Tuberkuloza (TBC) pluća – simptomi, liječenje i cjepivo

Ljepota i zdravlje

Tuberkuloza (TBC) pluća - simptomi, liječenje i cjepivo

Tuberkuloza – uzrok

Tuberkuloza je veoma opasna zarazna bolest koja je uzrokovana od bakterije pod nazivom Mycobacterium tuberculosis koja prvo napada i zahvaća pluća, te se potom se ona širi dalje i na ostale dijelove tijela i druge organe. Ova zarazna bakterijska bolest se širi od osobe do druge osobe preko kihanja i kašljanja, i ako ne se liječi i ne primijeti na vrijeme, može doći do kritičnog stanja bolesti i na kraju do smrti.

Ova je bolesti bila sve do nedavno veoma rijetka u razvijenijim zemljama, no broj osoba koja su oboljele od ove bolesti se počeo povećati od 1985. godine, jer dio povećanja brojki je bilo uzrokovano virusom HIV-om, koji napada imunitet te se čovjek zbog toga ne može boriti protiv ove bakterije. No, unatoč k tome što je tuberkuloza zarazna bolest, ona se ne može lako dobiti jer se prenosi samo kapljičnim putem, te ćete ju prije dobiti od osobe s kojima ste bliski i živite možda skupa nego od nekoga stranca na ulici.

Tuberkuloza – simptomi

Tuberkuloza je bakterijska bolest koja se širi i razvija iz bakterije. Kada bakterija uđe u organizam, on ponajprije stvara upaljena žarišta iz čega se potom širi dalje u obližnje limfne čvorove. Simptomi su kašalj, otežano disanje, krvavi ispljuvak, bol u prsima, gubitak težine, gubitak apetita, groznica, noćno znojenje i umor.

Prvi stadij bolesti traje po nekoliko mjeseci, te se tada tijelo odupire infekciji sa svojim urođenim imunitetom te u većini slučajeva uništi cjelokupni ili veći dio bakterije. No, i u tom slučaju može bakterija doći do krvne cirkulacije i nastaniti se u drugom dijelu tijela. Ali, u većini slučajeva se tuberkuloza nikada ne dosegne drugi stadij bolesti zbog dobrog imuniteta, no ponekad se može ipak dogoditi da tijelo ne uspije savladati invaziju mikroba. U drugom stadiju ove bakterijske bolesti, ona zahvaća pluća te zbog porasti brojki bakterija u organizmu smanjuje se sposobnosti disanja jer su pluća oštećena.

Postoje dvije varijante tuberkuloze, a to su latentna i aktivna. Kod slučaja latentne ili neaktivne tuberkuloze, vi imate bakteriju u sebi, ali je neaktivna te ne uzrokuje simptome i nije zarazna. Dok kod aktivne tuberkuloze, ona se može širiti na druge ljude i čovjek će razviti simptome ili u prvih nekoliko tjedni nakon infekcije, ili čak nakon nekoliko godina kasnije. No, većina ljudi koji su se zarazili s bacilima tuberkuloze uglavnom ne razviju aktivnu varijantu bolesti.

Tuberkuloza – liječenje i cjepivo

Tuberkuloza se najbolje i najefikasnije liječi uz korištenje lijekova. Ova bakterijska bolest se liječi uz korištenje lijekova antituberkulotike, no period liječenja traje jako dugo, duže od bilo kojih drugih liječenja, te može trajati od 6 do 9 mjeseci. Svako liječenje se prilagođava prema vama, te koji točan lijek ćete koristiti i koliko dugo će trajati liječenje ovisi o vašoj trenutnoj dobi, vašem zdravstvenom stanju, obliku tuberkuloze i gdje se on nalazi u vašem tijelu te da li ste možda otporni ili alergični na lijek. Ujedno, bitno je znati da ćete morati zbog ovog biti dugo na bolovanju, jedno vrijeme boraviti u bolnici, te morati ići na redovne kontrolne preglede najmanje 2 godine kako bi se nadziralo stanje i da se ne bi tuberkuloza ponovno aktivirala. Česti lijekovi koji se koriste za liječenje tuberkuloze su isoniazid, ethambutol, rifampin i pyrazinamide. Mogu se dogoditi neke nuspojave na lijekove poput mučnine, povraćanja, gubitka apetita, žutice, tamne mokraće i groznice, i ako vam se išta od ovoga dogoditi nakon početka uzimanja lijekova, odmah se pod hitno javite svome doktoru.

Tagovi: