Zadah iz usta – što nam govori i kada reagirati

Ljepota i zdravlje

Zadah iz usta - što nam govori i kada reagirati

Zadah iz usta i njegovi uzroci

Kada imate loš zadah iz usta, njegov uzrok može biti ili iznutra ili izvana. Loš zadah može biti uzrokovan nakupinama bakterija na zubima i na okusnim pupoljcima jezika. Najčešće zadah iz usta je posljedica loše oralne higijene, suhoće usta i bolesti desni. Oralna higijena je izuzetno važna kako bi odstranili bakterije koje se nakupljaju u ustima kao ostaci hrane koje mogu uzrokovati krvarenje zubi, karijes.

U svakom slučaju posjetite svog stomatologa ako nešto nije u redu sa vašim zadahom iz usta i ako vas on svakodnevno muči. Upala glasnica, respiratorne infekcije kao što su bronhitis i upala sinusa, također mogu uzrokovati loš zadah. Ukoliko imate još neke od simptoma ovakvih upala svakako se javite svom liječniku opće medicine jer ćete trebati liječiti nastale upale sinusa i bronhitisa.

Također, želučani i bilo kakvi problemi u probavnom sustavu, mogu uzrokovati pojavu lošeg zadaha u ustima. Postoje i ozbiljniji uzroci lošeg zadaha kao što su uznapredovala bolest bubrega i jetre, no i neliječeni dijabetes. Ako je to slučaj, osoba bi u svakom slučaju trebala posjetiti liječnika jer bi mogla doživjeti puno gore simptome od samo lošeg zadaha.

Zadah iz usta i kako ga ublažiti

Postoji nekoliko savjeta i preporuka kojima biste mogli izbjeći loš zadah iz usta. Neki od njih su da operete zube četkicom i pastom za zube nakon svakog obroka, najmanje dva puta na dan i to sa pastom za zube koja ima povećan udio fluora u svom sastavu.

Na svoj godišnji raspored uključite redovne stomatološke preglede i kontrole kako bi se spriječilo bilo kakvo razvijanje upale desni, kvarenja zubi, ali i nakupljanje bakterija u ustima. Stomatolog će vam zasigurno preporučiti ispiranje vodicom za usta sa svježim okusom i mirisom kako bi vaš zadah iz usta uvijek bio ugodan.

Uz sve to izbjegavajte prekomjernu konzumaciju alkohola, kave i duhanskih proizvoda koji mogu utjecati na pogoršanje vašeg zadaha tokom dana. Ako je suhoća u vašim ustima uzrok vašem lošem zadahu, pijte dovoljno tekućine kroz dan, te se raspitajte u ljekarni o gelu za ovlaživanje usta. Ako na ta dva načina ne postignete nikakav pomak vrijeme je da posjetite specijalista koji vam može pomoći.

U čemu je problem kada se pojavi loš zadah iz usta

Kada se pojavi loš zadah iz usta zbog duhana i korištenja duhanskih proizvoda, razlog je jasan, uz to duhanski proizvodi uzrokuju i bolesti desni i zubnog mesa. Ako jedete hranu koja vam može zapeti za zube, ona će nakon nekog vremena dobiti smrad. Stoga je oralna higijena uz dobro i temeljito četkanje zubi i desni osnova da se uklone ostaci hrane koji mogu uzrokovati smrad. Dok hrana kao što su luk i češnjak, svojom razgradnjom u želucu mogu uzrokovati još jači smrad koji će nestati nakon jednog dana kad se potpuno razgrade.

Ako ste na strogoj dijeti kao što je to keto dijeta, zasigurno ćete tokom procesa ketoze imati jako loš zadah, zato što ketoni koji se razlažu u vašem tijelu imaju specifičan miris. U svakom slučaju, da bi vaš zadak iz usta uvijek bio svjež, operite zube nakon svakog obroka, a korištenjem konca za zube otklonite bilo kakve ostatke hrane i bakterija koje su se mogle nakupiti između zubiju.

Nakon svakog korištenja, iskorišteni konac za zube bacite u smeće i uz to se pobrinite da redovno mijenjate četkicu za zube kako biste spriječili nakupljanje i razvoj bakterija na njima. Na neke stvari kao što su lijekovi koje morate konzumirati ne možete utjecati. Pa tako lijekovi za liječenje angine, lijekovi za smirenje mogu utjecati na pojavu kao što je loš zadah iz usta.

Tagovi: