Tripofobija (strah od rupa) – uzrok, simptomi, liječenje

Tripofobija (strah od rupa) – uzrok, simptomi, liječenje

Što je tripofobija?

Danas poznajemo različite vrste fobija koje ukazuju na iracionalni strah od specifičnih situacija, oblika i drugog. Od svih fobija koje poznajemo, vrlo malo se govori o tripofobiji odnosno strahu od rupa. Ne radi se o strahu od velikih jama ili velikih šupljina, već o strahu od brojnih malih šupljina, primjerice saće pčelinih gnijezda i slično. Tripofobija za razliku od drugih fobija još nije službeno priznata od strane velikih medicinskih instituta i organizacija, no kao pojam je vrlo poznat mnogima koji su identificirali taj problem kod sebe ili kod svojih bližnjih.

Kada govorimo o fobijama, moramo znati da je to grupni naziv za iracionalne strahove za koje još uvijek nemamo objašnjenja. Hoćemo li odgovor pronaći u medicini ili psihologiji, o tome još ne možemo pričati. Ono što možemo napraviti je primijeniti metode liječenja drugih fobija na tripofobiju i nadati se najboljim rezultatima. Tripofobija nije učestala fobija među općim stanovništvom, no sve više zauzima javni prostor.

Odakle strah od rupa? Tripofobija kao nasljedni strah?

Objašnjenje tripofobije još uvijek nije dobiveno, no postoje neke teorije zašto bi pojedinac osjećao nelagodu gledajući u rupičasti sir iz bliza. Neki navode da strah od rupa dolazi od turbulentnog razdoblja kasnog srednjeg vijeka kada je izbila pandemija kuge. Kako kugu karakteriziraju kružni plikovi, a to razdoblje je apsolutno strahovito veliku ulogu imalo na psihološko stanje tadašnje generacije, postavlja se pitanje dolazi li tripofobija iz tih dana? Osim toga, možemo isto tako postaviti pitanje je li tripofobija nasljedni strah od modernih ratova 20. stoljeća koje isto tako karakteriziraju veliki krateri tenkova, rupe u srušenim građevinama i slično?

Jedno je sigurno, ne znamo puno o tripofobiji i sigurno imamo još posla da bismo znali nešto više o ovom psihološkom stanju. Također, mnogi koji se bave istraživanjem tripofobije ne slažu se u osnovnim postulatima istraživanja! Ono što možemo napraviti bez tih informacija je pokušati izliječiti one koji pate od tripofobije. No kako?

Može li se liječiti tripofobija?

Baš kao i ostale fobije, ključ liječenja ovakvih stanja leži u desenzitizaciji objekta odnosno situacije koja nas plaši. Tretmani za liječenje tripofobije uključuju izloženost, odnosno postepenu izloženost rupičastim slikama te su namijenjene samo za one koji se doista žele riješiti ove fobije. Postoje i vježbe disanja i razgovori sa psihologom koji su pomogli mnogima da se riješe svojih fobija. Ne samo tripofobije, već i drugih oblika. U konačnici, postoje lijekovi koji mogu smanjiti osjećaj anksioznosti kod pacijenata koji pate od tripofobije.

Tripofobija je predmet rasprave mnogih medicinskih stručnjaka, no danas još uvijek nije priznata kao stvarna fobija. Kako će se tripofobija tretirati u narednom periodu ne znamo - ono što je sigurno je da je lijek za tripofobiju sličan kao i kod ostalih fobija, a to su tablete za smanjenje osjećaja anksioznosti i slični preparati. Ima milijun fobija, od visina, kukaca, zmija pa sve do skučenih prostora i paukova, no malo tko spominje strah od rupa.


Tagovi: