Zeleni čaj – kada ga i zašto pijemo

Hrana i piće

Zeleni čaj - kada ga i zašto pijemo

Zeleni čaj i njegove vrijednosti

Zeleni čaj dolazi sa područja drevne Kine i njegova zdravstvena korist za čovjeka poznata je od davnina i dio je tradicionalne kineske medicine. Od davnina su vjerovali da zeleni čaj liječi gotovo sve bolesti.

Čaj zeleni ima glavne sastojke kofein, tanine, flavonoide, aminokiseline, katehine. Upravo zbog svojih sastojaka ovaj čaj djeluje poglavito protuupalno i antioksidativno, pomaže kod dijabetesa, arterioskleroze i miokardijalnih problema. Preporučuje se zbog svog sastava kofeina piti prije fizičkih aktivnosti jer će tijelu dati dodatnu energiju. Također djeluje i na mozak i njegovo funkcioniranje.

Sastojci zelenog čaja su ti koji daju na vrijednosti u ljekovitom smislu. Konzumacijom zelenog čaja dodatno se dobiva energija potrebna tijelu, te se preporučuje konzumirati i do jedne litre dnevno. Savršeni je pripravak za čišćenje organizma od toksina i štetnih tvari koje nakupljamo unosom hrane, pića ili udišemo iz okoline. Ovaj se čaj radi od svježih listova biljke latinskog naziva Camelia sinensis, također od iste biljke se priprema i crni čaj ali od fermentiranih listova, a kako se fermentacijom gubi dio ljekovitih svojstava svakako se preporučuje radije konzumirati ga u obliku zelenog čaja.

Zeleni čaj kako djeluje

Ovaj čaj ima višestruko djelovanje na zdravlje ljudskog organizma, kako smo naveli vjeruje se da je ljekovit za gotovo sve vrste bolesti. Njegovo djelovanje je prvenstveno protuupalno i antioksidativno. Djeluje i antidijabetički, te anti-aterosklerozno.

Utječe na jačanje srca i cijelog krvožilnog sustava, regulirajući loši kolesterol u krvi i razinu šećera u krvi. Kako djeluje i na rad metabolizma daje i osjećaj sitosti pa je vrlo pogodan i za procese mršavljenja jer uz osjećaj sitosti manja je potreba za unosom hrane. Nerijetko je zeleni čaj dio promjene prehrambenih navika, gdje kavu zamjenjuje upravo ovaj čaj zbog toga što sadrži kofein.

Kako ima djelovanje na cijeli krvožilni sustav povećava i moždanu cirkulaciju pa možemo reći da redovitom konzumacijom ovog čaja bistrije razmišljamo. Štiteći stanice od oštećenja preventivno djeluje na neke kronične bolesti poput kardiovaskularnih zdravstvenih problema, dijabetesa tipa 2, pojave raka. Zeleni čaj – kada ga i zašto pijemo vrlo je jasno zbog svih navedenih zdravstveno korisnih učinaka i svakako bismo ga trebali uključiti u svoje dnevne rutine.

Zeleni čaj na što pripaziti

Unatoč svim ljekovitim svojstvima koje zeleni čaj ima treba pripaziti da ga se ne koristi u prevelikim količinama ili u predugom periodu. U tim slučajevima mogao bi izazvati zatvor i bolove u trbuhu, ali i proljev.

Zbog kofeina prevelike količine bi mogle dovesti do nervoza ili nesanica, pa čak i opće zbunjenosti. Poznato je ljudima koji konzumiraju previše kave da to može utjecati i na rad srca i pojavu nepravilnog rada srca. Uz to može se pojaviti i vrtoglavica popraćena mučninama i povraćanjem.

Trudnicama i dojiljama se savjetuje konzumirati najviše dvije šalice zelenog čaja tokom dana, međutim prije konzumacije ipak je potrebno savjetovati se sa liječnikom zbog utjecaja na bebu. Također zeleni čaj i njegovu konzumaciju trebali bi oprezno koristiti i osobe koje su anemične, hemofiličari, dijabetičari, osobe koje imaju problema sa visokim krvnim tlakom, pa čak i osobe koji boluju od osteoporoze. Kada ga i konzumirate nemojte pretjerivati u dnevnim količinama i koristite ga nekoliko mjeseci pa napravite pauzu prije nego nastavite sa daljnjom konzumacijom.

Tagovi: