Upala grla – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala grla - simptomi i liječenje

Upala grla i uzročnici

Upala grla ili ždrijela može se manifestirati u raznim oblicima, pa tako ona može biti angina, faringitis ili tonzilofaringitis. Svi ti oblici nazivi su za akutne upalne sindrome grla koji mogu nastati nekom infekcijom ili iritacijom uzrokovanom virusima ili bakterijama. Upala grla u najvećem je broju slučajeva uzrokovana virusima, i to čak u dvije trećine slučajeva – adenovirusi, rinovirusi, virusi gripe, dok je u nekim ekstremnijim slučajevima riječ o Epstein-Barr virusom, herpesom ili čak HIV-om. Ostali uzroci velikim djelom otpadaju na bakterije, a najčešća bakterija koja uzrokuje upale grla je Streptococcus pyogenes.

Postoje čak i neki neinfektivni uzročnici, no oni su zastupljeni u najmanjem broju, a radi se o alergijama, nekim toksinima pa sve do određenih tumora. Upale grla mogu se dogoditi svakome, no postoje određeni faktori koji nas njima čine podložnijima. Tako je dob veliki faktor, pa tako od upale grla najčešće obolijevaju djeca, posebice ona vrtićke i školske dobi.

Upala grla i simptomi

Upala grla ima neke prepoznatljive simptome koji se dijele na opće i lokalne simptome. Pod opće simptome spadaju nagli skok u tjelesnoj temperaturi koju prati tresavica, klonulost i općenito osjećaj slabosti, zatim glavobolje i sveprisutna bol u mišićima. Lokalni simptomi su grlobolja i pojava boli pri gutanju koja se često širi prema području uši.

Osim boli pri gutanju, mogu se vidjeti promjene na ždrijelu – crvenilo i slično te kod ljudi koji imaju krajnike mogu vidjeti promjene i na njima u obliku bijelih točkica ukoliko je riječ o angini. Povećani limfni čvorovi na području vrata i blizu uši također mogu biti pouzdani simptomi. Upala grla može se prenijeti u izravnom kontaktu s oboljelim na način da se ljubite ili rukujete s oboljelim, ukoliko udahnete aerosol nastao kašljanjem i kihanjem ili pak neizravnim kontaktom na način da dirate stvari koje oboljele koristi kao što su pribor za jelo i piće te slični predmeti.

Upala grla i liječenje

Upala grla obično traje kratkotrajno i povlači se u vremenskom periodu od 5 do 7 dana. Kako je u najvećem broju slučajeva uzrokovana virusima, najčešće se liječi simptomatski. Simptomatsko liječenje, kao što samo ime govori, liječi simptome, a ne sam uzročnik, to jest, virus. Pa se tako simptomatskim liječenjem skida povišena tjelesna temperatura, koriste se razni sprejevi i pastile koje će olakšati bol u grlu i slično.

Bakterijska upala grla liječi se antibioticima. Da bi se konstatirale bakterijske upale grla, potrebno je učiniti bris grla koji će pokazati o kojim je bakterijskim kulturama riječ. Kada se uspostavi da je riječ o bakterijskoj upali grla i točnom uzročniku, vaš liječnik prepisat će vam antibiotike za koje smatra da će uspješno riješiti uzročnika upale. Osim antibiotika, simptomatsko liječenje pomoći će sniziti povišenu tjelesnu temperaturu i slično. Odmaranje i mirovanje ubrzat će vrijeme oporavka, kao i konzumiranje hrane koja obiluje mineralima i vitaminima.

Tagovi: