Aerofobija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Aerofobija  - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Aerofobija i zašto nastaje?

Aerofobija se prema definiciji opisuje kao strah od letenja. Riječ je o specifičnom obliku fobije koji može izazvati razne neugodne simptome kod osobe koja ima strah od letenja. Iako je strah povezan s letenjem, mnoge osobe koje pate od Aerofobije ne mogu se niti približiti avionu, niti ući u njega. Što se događa osobi kada osjeti ovaj oblik straha? Strah uzrokuje anksiozni napadaj – osoba će osjetiti ubrzani rad srca, doći će do pretjeranog znojenja, panike. Ponekad sama pomisao o letenju ili avionu mogu uzrokovati i nesvjesticu.

Da li je moguće liječiti ovu fobiju? Da bi prevladali bilo koju fobiju, potrebno je zatražiti stručnu pomoć i slijediti određenu terapiju s profesionalcima. Strah od letenja pripada u najčešće fobije – što znači da sama fobija može varirati od blagog do težeg oblika. Osobe koje imaju blagi oblik navedene fobije često će se smiriti kada uđu u avion i nakon što prođe par minuta leta, dok će osobe s težim oblikom navedene fobije proživljavati strah na sami pogled aviona. Aerofobija se može uspješno tretirati.

Aerofobija uzroci i simptomi

Prema određenim statistikama zrakoplovnih institucija, svaka četvrta osoba pati od određenog oblika Aerofobije. Koji su glavni uzroci za stvaranje ove fobije? Uzroci mogu varirati, no oni su najčešće psihološkog porijekla. Osobe koje pate od navedene fobije nabrajaju sljedeće uzroke: Prethodna negativna iskustva – Loš let se teško može zaboraviti, osobito ako je prethodno također postajao strah od leta ili visine. Pomisao na moguće ponavljanje leta može aktivirati simptome fobije. Strah od nepoznatog – Sama činjenica da se morate suočiti s nepoznatim je dovoljno za stvaranje straha.

Ako prvi puta letite avionom prirodno je da postoji strah, no on se često povećava kada pročitate razne mitove ili dezinformacije vezane za letenje avionom. Osobni problemi – Osobe koje imaju određena mentalna oboljenja ili napadaje panike mogu biti više podložne stvaranju novih fobija. Kako se prepoznaje Aerofobija? Glavni simptomi su: Razmišljanje o padu aviona ili nesreći u zraku, znojenje na pomisao ulaska u avion i let, ubrzano lupanje srca, tjeskoba, napadaji panike. Osoba kod koje je ustanovljena Aerofobija ne bi smjela putovati sama.

Aerofobija dijagnosticiranje i liječenje

Sama dijagnoza će uključivati identificiranje osjećaja. Strah i fobija se mogu činiti kao slični osjećaji, no njima se pristupa veoma drugačije. Kako se liječi Aerofobija? Fobije je najčešće tretiraju uz kognitivno bihevioralan tretman (tehnika izlaganja osobe s strahom). Da bi se fobija uspješno liječila, mora se krenuti malenim koracima. Naravno, nakon tehnike izlaganja slijedi primjenjivanje tehnika opuštanja. No, liječenje Aerofobije ovim hijerarhijskim tipom je nešto teže – a razlog tome je ograničen pristup avionima.

Liječenje bi trebalo izgledati ovako: Osoba koja ima fobiju izdaleka promatra zrakoplove kako polijeću, osoba se približava avionu na tlu, osoba ulazi u avion. Sve je češće liječenje i uz pomoć virtualne stvarnosti ili VR tehnologije – kada se osoba stavlja u okruženje koje je generirano računalom. Ovdje možemo simulirati sve gore navedeno. Koliko dugo se liječi Aerofobija? Ovo ovisi o jakosti traume. Neke osobe se nikada ne riješe straha, no mogu ga uspješno minimalizirati. Poželjno je da osobe koje imaju strah od aviona i visina nikada ne putuju sami, i da uvijek uz sebe imaju potporu.

Tagovi: