Tjelesni dismorfni poremećaj – uzrok, simptomi, liječenje

Tjelesni dismorfni poremećaj - uzrok, simptomi, liječenje

Tjelesni dismorfni poremećaj uzrok

Tjelesni dismorfni poremećaj je pretjerana zaokupljenost izmišljenom manjkavosti vlastitog tijela, pri čemu osoba pronalazi nedostatke na svom tijelu i tokom dana o tome razmišlja više sati, te je ta zaokupljenost onemogućava da obavlja svoje dnevne obaveze. Osoba koja ima ovaj psihički poremećaj ne može kontrolirati ove misli i zapažanja, pa se događa da zbog uređivanja često kasni na posao, tokom dana je dekoncentrirana i slično.

Tjelesni dismorfni poremećaj se obično javlja i započinje u doba adolescencije i jednako se javlja u oba spola. Uzroci su umišljeno zapažanje i opterećenost svojim izgledom, te zapažanje detalja na vlastitom tijelu kojih zapravo nema. To je kronična duševna bolest koja se još naziva i zamišljena ružnoća.

Uzroci mogu biti biokemijski gdje neurotransmitori povezani s raspoloženjem, serotonin utječe na ovaj poremećaj. Genetika koja je naslijeđena također može biti uzročnik, a uzročnik može biti i okolina, zapravo osobe i kultura u kojoj osoba živi pa se uspoređuje sa drugima i izmišlja nepravilnosti na svom tijelu.

Tjelesni dismorfni poremećaj simptomi

Simptomi koji ukazuju na tjelesni dismorfni poremećaj su pretjerana zaokupljenost vlastitim izgledom uz uvjerenje da postoje abnormalnosti i mane, te da njihovo tijelo izgleda ružno. Osobe sa ovim poremećajem su uvjerene da ih okolina doživljava u negativnom smislu i da svojoj okolini izgledaju ružno.

Vrlo često se takve osobe nalaze ispred ogledala, no može biti i obrnuto da izbjegavaju ogledalo jer ne mogu podnijeti svoj izgled. Skloni su kozmetičkim korekcijama i operacijama kako bi barem malo korigirali svoj izgled, naravno ukoliko imaju novaca za takve zahvate. Uvijek su pretjerano dotjerani, te imaju ponašanje velike samosvijesti. Ne vole se fotografirati, te izbjegavaju sudjelovanje na društvenim događajima. Skloni su uspoređivati svoj izgled sa izgledom drugih. Često se koriste pretjeranim šminkanjem ili odjećom koja prikriva zamišljene nedostatke.

Tjelesni dismorfni poremećaj ima simptome kada osoba provede dnevno više sati razmišljajući o svom izgledu i svojim umišljenim nedostacima, te zbog toga ne izvršava svoje dnevne obaveze i ovaj poremećaj kontrolira njihov život i određuje kako će provesti dan.

Tjelesni dismorfni poremećaj liječenje

Tjelesni dismorfni poremećaj može se postupno razvijati i godinama ostati prikriven bez dijagnoze, no s vremenom se pogoršava. Dijagnoza će se postaviti na temelju anamneze jer osoba razmišlja o nedostacima svog tijela tamo gdje ih nema, pretjerano brine o težini i obliku svog tijela te to može rezultirati i drugim poremećajima poput bulimije i anoreksije.

Ukoliko sami primjećujete ili vam je obitelj skrenula pažnju na ovaj poremećaj vjerujte ovo neće proći samo od sebe, te budite sigurni ukoliko se ne liječi stanje se pogoršava. Liječenje se sastoji od psihoterapije, ali i lijekova, a moguće je kombinacija jednog i drugog.

Psihoterapije za tjelesni dismorfni poremećaj pomaže da se osoba upozna sa svojom situacijom i da postane toga svjesna, te da nauči upravljati svojim mislima, osjećajima i ponašanjem kroz kognitivno bihevioralne terapije i bihevioralne terapije. Lijekovi koji se propisuju su zapravo lijekovi za liječenje sličnih psihičkih stanja koja su bliska ovom poremećaju kao što je depresija, sklonost samoubojstvu i slični psihički poremećaji.


Tagovi: