Što je angina – simptomi i liječenje

Što je angina - simptomi i liječenje

Angina kako je prepoznati i kako liječiti

Angina predstavlja upalu krajnika, limfnih čvorova po vratu i ždrijela, uzrokovana raznim mikroorganizmima. Ova se upala prenosi kapljičnim putem osobe koja je zaražena kože svojoj okolini prenijeti viruse kihanjem, kašljanjem, te aerosolom u neprozračenim zatvorenim prostorijama. S obzirom da u zimskim mjesecima rjeđe prozračujemo prostorije mikroorganizmi se lakše prenose, pa stoga ovu upalu smatramo sezonskom bolesti.

Angina jednako pogađa djecu i odrasle, ponekad čak i više djecu jer su djeca pogotovo predškolske dobi u vrtićima i jaslicama u većim grupama pa je prenošenje vrlo brzo i lako. U stražnjoj strani ždrijela javlja se bol prilikom gutanja ili čak i kad nema gutanja, popraćeno povišenom tjelesnom temperaturom. Osim boli u grlu, može se javiti i glavobolja, te povećanje limfnih čvorova u području vrata.

Liječenje je potrebno provesti odmah kako ne bi došlo do širenja prema uhu ili plućima. Antibiotici i dovoljne količine tekućine u obliku čaja u nekoliko dana izliječit će angine, no ukoliko se za nekoliko dana stanje ne popravi potrebno je ponovo posjetiti liječnika jer bi se mogle razviti gnojne angine.

Gnojna angina kod odraslih

Gnojna angina koja se javlja kod odraslih očituje se otežanim gutanjem i bolovima u grlu uz crvenilo grla, uvećani krajnici i limfni čvorovi, nedostatak apetita, tjelesna temperatura iznad 38,5 stupnja C. Moguća je i glavobolja, neugodan zadah, kašalj i curenje iz nosa, čak i upale sluznice oka, osipi u ustima ili na koži. Također se mobu javiti i povraćanje i mučnina, koje će izazvati opći umor cijelog tijela.

Liječnik će uzeti bris iz ždrijela kako bi ustanovio radi li se o bakterijskoj ili virusnoj gnojnoj angini, te ukoliko se radi o bakterijskoj propisati vam antibiotike. Virusne se angine ne liječe antibioticima, već se lijekovima za snižavanje temperature samo snižava povišena tjelesna temperatura i nadoknađuje se gubitak tekućine čajevima. Ne preporučuje se topla i vruća hrana i piće, već je dobro jesti sladoled i piti hladne napitke. Ukoliko nakon tri dana otprilike nema promjena na bolje potrebno je obratiti se liječniku ponovo koji će promijeniti antibiotik.

Gnojna angina je zarazna i osim kapljičnim putem može se dobiti i kod oslabljenog imuniteta unutarnji mikroorganizmi se aktiviraju, te pod utjecajem vanjskih faktora kao što su udisanje prašine, dima ili hipotermije. Na gnojne angine mogu utjecati i neka zdravstvena stanja kao što su prehlada, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola, trauma krajnika, ali i bolesti desni i karijes. Ukoliko se gnojne angine javljaju nekoliko puta godišnje smatraju se akutnim, no ukoliko traju dulji period smatraju se kroničnim, pa se ovisno o vrsti i pristupa liječenju.

Gnojna angina kod djece

Gnojna angina kod djece, naročito djece do tri godine života su češće nego u starije djece jer su izloženija većim grupama u vrtićima pa je prijenos između djece u vrtićkoj grupi lakše i brže. Također, u toj dobi su još slabijeg imuniteta pa ih bakterije i virusi lakše napadaju. Pojava ove bolesti najčešća je u zimskim mjesecima kada se više boravi u zatvorenim prostorima.

Uz sve simptome koje kod gnojnih angina imaju odrasli, kod djece je javlja i bol u trbuhu jer može kod djece doći do uvećane slezene, pa će biti popraćeno i jačim mučninama. Čim primijetite kod djeteta probleme sa gutanjem ili vam se žali na bol u grlu potrebno je što prije se obratiti pedijatru kako bi se na vrijeme započelo sa liječenjem da se upala ne proširi na druge organe. Kod djece se razvoj bolesti dešava brže nego kod odraslih zbog slabijeg imuniteta i s obzirom na veličinu u odnosu na odraslu osobu.

Potrebno je davati djetetu antibiotik ukoliko ga je pedijatar propisao, te nadoknađivati tekućinu no ne toplim ili vrućim čajevima, nego hladnim napitkom ili sladoledom. Ispiranje grla, grgljanje toplom slanom vodom također može pomoći da se angine smire i nestanu.


Tagovi: