Što je ulkus

Što je ulkus

Što je ulkus i zašto nastaje?

Ulkus, vrijed ili čir je dublji defekt koji nastaje na koži ili u potkožnom tkivu. Njegovo porijeklo može biti traumatološke ili infektivne prirode. Javlja se na mnogim mjestima na tijelu, no najčešći je čir na želucu. U ostale najčešće forme čireva ubrajamo: Na otvorenoj koži - Ruke, noge, ostatak tijela. Ulkus na dvanaestopalačnom crijevu, mekani čir - prenosi se spolnim bolestima, čir radi izloženosti radijacije, ulkusi karcinoma, čirevi rožnatog tkiva. Zašto nastaje? Čirevi na koži se opisuju kao otvorena rana kojoj je potrebno dulje vremena da zaraste.

Kada nastaje, često će koža na zahvaćenom području promijeniti boju, može svrbjeti i peckati. Mogući uzroci nastanka su: Problemi s cirkulacijom, povišeni šećer kod osobe, stalni pritisak na jedno područje, radi venske insuficijencije. Što je s unutarnjim čirevima? Čirevi koji se razvijaju u unutrašnjosti tijela često nastaju radi određene ozljede ili traume. Čir želuca danas pripada u najčešće oblike unutrašnjih čireva, i on nastaje radi infekcije bakterijom "Helicobacter Pylori" koja se može unijeti putem hrane ili vode i može uzrokovati gastritis, ili radi redovite upotrebe tableta za bolove.

Ulkus uzroci i simptomi

Na nastanak vanjskih čireva mogu utjecati određene traume, ozljede, infekcije. Ulkus koji nastaje unutar tijela često nastaje kao posljedica nečega. U primjeru, čir na želucu nastaje radi pojave gastritisa - a ono može biti uzrokovano bakterijskom infekcijom ili korištenjem određenih lijekova. Nekada se vjerovalo da se čirevi pojavljuju i radi stresa te nepravilne prehrane, no danas se ipak smatra kako oni nastaju radi trauma i infekcija. Kako prepoznati ulkus? Sami simptomi se mogu razlikovati.

Vanjske čireve ćemo prepoznati po promjeni boje na koži, osjećaju svraba i pečenja, gnojnom "bubuljicom" koja je tvrda na dodir. Čir na koži će boljeti na dodir i on može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Ukoliko se ne liječi, njegova infekcija može prodrijeti sve do kostiju. Što je s čirevima koji nastaju unutar tijela? U slučaju da osoba boluje od čira na želucu, tada će osjetiti sljedeće simptome: Povraćanje krvi, krv u stolici, mučnina, naglo mršavljenje, promjene u kilaži. Tko sve pripada u rizičnu skupinu? Pušaći i alkoholičari, osobe koje često pate od virusnih infekcija, osobe koje su često pod stresom.

Ulkus dijagnosticiranje i liječenje

Kada se ulkus pojavi na koži, on se veoma lako može zamijeniti s aknama. Njegova dijagnoza se može ustanoviti kod dermatologa ili obiteljskog liječnika. Kod unutrašnjih čireva, liječnik će vas prema opisima i simptomima zaputiti na potrebne pretrage. One se najčešće odnose na rendgenska snimanja sumnjivog područja (dvanaesnik, želudac, jednjak). Pacijent prije snimanja mora pojesti tzv. Barijevu kašu koja će pružiti bolji pogled na probavni sustav. Moguć je i odlazak na endoskopiju. Kako se liječi ulkus?

Čirevi na koži se većinom mogu liječiti iz udobnosti doma. On se ne smije stiskati niti bušiti, već ga pustiti da se sam otvori ili povuče. Možete u ljekarni zatražiti posebne kreme za mazanje, ili isprobati brojne domaće metode liječenja poput mazanja s uljem čajevca, stavljanja lista kupusa. U slučaju da čir procuri, važno je područje dezinficirati i držati na njemu topli oblog. Nažalost, liječenje unutrašnjih čireva zahtijeva uzimanje propisane terapije ili u slučaju komplikacija moguću operaciju. Kako bi izbjegli nastajanje čireva, potrebno je voditi zdrav i aktivan život.


Tagovi: