiti kao oblog na izdajničkom prištiću. Jednako možete koristiti i koprivu koja raste posvuda oko vas. Masnu kožu možete čistiti limunovim sokom, ali ako vam je koža osjetljiva razrijedite ga vodom. Mješavina meda i cimeta također pomaže. Akne nikako nemojte istiskati, gnječiti, grebati, jer ćete samo pogoršati situaciju. Ako ste skloni bubuljicama, nikada se ne umivajte vrućom vodom, hladna voda hladi vašu kožu i smiruje procese na površini kože. Biljna eterična ulja se nanose direktno na prištiće, a dobra prirodna krema je spas.

Akne kao znakovi i simptomi neke ozbiljnije bolesti

Čak i u tinejdžerskoj dobi kada se bubuljice smatra normalnom pratećom pojavom biološkog sazrijevanja može se naići na ekstremne slučajevi prištavost koje mlade osobe teško podnose i ne mogu riješiti bez medicinske pomoći. Akne se tada liječe lokalno izvana, ali i oralno, antibioticima, terapiju prati dermatolog i po potrebi uključuje nove terapijske preparate, a u ekstremnim slučajevima kada nijedna terapija ne daje rezultate, dermatolog može preporučiti kozmetičku kirurgiju.

Ako se bubuljice i prištevi pojave kod osoba koje inače nikada nisu imali takvih problema, u srednjim godinama ili kasnije, mogu biti samo neugodna najava neke ozbiljnije bolesti, pa je potrebna temeljita medicinska obrada da bi se postavila točna dijagnoza i odredila adekvatna terapija. Akne kao simptom neke ozbiljne bolesti često zapravo pomognu da se ipak na vrijeme locira pravi problem i počne sustavno liječiti, a uspješnim liječenjem nestanu i bubuljice. Ako se to i vama dogodi, nemojte se šaliti s "novim pubertetom", nego pravac doktoru.


Tagovi: