Arixtra – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Arixtra - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Arixtra - primjena i djelovanje

Arixtra otopina je lijek koji se koristi za prevenciju i liječenje krvnih ugrušaka. Glavni aktivni sastojak u otopini je fondaparinuks, koji je nisko molekularni heparin. Arixtra se koristi za sprečavanje krvnih ugrušaka u pacijenata koji se oporavljaju od operacija na kukovima, koljenima ili drugim velikim zglobovima. Također se koristi u prevenciji krvnih ugrušaka u pacijenata s akutnim koronarnim sindromom, kao što su nestabilna angina i infarkt miokarda bez ST segmenta. Djelovanje otopine je usmjereno na sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Fondaparinuks djeluje inhibirajući faktor koagulacije Xa, što znači da sprječava zgrušavanje krvi. Ovaj mehanizam djelovanja čini ga učinkovitim lijekom za prevenciju krvnih ugrušaka kod pacijenata koji su podvrgnuti operacijama na zglobovima ili koji imaju akutni koronarni sindrom. Važno je napomenuti kako otopina ima različite doze i primjenu koju propisuje vaš liječnik. Također, moguće su nuspojave kao što su krvarenje ili alergijske reakcije. Stoga je važno slijediti upute liječnika i prijaviti bilo kakve neželjene učinke.

Arixtra - upute i nuspojave

Arixtra otopina se obično daje pod kožu u dozi koju propisuje liječnik. Uobičajena doza za prevenciju krvnih ugrušaka kod operacija na velikim zglobovima je 2,5 miligrama jednom dnevno, a u prevenciji krvnih ugrušaka u akutnom koronarnom sindromu doza može biti veća, odnosno 5 miligrama jednom dnevno. Doziranje i način primjene ovise o specifičnoj situaciji pacijenta, stoga je važno slijediti upute liječnika i strogo pridržavati se propisane doze. Nuspojave Arixtra otopine su relativno rijetke, ali se ipak mogu pojaviti. Najčešće nuspojave uključuju krvarenje, modrice, bol ili iritaciju na mjestu uboda, mučninu, glavobolju i vrtoglavicu. U nekim slučajevima otopina može uzrokovati alergijske reakcije, kao što su osip, svrbež, oticanje lica ili otežano disanje. Važno je napomenuti kako ova otopina može povećati rizik od krvarenja, posebno kod pacijenata koji imaju povećan rizik od krvarenja, kao na primjer, pacijenti s poremećajem zgrušavanja krvi ili pacijenti koji uzimaju druge lijekove koji mogu povećati rizik od krvarenja. U slučaju bilo kakvih nuspojava ili neobičnih simptoma, pacijent treba odmah obavijestiti svog liječnika.

Arixtra - cijena i iskustva

Arixtra se treba čuvati van dosega i pogleda od strane male djece. Lijek čuvajte na temperaturi ispod 25 Celzijevih stupnjeva. Nemojte zamrzavati ovaj lijek, te isto tako ne morate ga čuvati u hladnjaku. Ovaj lijek nemojte više dalje upotrijebljavati nakon što im je istekao rok trajanja koje je navedeno na pakiranju, ukoliko primijetite u otopini neke strane čestice ili ako dođe do promjene boje, ako primijetite da je štrcaljka oštećena ili ako ste već otvorili štrcaljku, no ne namjeravate ju odmah upotrijebiti. Djelatna tvar u ovom lijeku je fondaparinuksnatrij. Drugi sastojci koji se nalaze u ovom lijeku su voda za injekciju, natrijev klorid, kloridna kiselina i natrijev hidroksid. Arixtra je bistra i bezbojna otopina za injekciju, te dolazi u napunjenoj štrcaljki opremljenoj sa sigurnosnim sustavom za iglu. Dostupna je za kupiti u pakiranju sa 2,7,10 i 20 napunjenih štrcaljki. Lijek se izdaje na recept, te dolazi po dobroj cijeni. Iskustva su vrlo pozitivna te mnogima je do sada pomoglo kod olakšanja simptoma.


Tagovi: