Svrbež rodnice – gljivična infekcija ili nešto drugo

Svrbež rodnice - gljivična infekcija ili nešto drugo

Svrbež rodnice najčešće izaziva candidijaza u narodu poznata kao

Vaginalni iscjedak kod zdravih žena i djevojaka je bijel i viskozan, ponekada čak i proziran i ne izaziva nikakve smetnje, više je čuvar vlažnosti rodnice i ženskog spolnog zdravlja. Najčešća vaginalna infekcija je ona koju izaziva gljivica candida albincas koja inače prirodno živi u ljudskom tijelu, ali u nekim situacijama i stanjima se počne agresivno razmnožavati i tada infekciju treba liječiti antimikoticima.

Svrbež rodnice najčešće izaziva candidijaza u narodu poznata kao "bijelo pranje", zato što uobičajeni vaginalni bijeli iscjedak postaje gust, grudast i počne izazivati nesnosni svrbež. Najčešće se candida razbukta nakon uzimanja antibiotika, ali i nekih drugih lijekova i kroničnih bolesti. Svrbež rodnice mogu prouzročiti i druge vrste gljivica, bakterija, virusa (HPV), spolne bolesti, neredovita higijena lošim i agresivnim sredstvima za pranje, hormonalni poremećaji, suhoća sluznice kod žena starije dobi. Sama candidijaza se danas relativno dobro i brzo rješava antimikotičkim vaginaletama, ali ako se uporno vraća treba provjeriti imunološki i hormonalni status, a obaviti i neke druge preglede.

Svrbež rodnice izazvan virusnom, bakterijskom infekcijom ili znak spolne zaraze

Kada poštujete sve higijenske mjere u intimnoj higijeni, niste na antibioticima niti na drugim težim lijekovima, niste niti u menopauzi, a muče vas vaginalni problemi i to traje duže vrijeme, možda bi trebali obaviti neke ozbiljnije preglede i vidjeti koji je najbolji način liječenja za vas. Svrbež rodnice izazvan virusnom, bakterijskom infekcijom ili znak spolne zaraze, upale virusnih ili bakterijskih uzroka se dobro liječe kada se utvrdi pravi uzrok, ali ako ste spolno aktivni, onda znate da se morate liječiti i vi i vaš partner, ako je utvrđena spolno zarazna bolest. Spolni odnos bez zaštite nosi u sebi uvijek rizike od spolnih bolesti, naročito ako mijenjate partnere.

Svrbež rodnice izazvan genitalnim herpesom uz svrbež i peckanje može biti i vrlo bolan. Liječenje vaginalnih upala može biti vanjsko kremama i mastima, vaginalno vaginaletama, ali i tabletama koje ćete možda trebati uzimati oralno. U regulaciji zdrave vaginalne flore pomažu i određeni probiotici.

Svrbež rodnice kod malih djevojčica, djevojaka, žena u reproduktivnoj fazi i starijih žena

Žene svih dobnih skupina mogu imati neugodnih vaginalnih problema, neke od tih reakcija mogu biti reaktivne, javljaju se kao alergijska reakcija na određena sredstva za intimnu higijenu, intimno rublje od neadekvatnih materijala ili jednostavnu preosjetljivost na sve i svašta od sapuna do izbora toalet papira. Svrbež rodnice kod malih djevojčica, djevojaka, žena u reproduktivnoj fazi i starijih žena. s tim da kod sasvim malih djevojčica može biti nedostatna i neprikladna higijena, ali oprez, u pozadini može biti i spolno zlostavljanje.

Kod vrlo mladih djevojka često je kriva hormonalna neravnoteža, a svaka menstruacija donosi novu rundu svrbeža. Svrbež rodnice kod žena u reproduktivnoj fazi često može ukazivati na endometriozu ili neke ciste ili jednostavno na neadekvatno ponašanje jednoga od partnera. Vjerna žena misli da je zaštićena, ali ako njezin partner nije vjeran, ugrožava i nju. Sa starenjem ženina koža gubi vlagu i elasticitet, a sluznica joj se toliko osuši da se svaki jači nadražaj može pretvoriti u upalu.


Tagovi: