Tinktura od pelina – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Tinktura od pelina - recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Biljka pelin i tinktura od pelina

Biljka pelin ima brojna ljekovita svojstva. Pelin je zeljasta samonikla trajnica razgranate stabljike, snažnog karakterističnog mirisa, izrazito gorkog okusa (“gorak kao pelin”), može narasti i metar visine. Pelin cvate od lipnja do rujna, sitnim žutim cvjetovima koji se nalaze na vrhu stabljike. Zbog svoje ljekovitosti uzgaja se u čitavom svijetu. Pelin voli suha staništa, a najčešće ga možemo naći uz poljske puteve, proplanke ili šumske čistine. Ljekoviti su listovi, koji se beru prije cvatnje i vršni dijelovi stabljike sa cvjetovima. Pelin je lijek za želudac i žučne tegobe, ali postoji i cijeli niz drugih bolesti koje se također liječe pelinom.

Aromatičnog je i oštrog okusa, pelin je jedna od najgorčih biljaka. Pelin se najčešće uzgaja zbog proizvodnje alkoholnih pića. Pelin je poznat u piću pelinkovcu, ljekovitom pripravku s vinom, koristi se za proizvodnju likera, votki ili domaćih tinktura, a takva je i ljekovita tinktura od pelina. Tinktura od pelina poznata je kao izvrstan način za čišćenje organizma i za reguliranje probave, pelin u tinkturi jača želudac, jetru, pluća i srce, poboljšava rad bubrega te pomaže u stresnim stanjima.

Ljekovita tinktura od pelina

Tinktura od pelina ima vrlo ljekovito djelovanje, osim koristi kod svih želučanih problema i probavnih smetnji, bori se protiv bakterija i parazita, ali ima i spazmolitička svojstva. Također potiče apetit, uklanja loš zadah iz usta, smanjuje nadimanje, preporučuje se ljudima bez žučne vrećice, ima učinkovito djelovanje kod vodene bolesti, bijelog pranja kod žena, psihičke iscrpljenosti, nervoze, problema sa spavanjem i glavobolje uzrokovane nervozom. Pelin pomaže kod trovanja otrovnim biljkama i olovom, odličan je kod uboda insekata, kožnih bolesti, a čaj od pelina preporučuje se za istjerivanje crijevnih parazita naročito kod djece.

Pelin pospješuje menstrualna krvarenja, a od davnina se koristio kao prirodno sredstvo za olakšavanje poroda. Zbog ovih svojstava posebno je bitno upozorenje da se tinktura od pelina i biljka pelin općenito ne preporučuju za uzimanje trudnicama, smatra se da pelin ima abortivna svojstva, ne preporučuje se uzimanje dojiljama, osobama koje uzimaju lijekove u vezi zgrušavanja krvi, maloj djeci niti osobama sa upalnim bolestima želuca. Tinktura se koristi se za čišćenje krvi, protiv crijevnih parazita, za bolji rad crijeva, odstranjuje plinove i kronični zatvor, općenito poboljšava probavu. Prema nekim studijama slatki pelin odličan je i u borbi protiv korone, te kod ublažavanja posljedica mnogih autoimunih bolesti osobito onih koje su povezane s probavnim sustavom (npr. Chronova bolest). Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti, a ljudi koji uzimaju druge lijekove potrebno je prije korištenja tinkture posavjetovati se sa liječnikom.

Kako se može napraviti tinktura od pelina

Za tinkturu od svježeg lista slatkog pelina potrebno je nabrati svježe listove pelina, uzeti dvije šake pelina, isjeckati ih na dva-tri centimetra širine i staviti u staklenu teglicu nešto veću od jedne litre. Preko sitnih listova prelijemo 1 litru domaće rakije, najbolje lozovače prema narodnim predajama. Posudu s biljem dobro zatvorimo čepom i ostavimo na sunčanom ili na toplom mjestu dva tjedna. Svakodnevno i po nekoliko puta dobro je smjesu pelina i rakije promućkati. Nakon dva tjedna potrebno je procijediti dobivenu tinkturu od pelina i uliti u tamne staklene boce. Tinktura od pelina koristi se u ljekovite svrhe tako da se uzima 3x dnevno po 20-30 kapi razrijeđenih u malo vode.

Također može se i od gorkog pelina, suhog lista praviti tinktura tako da se 3 žličice gorkog pelina (30 grama) prelije s 2 dcl 70%-tnog alkohola. Zatim staklenu bocu zatvoriti i dobro promućkati. Čuvati na sobnoj temperaturi 14 dana na polusvjetlom mjestu. Na bocu je dobro napisati naziv tinkture i datum kada su sastojci pomiješani da biste znali datum kada treba procijediti tinkturu. Procijediti u tamne staklene bočice. 10-15 kapi gorkog pelina uzima se prije ili poslije jela u čaši vode. Čuva se na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Može se koristiti i više godina. Ne preporučuje se duža upotreba tinkture od pelina već je nakon nekoliko tjedana dobro napraviti pauzu, niti se smije uzimati tinktura u dozama višim od onih preporučenih. Tinktura od pelina može se kupiti u biljnim ljekarnama, internet trgovinama, online drogerijama i sl. Cijene po kojima se tinkture prodaju ovise o tome od koga i gdje se kupuju.

Tagovi: