Kašalj – zašto kašljemo i kako ga ublažiti

Ljepota i zdravlje

Kašalj - zašto kašljemo i kako ga ublažiti

Znate li zašto kašljemo i kako ublažiti kašalj?

Kašalj je nešto što nikome nije ugodno. Može biti bolan, suh, otežavati nam govor, gutanje, onemogućiti nas da se bavimo fizičkom aktivnošću itd. Radi se o iznenadnom i ponavljajućem refleksu tijela u kojem tijelo pokušava izbaciti čestice (tzv. iritante) iz dušnika i grla. Ti iritanti se znaju sastojati od prašine, viška sluzi i oni stimuliraju živce koji se nalaze u našem respiratornom traktu što zatim šalje živčani impuls u mozak, a mozak šalje signal dijafragmi da krene naglo izbacivati zrak iz pluća kako bi se taj iritant izbacio. Svaki čovjek je u jednom trenutku života imao problem s kašljanjem. To može biti i momentalni problem jer vam je nešto zapelo u grlu, a može biti i dugotrajniji. Ako kašalj traje dulje od dva tjedna, ili pak ako iskašljavate krv, svakako trebate posjetiti doktora. Za ublaživanje kašlja postoje razna sredstva, od sirupa do antibiotika. Ta sredstva će se primijeniti ovisno o ozbiljnosti vašeg kašlja.

Što uzrokuje kašalj?

Da bi uspješno liječili kašalj dobro je znati što ga uzrokuje. Radi se o smetnjama dišnog sustava, a te smetnje mogu potaknuti razna stanja iz vanjske okoline. To može biti pušenje, ili pak zagađenost zraka i alergeni. Problem može biti i u samoj osobi, pa tako astma isto zna biti učestali uzrok kašlja. Kao još neki uzroci kašlja svakako treba spomenuti akutni sinusitis, bronhitis, emfizem, peludnu groznicu, običnu prehladu, cističnu fibrozu, upalu pluća, upalu grla, rak pluća, tuberkuloza itd. Kašalj možemo podijeliti na dvije vrste: akutan i kroničan. Akutni se javlja prvenstveno kao posljedica raznih infekcija respiratornog sustava poput npr. prehlade, upale pluća itd, te on prestaje nakon nekog vremena. S druge strane, kronični oblik kašlja traje stalno i najčešće se javlja kod pušača. Ako vas muči ovaj učestali problem, važno je otkriti njegov uzrok. Svakako savjetujemo da se za pomoć obratite svom obiteljskom liječniku jer niti jedan savjet se ne smije uzimati bez odobrenja stručnih osoba.

Kašalj kod djece i kada se trebamo početi brinuti?

Roditelji su najosjetljiviji kada su u pitanju njihova djeca i njihovo zdravlje. Ako vaš sin ili kćer ima problem s kašljem, vjerojatno vas zanima radi li se o nekoj prolaznoj prehladi ili pak o puno ozbiljnijem problemu. Odmah na početku vam moramo naglasiti da odgovor na to pitanje može dati isključivo vaš liječnik obiteljske medicine stoga se svakako obratite njemu. Ovdje napisani tekst je više informativne naravi. Tako npr. ako je kašalj kod vaše bebe uzrokovan stranim tijelu, moguće je da se radi o gušenju i hitnom stanju stoga je potrebno odmah pozvati hitnu pomoć. Ako pak vaše dijete kašlje već neko vrijeme, moguće da je riječ o akutnom kašlju koji je posljedica kakve prehlade. Ako pri tom dijete ima i temperaturu, roditelj bi trebali poduzeti osnovne mjere zbrinjavanja djeteta poput tuširanja i ostalih metoda snižavanja temperature. Ako se pak djetetovo stanje ne poboljšava i ako kašalj traje i dalje, moguće je da nije riječ o prehladi već nečemu ozbiljnijem te svakako posjetite liječnika.

Tagovi: