Upala mokraćnog sustava – uzrok, simptomi i liječenje

Nefro Aktiv - poremećaje rada urogenitalnog sustava

Ovo je 100% prirodan čaj koji djeluje u nekoliko pravaca:
  • Ojačava imunitet.
  • Uklanja žarišta upale urogenitalnog trakta i njihove uzroke.
  • Uklanja simptome i štiti od povratka bolesti.
  • Uklanja bolesti u akutnoj i kroničnoj formi.
 
Upala mokraćnog sustava - uzrok, simptomi i liječenje

Što je upala mokraćnog sustava?

Upala mokraćnog sustava može nastati od same infekcije mokraćnog sustava i može se pojaviti u bilo kojem dijelu samog mokraćnog sustava - mokraćnoj cijevi, mokraćnom mjehuru, mokraćovodu ili u bubregu. Ona će najčešće zahvatiti donji dio urinarnog trakta u kojemu se nalaze mjehur i mokraćna cijev. Upalu najčešće prepoznajemo po osjećaju peckanja pri mokrenju, i upravo je ono prvi razlog posjeta liječniku. Kada pričamo o mokraćnoj infekciji žene su u većem riziku od njenog razvoja nego muškaraca, razlog je sama ženska anatomija.

Mokraćna cijev u žena je kraća, što omogućuje lakši prodor mikroorganizama u sve dijelove mokraćnog sustava. Upala mokraćnog sustava se kod muškaraca pojavljuje najčešće kada je u pitanju povećana prostata. Danas se procjenjuje kako će većina osoba iskusiti neki oblik infekcije mokraćnog sustava radi samih uzroka. I dok se u većini slučajeva infekcije povuku same od sebe bez liječničke intervencije, neke infekcije se mogu pretvoriti u teže upale koje mogu uzrokovati probleme s bubrezima. Važno je znati prepoznati određene simptome na vrijeme i isto tako sukladno njima reagirati kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Upala mokraćnog sustava i koji su njeni uzroci i simptomi?

Kada bakterija zaslužna za infekciju uđe u naš mokraćni sustav kroz mokraćnu cijev, ona će krenuti prema našem mjehuru gdje će se razmnožavati i biti prisutna u urinu. Upala mokraćnog sustava kreće s razvojem bakterija. Glavni uzroci nastanka mogu biti: Loše higijenske navike kao i ponekad pretjerana higijena, agresivniji sapuni te gelovi za intimno pranje koji uništavaju dobre bakterije koje štite od infekcija, odgađanje odlaska na wc jer dolazi do zadržavanja bakterija u samim stijenkama mokraćnog mjehura, nezaštićeni spolni odnos koji lako može prenijeti spolno prenosive bolesti i razne bakterije u mokraćovod, povećana prostata kod muškaraca i općenito oslabjeli imunitet.

Sami simptomi mogu biti sljedeći: Jak nagon za mokrenjem, peckanje kod mokrenja, nesvjesno ispuštanje manjih količina urina, mutni urin ili urin svjetlo ružičaste boje, bolovi u zdjelici, kod muškaraca rektalna bol. Svaka upala mokraćnog sustava može sa sobom donijeti veći broj simptoma te znakova, a oni će uvelike ovisiti o tome koji dio mokraćnog sustava je zapravo zahvaćen i naravno koliko jako. Kod bubrega se tako pojavljuje: Bol u leđima, povišena temperatura, drhtavica, mučnina. Kod mjehura se pojavljuje: pritisak u zdjelici, napuhnutost, bolno i često mokrenje. Kod mokraćovoda se pojavljuje peckanje kod mokrenja.

Upala mokraćnog sustava i kako se ona dijagnosticira i liječi?

Dijagnoza se radi nakon razgovora s liječnikom. Ako liječnik na temelju vašim simptoma posumnja da bi se moglo raditi o infekciji ili upali, tada će vas zatražiti uzorak urina za laboratorijsku analizu. Najčešće je ovo dovoljno, ali ovisno o tome što navedeno pokaže možete ići na druge pretrage. Upala mokraćnog sustava se najčešće liječi antibioticima za liječenje infekcija mokraćnog sustava. Koji lijek i koliko ćete ga piti ovisi o vašem zdravlju i vrsti bakterija koje su prisutne u urinu. U većini slučajeva se radi o jednostavnoj infekciji koja se povlači u roku od nekoliko dana nakon što se krene liječiti.

Sama upala mokraćnog sustava često može biti zeznuta, što znači da je važno provesti terapiju liječenja do kraja iako mislite da se ona povukla nakon samo par dana. Danas postoje duge i kratke terapije, a one se dobivaju ovisno o stanju infekcije ili upale. Kod korištenja pripisanih antibiotika moguće je da ćete primijetiti narančastu ili crvenu boju urina. Od samopomoći možete učiniti sljedeće: Piti puno vode, izbjegavati pića koja iritiraju mjehur, konzumirati namirnice bogate flavonoidima, jesti namirnice bogate vlaknima, redovito prazniti mjehur.


Tagovi:

Nefro Aktiv - poremećaje rada urogenitalnog sustava

Ovo je 100% prirodan čaj koji djeluje u nekoliko pravaca:
  • Ojačava imunitet.
  • Uklanja žarišta upale urogenitalnog trakta i njihove uzroke.
  • Uklanja simptome i štiti od povratka bolesti.
  • Uklanja bolesti u akutnoj i kroničnoj formi.