Bronhitis kod djece i odraslih – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Bronhitis kod djece i odraslih - simptomi i liječenje

Kako prepoznati bronhitis

Kada nastane bronhitis i kod djece i kod odraslih kao akutna upala, on se pojavi i prođe, kao i svaka druga upala. Osoba koja ima ovu bolest može imati i kašalj koji traje tjednima ili čak mjesecima ako su bronhijalne cijevi prepune sluzi dulje vremena. Bronhitisi kod djece i odraslih se mogu prepoznati po jakom kašlju i iskašljavanju sluzi. Uz to javljaju se povišena tjelesna temperatura i zimica, uz osjećaj stezanja u prsima, bolovima u mišićima. Mogu se javiti i bolno grlo, nedostatak daha, glavobolje, bolni sinusi i začepljeni nos.

Bronhitis kao akutna upala može se pojaviti i zbog nekih virusnih infekcija, gripe, prehlada, ali i bolesti koje uzrokuje danas poznati koronavirus. Kada se radi o bronhitisu koji je kronična upala, ovi se simptomi mogu pojavljivati učestalo, nekad jači, a nekad slabijeg intenziteta.

Tokom zimskih mjeseci može se razviti teži oblici bronhitisa. Međutim, ovo nije najčešći uzročnik kašlja koji traje, kašalj može biti i znak astme, upala pluća ili drugih bolesti vezanih uz pluća. U svakom slučaju, ako imate ove simptome i kašalj koji nikako da prestane najbolje je posjetiti svog liječnika primarne medicine koji će postaviti dijagnozu ili uputiti vas specijalistu.

Kako spriječiti bronhitis i može li se spriječiti

Do bronhitisa dolazi zbog upale bronhijalnih cijevi koje spajaju nos i usta sa plućima. On se može pojaviti kao akutna upala koja traje kratko i kao kronična upala koja se nije izliječila i stalno se ponavlja. Bronhitis kao akutna upala može se izliječiti brzo, no kao kronična upala ima karakteristike trajne upale i nikada u potpunosti ne prođe do kraja. Kod pušača kronična upala se može umanjiti prestankom pušenja, ne samo kod ove bolesti nego i kod drugih bolesti pluća.

No, kako biste izbjegli bronhitis koji je nastao kao posljedica virusne ili bakterijske infekcije, spriječiti ga možete da nosite masku, te često perete ruke, kašljete u rupčić kako ne biste prenijeli virus i bakterije kapljičnim putem na nekog drugog. Posebno trebate paziti da ne prenesete na malu djecu, starije osobe i osobe koje su imunološki kompromitirane.

Nastanak bronhitisa se može spriječiti izbjegavanjem zaraze virusima ili bakterijama, te da smanjite izlaganje situacijama koje će nadražiti bronhijalne cijevi kao što su prašina, otrovne pare, pare električnih cigareta, duhanski dim, te zagađeni zrak. Osobe koje udišu viruse i bakterije koje mogu uzrokovati situaciju sa bronhitisom, koji puše ili udišu dim cigarete kao pasivni pušači, ili imaju astmu, čak i teški alergičari su skloniji nastanku ove bolesti u akutnom obliku.

Kako se liječi bronhitis

U situaciji kada se pojavi bronhitis, liječnik će i za djecu i za odrasle preporučiti odmor i ostanak kod kuće, konzumaciju puno tekućina kao što su čajevi i vode, uzimanje lijekova koji sadrže ibuprofen ili paracetamola kako bi se spriječio daljnji razvoj upale. Ukoliko nemate povišenu tjelesnu temperaturu možete poraditi i na svom imunitetu i to da uzimate vitamine, cink, matičnu mliječ, propolis i med.

Lijekovi koje je liječnik propisao će pomoći u tome da se olakša kašalj, te bol u prsima koji kašalj izaziva. Uz liječenje, akutna upala bronhijalnih cijevi će sa vremenom oslabiti i proći. Kod kroničnih upala bronhijalnih cijevi, nema nekog rješenja kako bi se ta upala riješila trajno. Zapravo kronična upala se može samo ublažiti, pa će se nakon nekog vremena ponoviti. Kod kroničnih upala potrebno je čuvati se dima cigarete, štetnih para, zagađenog zraka ili prašine.

Bronhitis se može ublažiti sirupom za kašalj koji će potaknuti iskašljavanje sluzi, korištenjem ovlaživača zraka, terapijom kisikom, protuupalnim lijekovima, mukoliticima i sličnim lijekovima koje će propisati liječnik. Ako je riječ o bronhitisu kao akutnoj upali uzrokovanoj bakterijskom infekcijom, tada će se upala liječiti antibioticima također propisanim od strane vašeg liječnika.

Tagovi: