Uganuće zgloba i dijelova tijela – simptomi i liječenje

Sponzorirano

Uganuće zgloba i dijelova tijela - simptomi i liječenje

Uganuće zgloba i drugih dijelova tijela – uzrok

Uganuće je istezanje ili kidanje ligamenata odnosno čvrstih traka vlaknastog tkiva koje spajaju dvije kosti u zglobovima. Najčešće se ova ozljeda dogodi na zglobu i gležnju, ali se može i da drugim dijelovima tijela pojaviti. Razlika između uganuća i istezanja je u tome što uganuće ozljeđuje trake tkiva koje spajaju dvije kosti zajedno, dok naprezanje uključuje ozljedu mišića ili trake tkiva koja pričvršćuje mišić za kost. Ono se događa kada pretjerano istegnete ili potrgate ligament dok snažno opterećujete zglob. Uganuća se često javljaju u sljedećim okolnostima i mjestima, a to su:

  • Gležanj — hodanje ili vježbanje na neravnoj površini, nezgodno doskok nakon skoka
  • Koljeno — zakretanje tijekom atletske aktivnosti
  • Zglob — Slijetanje na ispruženu ruku tijekom pada
  • Palac — ozljeda na skijanju ili prekomjerno rastezanje pri igranju reketa, kao što je tenis

Djeca imaju mekša tkiva koja se nalaze blizu krajeva svojih kostiju. Ligamenti oko zgloba često su jači od ovih tkiva, pa je veća vjerojatnost da će djeca doživjeti prijelom kosti ili ligamenta.

Uganuće zgloba i drugih dijelova tijela – simptomi

Uganuće zgloba ili bilo kojeg drugog dijela tijela se može lako prepoznati po njegovim karakteristikama i simptomima, a to su bol, oteklina i pojava modrica na ozlijeđenom dijelu tijela, kao i ograničena sposobnost pomicanja zahvaćenog zgloba i kada čujete ili osjetite pucanje u zglobu u trenutku ozljede.

Čimbenici koji mogu dovesti do pojave uganuća su okolišni uvjeti poput skliskih terena, umor i loša obuća ili neka druga oprema poput sportske opreme. Kako biste ubuduće spriječili uganuće, bitno je da redovito istežete mišiće i cijelo tijelo, te da se bavite nekim sportom radite vježbe i da vodite aktivniji stil života, jer na taj način možete smanjiti šanse za uganućem zgloba i drugih dijelova tijela. Možete započeti s laganim šetnjama svaki dan ili svaki drugi dan. Kada vidite neku priliku za hodanjem, poput hodanja do posla ili fakulteta, hodajte! Ujedno, kada se probudite malo istegnite tijelo ili krenite se bavite s jogom, i na taj način možete smanjiti da se i vama dogodi ovakva ozljeda.

Uganuće zgloba i drugih dijelova tijela – liječenje

Kako biste mogli sami sebe tretirati ako vam se dogodi uganuće kod zgloba, gležnja ili nekog drugog dijela tijela, bitno je slijediti ova četiri bitna koraka, a to su vam:

  • Odmor. Izbjegavajte aktivnosti koje uzrokuju bol, oticanje ili nelagodu. Ali nemojte izbjegavati svaku tjelesnu aktivnost.
  • Led. Čak i ako tražite liječničku pomoć, odmah zaledite područje. Upotrijebite paket leda ili kupku od bljuzgavice od leda i vode svaki put 15 do 20 minuta i ponavljajte svaka dva do tri sata dok ste budni prvih nekoliko dana nakon ozljede.
  • Kompresija. Kako biste zaustavili oticanje, stisnite to područje elastičnim zavojem dok oteklina ne prestane. Nemojte ga previše čvrsto omotati jer biste mogli ometati cirkulaciju. Započnite omotavanje na kraju koji je najdalje od vašeg srca. Olabavite oblog ako se bol pojača, područje utrne ili se ispod omotanog područja pojavi oteklina.
  • Nadmorska visina. Podignite ozlijeđeno područje iznad razine srca, osobito noću, što omogućuje gravitaciji da smanji oticanje.

Ujedno, kada vam se dogodi uganuće, možete popiti neki lijek protiv bolova kako biste smanjili bol i pritisak na ozlijeđenom dijelu tijela.

Nakon prva dva dana, lagano počnite koristiti ozlijeđeno područje. Trebali biste vidjeti postupno, progresivno poboljšanje sposobnosti zgloba da izdrži vašu težinu ili vašu sposobnost kretanja bez boli. Oporavak od uganuća može potrajati danima do mjesecima. Fizioterapeut vam može pomoći da povećate stabilnost i snagu ozlijeđenog zgloba ili uda. Vaš liječnik može predložiti da imobilizirate to područje s protezom ili longetom. Za neke ozljede, poput puknuća ligamenta, treba će vam pomoć liječnika i moguća operacija.

Tagovi: