Prirodni lijek za želudac

Ljepota i zdravlje

Prirodni lijek za želudac

Prirodni lijek za želudac kod nervoze želuca

Nervozni želudac posljedica je naših reagiranja na emocije, promjene raspoloženja, utjecaj stresa i panike, tjeskobe ali i anksioznosti. Probavni je sustav usko povezan sa živčanim sustavom pa svaki psihički nemir se reflektira i na probavni sustav. Nervozni želudac se očituje kroz bolove i grčeve u abdomenu, proljev, mučnine, nadutost, žgaravice, pa i drhtavice.

Kod nervoznog želuca najbolji prirodni lijek za želudac je vrsta prehrane koje nam mogu pomoći ali i ako se nepravilno hranimo mogu i odmoći. Također treba bit svjestan da konzumiranjem nečiste hrane i pića možemo u organizam unijeti parazite, viruse, bakterije i mikroorganizme koji će naštetiti našem tijelu. Naročito se izlažemo parazitima i bakterijama prilikom putovanja u dijelove svijeta gdje je higijena na nižem nivou, pa treba jako dobro paziti što se pije i jede na takvim putovanjima.

Pravilna prehrana kao prirodni lijek za želudac ne bi trebala obuhvaćati masnu hranu, jako začinjenu hranu, a ako su želučane tegobe teže treba izbjegavati mliječne proizvode kao što su sir i samo mlijeko, sirovo povrće, te namirnice bogate vlaknima. Od pića trebalo bi izbjegavati kofein i alkohol.

Prirodni lijek za želudac namirnice

Namirnica koja se ubraja kao prirodni lijek za želudac je svakako đumbir koji ima mnoga ljekovita svojstva, pa tako i blagotvorno djeluje na probavne probleme. Đumbir svojim antibakterijskim antifungalnim djelovanjem ublažava bolove u želucu, međutim nije preporučljiv ukoliko imate visoki krvni tlak. Đumbir možete kombinirati sa cimetom koji će dodatno smiriti želudac.

Prirodni lijek za želudac je svako jogurt iako se mliječni proizvodi ne preporučuju kod želučanih problema, jogurt sa svojim zdravim bakterijama će smiriti želudac i jačati imuno sustav. Naravno uvijek je bolje konzumirati nemasni jogurt bez dodataka šećera i ostalih okusa.

Banana kao lijek za želudac će vam pomoći ukoliko ste dehidrirali uslijed proljeva ili povraćanja jer sadrže potreban kalij, dovoljno su hranjive iako nisu preslatke. Uz prepečeni tost koji je uvijek dobro zamijeniti umjesto kruha jer žitarice sadrže gluten a kod bolova u želucu gluten nije potreban. Banane možete posipati sa malo kima koji će dodatno umiriti želudac i smanjiti bolove i grčeve koje osjećate.

Prirodni lijek za želudac napitci

Đumbir kao prirodni lijek za želudac možete konzumirati u obliku čaja te ćete na taj način umiriti želudac. Kada smo bili mali naše majke i bake su nam uvijek pripremale čaj od kamilice koje sadrži protuupalna svojstva čime smiruje grčeve i opušta mišiće cijelog probavnog sustava.

Kao prirodni lijek za želudac pomaže pelin, gorki likeri kolji sadrže u sebi mješavinu cimeta, komorača, metvice i đumbira olakšava mučninu, a pomiješan sa sodom još bolje djeluje.

Čaj od metvice djeluje umirujuće na mučninu i nervozan želudac jer djeluje kao prirodan analgetik, a u kombinaciji metvice sa mrkvom je posebno blagotvorna na probavni sustav. Čaj od komorača pomaže kod nadutosti, grčeva i mučnina. Tradicionalan jabučni ocat nema granica kad je u pitanju ljekovitost za ljudski organizam, pomiješan sa malo vode i meda vrlo uspješno djeluje na nestajanje žgaravice. Topla slana voda pomiješana sa malo limunovog soka će također smiriti želudac, no ukoliko imate visoki krvni tlak radije uzmite drugo rješenje jer sol može dodatno povisiti već visoki krvni tlak.

Tagovi: