Što je sukob interesa – primjer i definicija

Zanimljivosti

Što je sukob interesa - primjer i definicija

Znate li što je sukob interesa?

Slušajući vijesti ili čitajući novine vjerojatno ste čuli za pojam sukob interesa. Ako ste se upitali o čemu se tu radi, u nastavku ćemo vam probati odgovoriti na to pitanje. Sukob interesa nije ništa drugo nego situacija u kojoj se nađe neki javni dužnosnik, a u kojoj su njegovi javni interesi i dužnosti isprepleteni s njegovim privatnim interesima, tj. kada njegov privatni interes može utjecati na nepristranost prilikom obavljanja njegove javne dužnosti. Da se radi o ozbiljnom problemu dokazuje i činjenica da postoji poseban zakon koji se zove zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Ako vam ovo pitanje i dalje nije jasno, potrebno je najprije objasniti što je uopće javni interes, a što privatni. Javni interes bi značio interes svih građana da se određene funkcije u gradu ili državi pravilno obavljaju. Ako je npr, riječ o gradonačelniku, to bi značilo da gradonačelnik racionalno i ekonomično raspolaže javnim sredstvima. Ipak, ako se npr. gradonačelnik nađe u situaciji da s određenim javnim natječajem pomogne svome bratu, na način da namjesti da brat osvoji javni natječaj iako nije najbolji i najjeftiniji ponuditelj, u tom slučaju se radi o sukobu interesa.

Što je sukob interesa i na koga se odnosi?

Kao što smo spomenuli, sukob interesa je neslaganje javnog interesa kojeg neki dužnosnik zastupa, i privatnog interesa te osobe. Da bismo razumjeli ovu temu, najprije moramo znati tko su dužnosnici. To su osobe koje obnašaju poslove iz djelokruga javne vlasti, bilo da je riječ o razini države, lokalne i područne samouprave. Taj dužnosnik je izabran upravo zato da zastupa interese područja za koji je odabran kao predstavnik i on te interese ne smije izdati. Istovremeno, taj dužnosnik ima moć jer ima vlast, i ta moć mu omogućuje da donosi odluke koje nisu uvijek u interesu svih građana čije interese zastupa, već su prvenstveno u njegovom privatnom interesu.

Budući da je pohlepa i želja za skupljanjem što većeg bogatstva “bolest” od koje mnogi obolijevaju, sukob interesa je česta tema u našem diskursu. Tako dužnosnici često donose odluke koje će koristiti prvenstveno njima ili njihovim bližnjima, nego građanima. Na sreću, za rješavanje takvih problema postoji povjerenstvo za zaštitu sukoba interesa.

Sukob interesa glavni je primjer korupcije

Dodjela koncesija, objava javnih natječaja, ugovora o obavljanju javnih radova, izrada urbanističkih planova, odobravanje građevinskih dozvola i slično samo su neki od primjera na kojima sukob interesa često zna doći do izražaja. Naime, javni dužnosnici na taj način pogoduju firmama u kojima su vlasnici oni sami i li njima bliske osobe. Naime, omogućavanjem javnim natječajem da neka firma dobije određeni javni projekt predstavlja buduću veliku financijsku injekciju toj firmi i omogućava joj uspjeh na tržišnoj utakmici pred svojim konkurentima. Taj njen uspjeh plaćaju svi građani.

Ako k tome ta firma uopće nije najjeftinija i najkvalitetnija za obavljanje takvog posla, takav sukob interesa uzrokuje dugotrajnu štetu građanima pogođenim tim projektom. Stoga je potrebna redovita kontrola povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, i to ne samo tog povjerenstva, već i svakog građana, zbog njegove osobne odgovornosti pred samim sobom. Upravo zato, ako primijetite ili svjedočite kakvom sukobu interesa, svakako ga prijavite nadležnim tijelima.

Tagovi: