Suha koža koja svrbi – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Keramin - učinkovit u borbi protiv psorijaze

Neka psorijaza postane stvar prošlosti
 • uklanja svrbež i ljuštenje
 • uklanja psorijatične naslage
 • sprječava recidiv
 • vraća koži zdravlje
 • aktivira prirodne zaštitne funkcije kože
 • ne iritira kožu
 • sadrži prirodne komponente
Suha koža koja svrbi - uzrok, simptomi, liječenje

Suha koža koja svrbi - uzrok

Koža je naš najveći i najvidljiviji organ u našem organizmu, te ona ima višestruku ulogu. Osim što nas ona štiti od svih vanjskih utjecaja kao što su to bakterije i virusi, ujedno ona uravnotežuje tekućinu i sprječava isušivanje tijela i ulazak tekućine, mehanički štiti unutarnje organe, regulira znojenje, sužavanje i širenje krvnih žila, te sprječava infekcije. Koža nam je od vitalnog značenja. Često kada dođe hladno, zimsko razdoblje, mnogi od nas imamo problema sa suhom koža i čestim svrbežom koja se može pojaviti po cijelome dijelu, posebice onom koje je najviše izloženom hladnoći. No, može se suha koža koja svrbi pojaviti i za druge dane. Česti uzročnici koju mogu uzrokovati pojavu suha koža koja svrbi su dermatitis, osip, infekcija kože, alergijska reakcija, psorijaza, ciroza, hepatitis A. B, C, D i E, žučni kamenac, te neki vanjski čimbenici kao što su suh zrak, niska temperatura te neka agresivna sredstva za čišćenje.

Suha koža koja svrbi - simptomi

Simptomi koji vam ukazuju na stanje suha koža koja svrbi se mogu veoma lako uočiti, jer su svi simptomi površinski. Koža je barijera koja je sastavljena od prirodnih lipida čija je uloga i glavni cilj da zadrži vlagu u koži. Kada se barijera ošteti bilo zbog genetike, starenja, štetnih sastojaka u šamponu ili gelu ili hladnog zraka, počinju se stvarati sitne, nevidljive pukotine po koži koja popušta ulazak vlage te se koža suši, postaje crvena i nadražena, ljušti se i počinje nas svrbjeti. Suha koža koja svrbi se najčešće pojavljuje na rukama jer su one najviše izložene vanjskom svijetu te su najviše u vodi jer često peremo ruke, posebice u današnjem dobu zbog pandemije. No, može se po cijelom tijelu pojaviti. Klasični simptomi koji ukazuju na ovo stanje su crvenilo, plikovi i grubi sloj kože, te se koža može početi ljuskati što može dodatno uzorkovati svrbež koji ne jenjava i nervira nas.

Suha koža koja svrbi - liječenje

Postoji mnogo načina kako se može tretirati suha koža koja svrbi, te ublažiti njene simptome. Bitno je da izbjegavate korištenje krutih sapuna kao i gelova za tuširanje koje se jako pjene, jer one imaju visoki pH vrijednost i razne kemikalije koje mogu dodatno pogoršati stanje. Bolje vam je koristiti nježne sapune s niskim pH vrijednošću, koje nemaju sulfate i ostale kemikalije. Najbolji su vam gelovi za osjetljivu ili dječju kožu. Zaa hladnije dane koristite ovlaživač zraka jer tako vam se bude pogoršavala suha koža koja svrbi. Dobro je da stavite vlažne ručnike preko radijatora. Kada vam je koža suha i ljušti se, dobro je dva puta tjedno nježno ukloniti mrtvu kožu sa kože, a to možete korištenjem pilinga za lice i tijelo ili aparata za piling. Dobro je da redovito svaki dan ujutro i navečer da nanesete losion ili ulje za tijelo kako bi vaša koža ostala hidratizirana i njegovana, no opet pazite na sastojke, dobro vam je koristit prirodne stvari za tou namjenu kao što su to maslinovo ulje, ulje mrkve, jojobino ulje ili shea maslac. Također, nemojte nositi pretijesnu odjeću jer će samo pogoršati vaše stanje. Dobro je da se tuširate hladnom vodom, jer vruća voda može itekako isušiti vašu kožu od njenih prirodnih ulja. U Nije sve samo u tome što radite izvana, jednako je bitno što sve unosite unutra. Pijte dovoljno vode tokom dan te konzumirajte hranu koja u sebi sadrži dobre masti, kao tšo su to avokado, losos i bademi.


Tagovi:

motion free

Keramin - učinkovit u borbi protiv psorijaze

Neka psorijaza postane stvar prošlosti
 • uklanja svrbež i ljuštenje
 • uklanja psorijatične naslage
 • sprječava recidiv
 • vraća koži zdravlje
 • aktivira prirodne zaštitne funkcije kože
 • ne iritira kožu
 • sadrži prirodne komponente