Što je tahipneja

Što je tahipneja

Što je tahipneja i zašto nastaje?

Tahipneja se može opisati kao stanje ubrzanog i plitkog disanja. Ovo stanje je često popraćeno sa povećanim brojem otkucaja srca, kao i osjećajem umora te nedostatka zraka. I dok se ono često povezuje sa umorom i iscrpljenošću, ono se može pojaviti i radi brojnih drugih razloga. Zdrava odrasla osoba će u prosjeku napraviti od 16 do 20 udisaja u minuti, dok se kod tahipneje ono povećava na 40 ili 60 udisaja u minuti. Zašto nastaje tahipneja? Može nastati radi povećane aktivnosti, tjeskobe, astme, infekcije pluća, zatajenja srca.

Ostali uzroci nastanka mogu uključivati i bolesti poput: Plućne embolije, infarkta, sepse, septički šok, metabolička acidoza, cistična fibroza. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Pomoć je potrebno zatražiti onda kada primijetimo da navedeno stanje utječe na naš svakodnevni život. Važno je imati na umu da navedeno stanje nije uvijek posljedica zdravstvenog stanja ili oboljenja. Kako bi se utvrdio uzrok nastanka tahipneje, potrebno je odraditi određene dijagnostičke pretrage koje će utvrdit mogući uzrok nastanka.

Tahipneja uzroci i simptomi

Sama tahipneja može biti uzrokovana raznim poremećajima. Od kroničnih stanja poput astme, tjeskobe ili pretjeranog stresa do ostalih uzroka poput: Trovanje ugljičnim monoksidom, upala pluća, infarkti, šokovi. Najvažnije je imati na umu da je sami popis mogućih uzročnika veoma dug, te da je potrebno potražiti liječničku pomoć čim primijetite promjene u disanju. Koji su simptomi tahipneje? Tahipneja uzrokuje sljedeće simptome: Bolovi u prsima, promjena boja kože i promjena boja noktiju, vrtoglavica, pogoršanje disanja, deformacija prsnog koša.

Tko pripada u rizičnu skupinu? Navedeno stanje se može pojaviti kod bilo koje dobne skupine. Češća je kod osoba koje su imale plućna oboljenja, kao i kod osoba čiji posao sadržava udisanje raznih kemikalija. Plitko disanje bi se svakako trebalo tretirati kao hitno medicinsko stanje, osobito ako je ovo stanje zahvatilo osobu koja nema problema s plućima. Da li je ona izlječiva? Stanje se može liječiti i tretirati, no u slučaju ozbiljnijih oboljenja ono može ostaviti trajne posljedice na zdravlje naših pluća.

Tahipneja dijagnosticiranje i liječenje

Ukoliko je tahipneja jasno vidljiva, liječnik odmah prepisuje ciljano liječenje. Ovo liječenje se odnosi na primjenu oksigeniranog zraka preko maske. Nakon stabilizacije stanja, liječnik će uz pomoć par pitanja detaljno uspostaviti dijagnozu i odrediti daljnju metodu liječenja. Nakon što je liječnik ustanovio anamnezu, dijagnoza se nastavlja općim pregledom. Preko stetoskopa se osluškuje srce i pluća, liječnik koristi pulsni oksimetar kako bi se provjerila razina kisika. Dijagnoza se također može sastojati od CT-a, ultrazvuka i MRI pluća. Kako se liječi tahipneja? Ona se liječi ovisno u uzroku nastanka.

U slučaju infekcija, liječenje uključuje inhalatore koji ublažavaju simptome, te antibiotike koji pomažu u borbi protiv bakterijske infekcije. U slučaju kroničnih stanja, liječenje se svodi na korištenje prepisanih lijekova i boca s kisikom. Ako je u pozadini tahipneje anksiozni poremećaj, tada se ona liječi uz propisanu terapiju. Da li se navedeno stanje može spriječiti? Ukoliko je ono uzrokovano astmom ili sličnim stanjima, tada je potrebno izbjegavati alergene i naporne fizičke vježbe. Kod njene pojave, bitno je disati lagano i duboko, udah na nos - izdah na usta. Uklanjanje temeljitog uzroka može spriječiti daljnje širenje.


Tagovi: