Tko je izumio sat

Tko je izumio sat

Znate li tko je izumio sat?

Koliko je sati? Nađemo se u 19: 00 h kod sata na Trgu. Moram predati zadaću do jutra. To su samo neki od primjera koji dokazuju koliko nam je bitni praćenje vremena u životu. Međutim, to nije odlika samo današnjeg vremena. Ljudima je tisućama godina bilo veoma stalo razumijeti kako vrijeme prolazi i na neki način to pratiti. Instrument koji je naročito dobar u tome je sat. Postavlja se stoga pitanje tko je izumio sat?

Na to pitanje nije lako dati odgovor jer se najprije treba razumjeti što se smatra pod riječi sat. Kao što vjerojatno znate, još su drevni egipatski sunčevi satovi, obelisci, mjerili vrijeme na način da prate sjenu koju ocrtava obelisk. Sat u današnjem smislu, dakle mehanički sat, su izumljeni u Europi u 17. stoljeću. Ipak, na pitanje tko je izumio sat nažalost i dalje nemamo znanstveno potvrđeni odgovor u vidu imena određene osobe koja je stvorila prvi sat.

Znate li tko je izumio sat i olakšao nam mjerenje vremena?

Ako izuzmemo sunčeve satove koji sežu još iz staroga Egipta, postavlja se pitanje tko je izumio sat kakvog poznamo danas i olakšao nam mjerenje vremena. Vjerojatno ste čuli i za pješčani sat koji nam omogućuje mjerenje proteka vremena na način da zrnca pijeska prolaze iz jedne šupljine u drugu, sve pod utjecajem gravitacije. Ipak, mehanički sat će nam dati najpouzdaniji podatak o tome koje doba dana je trenutno. Takvi satovi se razvijaju još od srednjeg vijeka. Iako suglasnosti u vezi toga tko je izumio sat i dalje nema, smatra se da je Nizozemac Christian Huygens zaslužan za prvi sat kojeg bi mogli nazvati mehaničkim.

Ako tom izumu dodamo i zvono, onaj tko je izumio sat takve vrste se naziva Levi Hutchins, a stoljeće je 18. Sat na samonavijanje je izumio švicarac John Harwood u 20. stoljeću pa ne treba čuditi da su od tada do danas švicarci poznati po izradi najkvalitetnijih satova.

Tko je izumio sat i koje sve vrste postoje

Kada pričamo o tome tko je otkrio sat, potrebno je razlikovati različite vrste satova, i različite periode prošlosti. Tako su sunčev sat izumili još drevni Egipćani, vodeni sat je izumljen u staroj grčkoj, dok je prvi mehanički sat izumljen u srednjem vijeku. Što se tiče pitanje tko je izumio sat sličan današnjemu, dakle mehanički sat, potrebno je imati također nekoliko imena.

Prvi je Christian Huygens koji je davne 1656 godine izumio sat sa klatnom, vodeći se otkrićima Galilea Galileja. Njegov izum je usavršio Levi Hutchins dodavši mu sat koji bi zvonio tokom dana. Ipak, možda najviše zasluga prima gospodin Seth E. Thomas, i njega možemo zvati kao onaj tko je izumio sat. Naime, on je izumio sat kojeg se moglo podesiti na bilo koje vrijeme. To je znatno olakšalo korištenje i tada je sat ušao u široku upotrebu. Danas sat imamo na mobitelu, na ruci, po ulicama, i svijet nam je nezamisliv bez tog otkrića!


Tagovi: