Što je piodermija

Ljepota i zdravlje

Što je piodermija

Što je piodermija

Zdrava ljudska koža ima brojne barijere u borbi protiv mikroorganizama. Poremećaj bilo kojeg od zaštitnih mehanizama kože može dovesti do pojave infekcija. Naime, kožne infekcije se puno češće razvijaju uz neke kronične bolesti i uz poremećen imunološki odgovor. Većina bakterijskih infekcija kože uzrokovana je streptokokom i stafilokokom. Svake godine u svijetu veliki broj djece oboli od neke vrste piodermije. Općenito, piodermija je kožna bolest s gnojem. Klasificira se kao upalna površinska infekcija kože, najčešće beta-hemolitička. To dovodi do oštećenja kože i simptoma kao što su svrbež, iritacija ili mjehurići. Uzrokuju ga bakterije Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes. Među najčešćim razlozima za pojavu ovog stanja možemo navesti promjene imuniteta, ranice i lošu higijenu. Piodermija se može razdvojiti prema dubini slojeva kože i zahvaćenih struktura. Razlikujemo: impetigo, infekcija nastaje u površinskom sloju kože; ecthyma, infekcija je u epidermisu i dermisu; folikulitis, gdje je infekcija prisutna u folikulima dlake; erizipel, celulitis se odnosi na duboki dermis i gnojni apsces ispod dermisa. Gljive i virusi također mogu uzrokovati bolest, što dovodi do sekundarne mješovite infekcije.

Piodermija simptomi

Piodermija se manifestira kao infektivni proces gdje su lezije prisutne u različitim slojevima epidermisa. Kao i sve bolesti uzrokovane bakterijama, piodermija se očituje kao infektivni proces s lezijama prisutnim u različitim slojevima epiderme. Kada govorimo o primarnoj piodermiji, infekcija nastaje na koži koja je zdrava. Sekundarni tip javlja se na već postojećim kožnim lezijama. Klinička obilježja piodermije variraju ovisno o uzročniku i mjestu infekcije. Važno je napomenuti da simptomi mogu varirati, uzimajući u obzir dob i zdravlje pacijenta. Među najčešćim simptomima na zahvaćenom području su: upala, prisutnost gnoja, crvenilo kože, jak svrbež i bol. Što je stanje ozbiljnije, to su znakovi i simptomi bolesti ozbiljniji. Akutna infekcija koja stvara gnoj ispod dermisa ili u potkožnom prostoru je apsces. U gotovo 80% slučajeva uzrokuje ga Staphylococcus aureus. Međutim, druge bakterije i gljivice također mogu biti povezane s ovim stanjem. Manifestiraju se kao žućkasti čvorići s crvenkastim rubovima i eritemom. Pacijent ima znakove groznice i zimice. Ponekad simptomi mogu varirati, pa ako nema gnoja, doći će do jačeg crvenila kože i moguće temperature kod bolesnika.

Kako se liječi piodermija?

Sve bakterijske infekcije tipa pioderme mogu biti ozbiljne. Kada se na koži pojavi ranica praćena jakim svrbežom, crvenilom ili gnojem, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć. Kod blažih oblika piodermije liječenje uključuje antibiotike. Ako se sumnja na ozbiljniju upalu, potrebno je potražiti dermatologa koji će utvrditi vrstu piodermije i dati odgovarajuću terapiju. Iako se druge vrste piodernije javljaju rjeđe, gdje je prisutan apsces, karakteriziraju se kao ozbiljniji problem, jer miješane infekcije dovode do stvaranja gnoja. Obično se takva stanja javljaju kada se piodermija ne liječi ispravno, ako osoba ne potraži liječničku pomoć ili su joj propisani pogrešni antibiotici, odnosno kada nisu indicirani za ovu vrstu infekcije. Ako ima gnoja, drenira se u bolnici. Kada je piodermija uzrokovana bakterijama, to je obično oblik kontaktnog prijenosa. Prevencija uključuje pravilnu higijenu, redovito pranje ruku, osobito ako postoji kontakt s bolesnom osobom. Izbjegavajte dijeljenje osobnih stvari, kao što su ručnici, odjeća i obuća, jer to može širiti bakterije.

Tagovi: