Ovlaživač zraka – čemu služi i kako radi

Tech

Ovlaživač zraka - čemu služi i kako radi

Ovlaživač zraka namjena

Ovlaživač zraka kako mu i naziv ukazuje ima namjenu ovlaživati zrak u prostorijama u kojima boravimo. Naročito je to potrebno tokom zimskih mjeseci kada manje otvaramo prozore i vrata, te time manje prozračujemo prostorije u kojima grijemo. Grijanjem se zrak u prostorijama isušuje i dovodi do težeg disanja jer suhi zrak utječe i na suhoću ljudskih sluznica nosa, grla, pa time i pluća.

Ovlaživač zraka pomaže da se u prostorijama održava optimalna vlažnost zraka koja je 30 do 50 posto. Aparati koje danas možemo nabaviti u trgovinama obično imaju ugrađene mjerače vlažnosti zraka te ukoliko imamo te aparate trebamo pratiti da vlažnost ne bude pretjerana, ali ne smije biti ni premala jer tada ovlaživač ne služi svojoj svrsi.

Kućni ovlaživači su vrlo korisni jer će u prostorijama stvoriti dovoljnu vlažnost u zraku koji neće biti suh i iritirati dišne puteve, grlo i nos, te će nam disanje u zatvorenim grijanim prostorijama biti ugodniji.

Ovlaživač zraka i njegove koristi

Aparat koji se koristi kao ovlaživač zraka pruža nam brojne koristi jer regulira vlažnost zraka u prostoriji, ne samo tokom zimskih mjeseci, nego i za vrijeme ljetnih vrućina. Olakšava disanje kod nekih zdravstvenih tegoba kao što su gripa, upale grla. Također pomaže kod svih infekcija gornjih dišnih puteva kao što su prehlada i bronhitis.

Ovlaživač zraka može biti pomoć i kod bolesti donjih dišnih puteva kao što je upala pluća, te također pomaže kod upala sinusa. Astma je još jedna bolest kojoj može pomoći zrak sa dovoljno vlage koja je u okviru optimalnih vrijednosti. Suha koža i suhe oči također će biti zahvalni ukoliko u svoj dom donesete ovlaživače zraka, naročito ako ga instalirate u spavaću sobu jer zapravo tamo provodimo najveći dio dana spavajući.

Pomoći će i kod začepljenog nosa ili ispucalih usana na kojima je zapravo koža najtanja i usne su vrlo osjetljive i na temperature i na suhoću zraka. Osim svega navedenog pomaže i vašim biljkama koje imate u svom domu te drvenom namještaju i podovima kojima je također potrebna kontrolirana količina vlage.

Ovlaživač zraka opasnosti

Optimalna vlažnost koja vam treba je već spomenutih 30 do 50 posto u prostoriji u kojoj boravite. Međutim, ovlaživač zraka može predstavljati pravu opasnost ukoliko ga neispravno održavate ili uopće ne održavate. Prvo nemojte pretjerivati sa vlažnošću zraka jer se u prostoriji mogu na podloži vlage razviti razne bakterije, gljivice koje zrakom možete udisati i time si izazvati velike zdravstvene probleme.

U samim spremnicima koji su dio sustava za ovlaživanje ukoliko redovito ne mijenjate i čistite mogu razviti bakterije, pa čak i bakterije koje uzrokuju legionarsku bolest. No to je češće slučaj kod industrijskih ovlaživača zraka nego kod kućnih stolnih ovlaživača. Nečisti ovlaživač zraka može pogoršati stanje osoba koje su imunokompromitirane, odnosno imaju oslabljen imunološki sustav, osobe koje primaju kemoterapiju ili imaju transplantirani organ, te svakako osobama koje su alergične na plijesan.

Kako biste izbjegli opasnosti trebate vodu mijenjati svakodnevno i pri tome koristiti destiliranu ili demineraliziranu vodu, obavezno redovito čistiti sam ovlaživač i njegov spremnik. Ne pretjerujte sa vlažnosti, vlažnost u prostoriji ne smije biti veća od 50 posto. Te svakako redovito brišite prašinu sa aparata jer i u prašini su štetne čestice koje će ovlaživač raspršiti po prostoriji.

Tagovi: