Trik da vam ogledalo u kupatilu nikada ne zamagli, ma koliko dugo se tuširali: Kako ovo ranije nismo znali

Zanimljivosti

Trik da vam ogledalo u kupatilu nikada ne zamagli, ma koliko dugo se tuširali: Kako ovo ranije nismo znali

Zamagljeno ogledalo u kupaonici

U velikoj većini slučajeva se kupaonica u stanu ili kući nalazi u centralnom dijelu i nema vanjski prozor, nego ima ventilaciju koja je bolja ili lošija. Prilikom tuširanja ili kupanja stvara se vodena para koja će zamagliti vaše ogledalo u kupaonici kad se tuširate ili kupate. Pa čak i kad imate prozore u kupaonici uz ovaj trik nećete trebati otvarati prozore, naročito po zimi kada je vani hladno.

Čak i kada para u vašoj kupaonici nestane, ogledalo će ostati zamagljeno a vama baš treba da se pogledate jer se želite obrijati ili počešljati. Nije neka sreća nakon izlaska iz kade brisati površinu ogledala krpom ili osušiti fenom iako je to najbrže rješenje da maknete vlagu sa površine ogledala.

No, postoje jednostavni trikovi kojima možete doskočiti ovoj situaciji kako se na vašem ogledalu ne bi skupljala vodena para svaki put kada se tuširate ili kupate u svojoj kupaonici. Rješenje vam je zapravo nadomak ruke u vašoj kupaonici.

Rješenje za zamagljeno ogledalo

Rješenje za zamagljeno ogledalo nalazi se u vašoj kupaonici. Trik koji vam može pomoći jest premazati ogledalo kremom za brijanje ili pjenom za brijanje, te kružnim pokretima papirnatim ubrusima polirati površinu ogledala dok ne bude čisto i sjajno.

Sada vas zanima, što, kako, zašto krema ili pjena za brijanje? Objašnjenje je vrlo jednostavno, krema ili pjena za brijanje će nakon poliranja ostaviti sloj na površini ogledala koji će zapravo biti zaštitni sloj na koji se neće primati vodena para. Površina vašeg ogledala će ostati netaknuta jer se kondenzirana voda iz pare neće moći nalijepiti na staklenu površinu ogledala.

Koliko često ćete trebati ponavljati ovaj postupak ovisi o tome kakva je ventilacija u vašoj kupaonici, te koliko često se kupaonica koristi za tuširanje ili kupanje, zapravo koliko članova domaćinstva ima. Probajte trik sa kremom za brijanje ili pjenom za brijanje, te zabilježite datum kad ste to napravili. Nakon nekog vremena ćete primijetiti da se površina ogledala opet počela zamagljivati, tada ponovite postupak.

Ostali trikovi za zamagljeno ogledalo

U doba naših baka nije bilo skupih kemijskih sredstava za čišćenje i održavanje higijene doma, pa su se naše bake koristile isprobanim receptima njihovih baka. Recepti, ne samo za poslastice i kolače, već i za kućanske poslove su se naraštajima prenosile sa koljena na koljeno. Jedan takav trik naših baka je trik sa prerezanim sirovim krumpirom. Prerežite sirovi krumpir popola i sa unutarnjom stranicom krumpira premažite ogledalo nakon čega ćete ispolirati površinu mekanom krpom dok ne postignete čistoću i sjaj. krumpir će jednako kao i krema i pjena za brijanje ostaviti zaštitni filer na površini ogledala koja će ga štititi od zamagljivanja.

Engleski butleri i kućne pomoćnice imaju svoje trikove za sprečavanje zamagljivanja ogledala, a najpoznatiji i najprimjenjivaniji je trik sa džinom. Džinu sebi ima dovoljnu koncentraciju alkohola da ukloni sve masnoće sa površine, te će ogledalo imati zaštitni sloj koji će spriječiti da dođe do zamagljivanja. Naravno da postoji još trikova, no isprobajte prvo trik sa kremom ili pjenom za brijanje.

Tagovi: