Septički šok – uzrok, simptomi, liječenje

Septički šok - uzrok, simptomi, liječenje

Septički šok - uzrok

Septički šok je stanje pri kojem dolazi do znatnog pada krvnog tlaka što može dovesti do zatajenja srca, dišnog sustava, moždanog udara, promjene stanja svijesti, otkazivanja organa pa čak i smrti. Stopa smrtnosti u bolnicama je od 30% do 50%. To je ozbiljna komplikacija koja dolazi kod sepse i može biti vrlo opasna ako se ne liječi vrlo brzo. Sepsu mogu uzrokovati bakterije, gljivice ili virusi, a septički šok se događa kada sepsa nije dijagnosticirana ili liječena na vrijeme. Uzroci sepse mogu biti; upala pluća ili slične infekcije te infekcije probavnog sustava, reproduktivnog sustava ili urinarnog trakta.

Posebno ugrožene skupine su dojenčad, trudnice, starije osobe, osobe oslabljenog imunološkog sustava te osobe koje boluju od karcinoma, bolesti bubrega ili ciroze jetre. Još neki faktori mogu pogodovati razvoju ovog stanja; dijabetes, lijekovi koji potiskuju imunološki sustav, dulji boravak u bolnici ili oporavak od operacije te korištenje katetera ili cijevi za disanje koji mogu unijeti bakterije u tijelo.

Septički šok - simptomi

Septički šok može se razviti iz sepse vrlo brzo, a ako se to dogodi rizik smrti pacijenta značajno se povećava. Simptomi teške sepse i septičkog šoka mogu se čak i preklapati, a uključuju; vrtoglavicu, akutnu smušenost, znatno smanjenu količinu urina, gubitak boje u prstiju ili usana, abnormalan protok krvi koji može dovesti do zatajenja organa te izuzetno nizak krvni tlak koji ne reagira na nadomjestak tekućine.

Sama sepsa je hitno i vrlo opasno medicinsko stanje ali njeni simptomi u početku često znaju biti slični drugim stanjima poput groznice ili prehlade. Ako osoba koja je nedavno imala infekciju i nalazi se u stanju koje se ne popravlja i pokazuje neke od ovih simptoma; ubrzan rad srca, jaki bolovi u tijelu, visoka temperatura, zimica, osip ili ubrzano disanje, moguće je da ima sepsu. U tom slučaju treba posjetiti liječnika ili otići u bolnicu na vrijeme kako sepsa ne bi odvela pacijenta u septički šok.

Septički šok - liječenje

Liječnici septički šok tretiraju brojnim lijekovima kao što su npr; lijekovi za sužavanje krvnih žila kako bi se povećao krvni tlak, intravenozni antibiotici koji pomažu u borbi protiv infekcije, kortikosteroidi te inzulin kojim se stabilizira razina šećera u krvi. Što se prije sepsa dijagnosticira i počne liječiti šanse za oporavak su veće, a opasnost da se razvije septički šok znatno se smanjuje.

Kod liječenja ovih opasnih simptoma također, koristi se i respirator te se tijelo rehidrira intravenozno velikim količinama tekućine kako bi se smanjila mogućnost dehidracije te povećao protok krvi do organa kao, a ujedno i krvni tlak. U nekim je slučajevima potrebno izvršiti i operativni zahvat kako bi se uklonio izvor infekcije, zaraženo tkivo ili kako bi se drenirao gnojni apsces. Mnogi pacijenti koji prežive sepsu oporave se u potpunosti, no ako je bolest uznapredovala do ozbiljnijeg stadija ili šoka, mogu ostati neke posljedice poput slabosti i umora, slabijeg pamćenja, tjeskobe i problema sa spavanjem.


Tagovi: