Što je hiv – uzrok, simptomi, lijećenje

Što je hiv - uzrok, simptomi, lijećenje

Hiv je skraćenica za sindrom stečenog gubitka imuniteta

Radi se o retro virusu koji uništava imunosustav zato jer se ne ne može sam razmnožavati nego za razmnožavanje koristi stanice koje napada i tako ih uništava. Hiv je skraćenica za sindrom stečenog gubitka imuniteta, a koristi se i engleski naziv aids ili francuski naziv sida. Kada kobni virus uđe u ljudsko tijelo napada specifična bijela krvna zrnca poznata kao t-limfociti, razara ih jer se u njima množi i tako uništava svaku obranu od različitih bolesti.

Hiv se prenosi se najčešće spolnim kontaktom iako se prenosi i slinom, zaraženim iglama kod ovisnika, što znači preko krvi. Bolest je klasificirana kao spolno prenosiva zarazna bolest, ali je tijekom dugih istraživanja da svi primati sadrže slične viruse što je dovelo do špekulacija da su skupine primata izvor, pa čak i uzrok širenja tih virusa na ljudsku populaciju. Tijelo zaražene osobe se ne može boriti niti protiv banalnih infekcija, a kamo li teških stanja uzrokovanih virusom.

Hiv se još uvijek klasificira kao teška smrtonosna bolest

Osoba zaražena ovim kobnim virusom prije ili kasnije podlegne brojnim infekcijama koje ju napadaju, jer imunosustav zaraženih ne može proizvoditi antitijela za borbu protiv virusa, bakterija i ostalih uzročnika bolesti. Iako je epidemija koja je krenula 1981 zauzdana, hiv se još uvijek klasificira kao teška smrtonosna bolest, a virus često zaražene trudnice prenose na svoju djecu. Neki zaraženi pacijenti ne pokazuju odmah simptome, a drugi vrlo brzo podlegnu zarazi i pokazuju odmah sve prepoznatljive simptome.

Kod hiv zaraženih je jedan od prvih simptoma oticanje limfnih čvorova, zatim zaredaju ostali simptomi, nagli i brzi gubitak na težini, stalne temperature, suhi kašalj, noćno znojenje, neobjašnjiv umor i slabost, iscrpljujući proljevi, bijele i crvene mrlje u ustima i grlu, upala pluća, gubitak pamćenja i mnogi drugi simptomi. Tumori, osip, svrbež, glavobolje, rak kože, poremećaj govora, bol u zglobovima, kostima i mišićima, ukočenost, osjetljivost na hladnoću i na svjetlost i pacijent postaje sve slabiji i slabiji i naočigled propada.

Danas se hiv bolesnici liječe trojnom terapijom

Danas se o aidsu zna puno više, porasla je svijest o odgovornom spolnom ponašanju i korištenju zaštite za siguran seks. Mnogi parovi su se upravo zbog opasnosti od aidsa vratili monogamnom ponašanju, a mnogi se na početku veze odluče sami testirati, jer su testovi posve anonimni. Danas se hiv bolesnici liječe trojnom terapijom koja se smatra visokoaktivnom antivirusnom terapijom, pa je oboljelima od aidsa život ipak produžen i puno je kvalitetniji, ali cjepivo još nije stvoreno.

Većina hiv bolesnika umre od komplikacija, a ne od početne zaraze. Asimptomatska zaraza je nalik na mononukleozu, dok jako izraženi simptomi odmah ukazuju kojim putem treba krenuti obrada i liječenje zaražene osobe. Osobe oboljele od aidsa su dugo vremena bile stigmatizirane, izrugivane i izbjegavane. Svijetu je dugo trebalo da shvati da se virus ne prenosi normalnim međuljudskim kontaktima, u javnom prijevozu, u restoranima preko pribora, u frizerskim i kozmetičkim salonima, kašljanjem, kihanjem, šmrcanjem ili preko kućnih ljubimaca.


Tagovi: