Kako kuhati na pari

Što je kuhanje na pari i kako kuhati na pari?
Kuhanje na pari jedna je od najzdravijih metoda pripreme hrane koju sve češće biraju osobe koje žele sačuvati hranjive tvari u namirnicama, smanjiti upotrebu masnoća i pripremiti lagana, ali ukusna jela. Ova tehnika koristi paru vode koja kuha hranu bez izravnog kontakta s kipućom tekućinom, čime se očuvaju vitamini, minerali i prirodni okusi. kod kuhanja na pari, vruća para podiže se s površine vode i obavija namirnice, te ih ravnomjerno zagrijava i kuha bez potrebe za dodatkom ulja ili začina koji bi prekrili njihov prirodni okus. Kako biste razumjeli kako kuhati na pari, treba znati što se sve može pripremiti na taj način. Povrće, riba, piletina, riža, jaja pa čak i deserti poput pudinga i nekih vrsta kolača, izvrsno se kuhaju na pari. Povrće zadržava svoju boju, teksturu i okus, a riba postaje mekana i sočna bez straha da će se isušiti. Osim toga, ovakav način pripreme idealan je za sve koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu. Kod kuhanja na pari ne koriste se pržene masnoće ni jake temperature koje mogu uništiti osjetljive hranjive tvari. U nastavku ćemo objasniti kako kuhati na pari.
Tehnike kako kuhati na pari
Za one koji žele naučiti kako kuhati na pari, prvi korak je priprema opreme. Najjednostavniji način uključuje obični lonac i rešetku za kuhanje na pari. Dno lonca puni se vodom do razine ispod rešetke, a kada voda zakipi, para počinje kuhati namirnice postavljene na rešetki. Potom treba poklopiti lonac kako bi se para zadržala unutar posude i ravnomjerno zagrijavala hranu. Danas su dostupni i električni parni kuhači, koji nude više razina i mogućnosti preciznog podešavanja temperature i vremena kuhanja. Također, postoje bambusove košarice, tradicionalno korištene u azijskoj kuhinji, koje omogućuju višeslojno kuhanje, što je idealno za pripremu više namirnica odjednom. Kod kuhanja na pari, namirnice narežite na manje, slične komade kako bi se ravnomjerno skuhale. Isto tako, nemojte pretrpavati košaricu jer para mora slobodno cirkulirati. Kod ribe ili mesa može se koristiti papir za pečenje kako bi se zadržali sokovi unutar porcije, čime se dodatno obogaćuje okus. Vrijeme kuhanja varira. Povrću se kuha 5 do 10 minuta, dok piletini ili ribi treba oko 15 do 20 minuta, ovisno o debljini komada. Zato je preporučljivo pratiti tijek kuhanja i redovito provjeravati mekoću vilicom. U sljedećem odlomku ćemo dati nekoliko dodatni savjeta kako kuhati na pari.
Upute kako kuhati na pari
Postoje brojne prednosti kod kuhanja na pari, te je jasno zašto sve više ljudi želi naučiti kako kuhati na pari. Najvažnija prednost je očuvanje nutritivnih vrijednosti. Vitamini B kompleksa, C vitamin i razni antioksidansi znatno se bolje zadržavaju u hrani nego kod klasičnog kuhanja ili pečenja. Osim toga, kuhanje na pari ne zahtijeva dodavanje ulja, čime se smanjuje ukupna količina kalorija u obroku. To je osobito korisno za one koji nastoje izgubiti kilograme ili održati zdravu tjelesnu težinu. Hrana pripremljena na pari također je lakše probavljiva, što je korisno za osobe s probavnim tegobama, djecu ili starije. Raznovrsnost jela koja se mogu pripremiti na pari je široka. Osim klasičnih kombinacija povrća, možete pripremiti složenije obroke poput dim sum knedli, punjenih paprika ili zdravih slastica poput muffina bez masnoće. Možete eksperimentirati s različitim začinima, marinadama i vrstama namirnica. Osim toga, odlična je metoda za podgrijavanje ostataka hrane bez isušivanja. Zato je dobro naučiti kako kuhati na pari.
Tagovi: