Apsces – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Apsces - uzrok, simptomi, liječenje

Apsces što je i koji su uzroci

Apsces nije ništa drugo nego nakupina gnoja koji nastaje zbog bakterijske upale. Moguća je pojava najčešće u potkožnom tkivu, ali i u organima unutar tijela, u mišićima i kostima, te između organa. Ova nakupina gnoja se stvara kada bakterije napadaju zdrave stanice, te u području gdje je infekcija stanice će odumrijeti i prostor će biti ispunjen bijelom supstancom, gnojem. U krvi bijele krvne stanice brane tijelo od infekcija i one napadaju bakterije, te upravo zbog toga u području infekcije bijele krvne stanice se nakupljaju kao gnoj koji treba iscuriti kako bi se olakšala bol i smanjila infekcija.

Infekcija koja će stvoriti apsces može nastati i zbog prisutnosti stranog tijela ili uboda prljavim predmetom, na primjer iglom. No bakterije se mogu proširiti i iz neke druge infekcije koja postoji u tijelu. Ukoliko se radi o dijabetičarima ili osobama koje su imunokompromitirane, imuno sustav im je zbog bolesti oslabljen ili oštećen, mogućnost pojave bakterijske upale je veća zbog oslabljenog imuniteta.

Apsces simptomi

Ovisno o tome gdje se apsces nalazi mogući su različiti simptomi. Kad se radi o bakterijskoj infekciji u potkožnom tkivu na koži će se pojaviti crveno nabubreno područje koje može biti bolno. Nakon nekoliko dana počinje biti vidljivo područje gdje se nakuplja gnoj u obliku bijelog ili blijedog čvorića. Kada sazre koža oko apscesa će postati tanjom i gnoj je spreman da iscuri i pukne. Nakon što pukne područje trebate dezinficirati i ne dirati prljavim rukama kako ne biste infekciju proširili.

Kada se radi o apscesu unutar tijela on će već dosta izrasti prije nego što uopće izazove neke simptome, a moguće ga je otkriti slučajno u okviru drugih pregleda poput rentgena, CT, magnetske rezonancije, ali i krvnim pretragama ukoliko se u krvi nalazi veliki broja bijelih krvnih stanica to je znak da negdje postoji upalni proces.

Kada se apsces otkrije može sličiti na tumore pa je potrebno da liječnik nakon što ukloni ovu pojavu uzme uzorak gnoja kako bi otklonio sumnju da se ne radi o tumoru.

Apsces liječenje

Apsces se može liječiti i bez da pukne i gnoj iscuri, drenira sadržaj. Moguće je da će apsces nestati bez da pukne ili da ga se istisne, no ta razgradnja će duže trajati, te je ponekad zbog smanjivanja boli lakše gnoj pustiti da drenira kako bi se bol smanjila. Ako ga se ne ispusti on može uzrokovati tvrdu nepravilnu izbočinu na koži koja nije estetski lijepa.

Ukoliko se radi o velikom apscesu potrebna je intervencija liječnika koji će uz pomoć sonde doći do gnoja i iscijediti ga. Iza gnoja ostaje prazan prostor bilo da se radi o koži ili nekom organu u tijelu, pa će ponekad biti potrebno taj prostor ispuniti gazom koju će se ubrzo ukloniti.

Da se pojava apscesa ne bi ponovila liječenje se može provesti antibioticima ako se zna koja je bakterija uzrokovala infekciju. A liječenje antibioticima će se propisati i da se infekcija ne proširi u okolne organe ili druge dijelove tijela.

Tagovi: