Teretana za početnike

Sport

Teretana za početnike

Teretana za početnike, osnove koje morate znati

Teretana može biti pomalo zastrašujuće mjesto. Kao i kada dolazite na novi posao, tako i dolazak u teretanu će zahtijevati određeno vrijeme prilagodbe. Teretana je mjesto za sve one koji žele raditi na sebi. Teretana za početnike, kako doći barem malo pripremni i što je važno da znate? Bitno je da krenete od samih osnova, poput odjeće koju nosite za vrijeme vježbanja. Bitno je da je odjeća prozračna, udobna. Nemojte se opterećivati skupim markama i kako ćete izgledati u teretani, imajte na umu da u teretanu dolazite radi sebe a ne radi drugih. Maleni dodaci poput rukavica za vježbanje su također dobra investicija za kasnije kada ćete dizati utege. Remeni koji štite leđa i trbuh pri mrtvim dizanjima. Boca s vodom koja vam uvijek mora biti pri ruci, važno je da pijete u malim gutljajima između serija vježbi. Vlastiti ručnik, poslužit će vam za brisanje znoja. Ne postoji teretana za početnike koja je striktno samo za one koji prvi put dolaze, ali ako vas je strah da ćete možda biti jedini novi onda vam preporučujemo da izvidite što više teretana i odaberete onu u kojoj se najbolje osjećate.

Teretana za početnike što prvo

Ako ste prvi put u teretani i jednostavno ste očarani svim spravama koje su tamo, postavljate si pitanje što prvo. Sve ovisi o vama, vašoj kondiciji, i vašim krajnjim ciljevima. Traka za trčanje je odličan odabir za vas ako ste početnik, zašto? Traka za trčanje aktivira mišiće cijelog tijela, kardio vježba, i dovodi do velike potrošnje kalorija. Krenite s hodanjem i postupno ubrzavajte tempo i zatim opet malo smanjite pa ubrzajte. Ako primjerice imate zdravstvene probleme poput ozljeda koljena ili gležnjeva izbjegavajte ovakav način kardio treninga. Druga sprava koja je savršena za početnike je svakako orbitrek. Orbitrek, simulira trčanje ali mogu se koristiti i ruke. Za razliku od trake za trčanje mogu ga koristiti osobe s ozljedama koljena. Poželjno je da trening na orbitreku traje 40 minuta u raznim intervalima kao zagrijavanje, povećanje opterećenja, smanjenje opterećenja, prestanak. Teretana za početnike može biti zabavno iskustvo ukoliko znate što želite. Sobni bicikl je treća sprava koja je odlična za početnike, osobito za one slabije kondicije. Preporučuje se trening od 40 minuta od zagrijavanja do kraja. Zadnja sprava koja je ujedno i najpopularnija sprava u teretani je svakako veslački ergometar koji aktivira veliki broj mišića. Na ergometru se ciljano radi izdržljivost i on kao sprava aktivira sve mišiće nogu, mišiće donjeg i srednjeg djela leđa, mišiće nadlaktice i trbuha. Za početak se preporučuje 30 minuta. Teretana za početnike nudi mnogi broj sprava, navede sprave će vam pomoći da steknete kondiciju prije nego se odlučite na ozbiljniji način vježbanja.

Teretana za početnike, postupno jačanje

Nakon što ste već neko vrijeme odradili na navedenim spravama, prvo ćete prijeći na utege. Mnogi kombiniraju slobodne utege i sprave kao dobar program vježbanja. Slobodni utezi su bučice i šipke. Početnicima se preporučuje dizanje od 5-10 kilograma. Kod ove vrste vježbanja upoznati ćete se s raznim terminologijama poput ponavljanja broj koliko puta izvodite pokret najčešće 8, 10, 12, 15 puta. Opterećenje, broj kilograma koje koristite za pojedine vježbe. Serije, ponavljanje vježbi, primjerice 3 puta po 12 ponavljanja. Kada se odlučite na vježbe utezima, jako je bitno da imate pravilno držanje. Postura je bitna kako ne bi došlo do određenih ne željenih opterećenja i bolova. Svakako vam savjetujemo da se obratite za pomoć treneru ili nekome u teretani kako bi vas za početak pravilno navodili kako izvesti vježbe dizanja. Teretana za početnike je mjesto puno bezbroj mogućnosti. Također moramo navesti i pravilno disanje. Naravno, u počecima ćete se boriti da dođete do daha, ali s vremenom ćete shvatiti kada treba napraviti udah i kada izdah. Teretana za početnike ne mora predstavljati loše iskustvo, bitno je samo da znate određene osnove prije nego se zaputite i nju.

Tagovi: