Probolan 50 - za brzi rast mišića

Do impresivnih mišića u samo nekoliko tjedana

  • brza pretvorba masti u mišiće
  • povećava snagu
  • izdržljivost
  • motivaciju

 

Što su proteini

Ljepota i zdravlje

Što su proteini

Znate li što su proteini?

Ako ste krenuli trenirati u teretani ili vas generalno zanima poboljšanje vaše prehrane, vjerojatno ste čuli za jedan od tri glavna makronutrijenta: proteine. Kao što smo rekli, to je glavni makronutrijent zajedno s ugljikohidratima i mastima. Stoga, što su proteini? Na to pitanje možemo odgovoriti samo ako uđemo u područje kemije i molekula. To su dakle drugim nazivom bjelančevine i aminokiseline – osnovni elementi koji sačinjavaju žive stanice svakog organizma i koje vrše brojne funkcije u tijelu. Njihov naziv dolazi od grčke riječi protos, što u prijevodu znači najvažniji. Kemijski gledano, proteini se sastoje od ugljika, vodika, kisika i dušika, a sadrže i elemente kao što su sumpor i fosfor, neki proteini čak i jod, željezo, bakar i cink. Nakon što smo naučili što su proteini, vrijedi spomenuti i da oni čine oko 20 % ukupne tjelesne mase u čovjeka, te da ih postoji nekoliko stotina tisuća različitih vrsta.

Svaki ozbiljan vježbač će vam znati reći što su proteini

Što su proteini, bjelančevine, aminokiseline – to su pitanja s kojima jako vješto barataju osobe koje su u ozbiljnom treningu. Pravilan unos proteina je od ključne važnosti za mišićni razvoj i oporavak nakon treninga. Potrebno je to područje još malo detaljnije objasniti. Ako se pitate koja je razlika između proteina, bjelančevina i aminokiselina, stvar je sljedeća: proteini i bjelančevine su zapravo sinonimi, dok su aminokiseline manja gradivna jedinica od proteina. Drugim riječima, osnovni kemijski spojevi od kojih su građeni proteini su aminokiseline. Od sve skupa 20 aminokiselina, njih 9 se smatra esencijalnim, jer se sve ostale aminokiseline mogu sintetizirati iz tih 9. Osim što je sinteza proteina jedan od ključnih procesa u tijelu, spomenut ćemo još jedan razlog za što su proteini ključni: procesima sinteze proteina upravljaju hormoni, stoga pravilna sinteza proteina ukazuje na to da nam je balans hormona u tijelu dobar. Ako ste dakle u treningu, svakako unosite povećani unos proteina kako bi zadovoljili potrebe tijela za povećanom sintezom proteina.

Što su proteini i zašto su bitni?

Nakon što smo ukratko objasnili što su proteini, važno je znati i čemu služe, kako bi se u potpunosti razumjela njihova važnost i uloga u ljudskom tijelu. Svakako glavna zadaća proteina je proces mišićnog rasta i razvoja. Taj rast naravno varira o spolu i dobi u kojoj se nalazimo. Točnije, u periodu mladosti dolazi do pojačanog lučenja testosterona, hormona koji je zaslužan za sintezu proteina, dok lučenje istog tog hormona s godinama opada. Druga jako važna zadaća proteina svakako je nadomještanje već umrlih stanica. Stanice koje umiru i nadomještaju se su stanice krvi, bubrega, noktiju, zubi, kostiju itd. Proteini grade hormone, enzime i razne druge ključne sastojke organizma bez kojeg organizam ne može normalno funkcionirati. Proteini se također nalaze u hemoglobinu i omogućuju prijenos kisika našim tijelom i omogućava proces disanja. Stoga, sad kada znate što su proteini i zanima vas kako ih unositi u tijelo, savjetujemo vam da jedete namirnice poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda.

Tagovi:

Probolan 50 - za brzi rast mišića

Do impresivnih mišića u samo nekoliko tjedana

  • brza pretvorba masti u mišiće
  • povećava snagu
  • izdržljivost
  • motivaciju