Kronične bolesti – popis najčešćih bolesti žena i muškaraca

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi
Kronične bolesti - popis najčešćih bolesti žena i muškaraca

Što su kronične bolesti?

Kronično stane kod ljudi je neko zdravstveno stanje ili bolest koja dugo traje ili se pojavljuje s vremenom. Obično se kronična bolest smatra onom bolesti koja traje dulje od 3 mjeseca. Klasični primjeri kronične bolesti su astma, artritis, rak, dijabetes, lajmska bolest, autoimune bolesti, genetski poremećaji, mentalne bolesti te određene virusne bolesti poput hepatitis C. Dijabetes i HIV su nekoć bile terminalne bolesti(bolesti koje se ne mogu izliječiti i osoba umre zbog te bolesti ili stanja), a sada se smatraju kroničnima zbog dostupnosti inzulina za dijabetičare i svakodnevnog liječenja lijekovima za osobe s HIV-om koji tim osobama omogućuje da žive dok suzbijaju simptome.

Kronične bolesti traju dugo, često godinu dana ili više, te mogu stvarati probleme za zahvaćene osobe te čak i za njihovu obitelj. Kada imate akutnu bolest kao što je bronhitis ili gripa, znate da ćete se osjećati bolje i vratiti se u normalu u kratkom vremenskom razdoblju, što ne vrijedi za kroničnu bolest jer osoba s tim stanjem živi dugo ili do kraja života.

Kronične bolesti kod žena i muškaraca i kako izgledaju simptomi?

Kronične bolesti su različita zdravstvena stanja ljudskog tijela kao što su sindromi, tjelesna oštećenja, invalidnosti i bolesti. Često kronična bolest može izazvati i druga zdravstvena stanja, poput na primjer, visoki krvni tlak ili hipertenzija smatra se ne samo kroničnim stanjem, već je i povezana s bolestima poput srčanog ili moždanog udara. Postoje 4 vrste kronične bolesti, a to su rakovi, kardiovaskularne bolesti (što uključuje cerebrovaskularne bolesti i zatajenje srca), kronične respiratorne bolesti (kao što su astma i kronična opstruktivna plućna bolest) i dijabetes melitus (tip 1, tip 2, pred-dijabetes, gestacijski dijabetes).

Druga kronična stanja su Alzheimerova bolest, fibrilacija atrija, poremećaj pažnje uzrokovan hiperaktivnošću, autoimune bolesti, kao što su ulcerozni kolitis, eritematozni lupus, Crohnova bolest, celijakija, Hashimotov tireoiditis i relapsirajući perihondritis, autizam ili Aspergerov sindrom, sljepoća, cerebralna paraliza (sve vrste), kronična bolest presatka protiv domaćina, kronični hepatitis, kronična bolest bubrega, kronične osteoartikularnog bolesti, kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis, sindromi kronične boli, kao što su sindrom boli nakon vazektomije i kompleksni regionalni bolni sindrom, dermatološka stanja kao što su atopijski dermatitis i psorijaza, gluhoća i oštećenje sluha, Ehlers-Danlosov sindrom (razne vrste), endometrioza, epilepsija, poremećaj, fetalnog alkoholnog spektra, fibromialgija, HIV/AIDS, sferocitoza, Huntingtonova bolest, hipertenzija, lajmska bolest, mentalna bolest, migrene, multipla skleroza, mialgički encefalomijelitis (sindrom kroničnog umora), narkolepsija, pretilost, osteoporoza, Parkinsonova bolest, Parodontalna bolest, sindrom policističnih jajnika, sindrom posturalne, ortostatske tahikardije, anemija srpastih stanica i drugi poremećaji hemoglobina, poremećaji zlouporabe supstanci, apneja za vrijeme spavanja, bolest koju prenose krpelji, bolest štitnjače, tuberkuloza te još mnoge druge bolesti.

Kako se kronične bolesti liječe i kako ih izbjeći?

Kronične bolesti imaju simptome specifične za bolest, ali mogu donijeti i nevidljive simptome kao što su bol, umor i poremećaji raspoloženja. Uz to, to donosi sa sobom mnogo obaveza prema sebi, poput redovnog uzimanja lijekova, odlaske na tretmane i na preglede. Fizičke promjene uzrokovane bolestima mogu utjecati na vaš izgled.

Ove promjene mogu pozitivnu sliku o sebi pretvoriti u lošu. Kada se ne osjećate dobro, možete se povući od vaše obitelji, prijatelja i društvenih aktivnosti. Poremećaji raspoloženja kao što su depresija i anksioznost uobičajeno je kod osoba koja imaju kronične bolesti. Kronična bolest također može utjecati na radnu sposobnost. Osobe moraju se prilagoditi prema radu i pronaći načine kako i da dalje rade, jer ako ne radite to može dovesti do financijskih problema, ali i mentalnih jer se osjećate nesposobnima i da više niste samostalni. Također, kronična bolest može uzrokovati stres i frustraciju u vama, te se to može izraziti na vašu okolinu i pokoji ispad bijesa i frustracija može dovesti do problema u vašim odnosima s obitelji i prijatelja.

Bitno je da na vrijeme prepoznate te simptome koje vam može kronična bolest uzrokovati, te ujedno pričati sa svojim najbližima o tome kako biste izbacili s duše što vas muči i kako biste bolje shvatili kako se nositi s time. Ujedno, bitno je ne samo se pobrinuti o vaše mentalnom zdravlju već i ujedno o fizičkom zdravlju. Najbolje što možete napraviti je da se zdravo hranite, bavite se s nekim oblikom tjelesne aktivnosti, izbjegavati cigarete, alkohol i ostale slične supstance, pronaći način da izbjegnete stres i biti okružen obitelji i prijateljima.


Tagovi:

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi