Što je nodozna lezija

Što je nodozna lezija

Nodozna lezija se u radiološkim pretragama prikazuje kao sjena na plućima

Zasjenjenje na plućima je ponekad posljedica preboljene upale pluća, zna se pojaviti kod osoba koje boluju od tuberkuloze, kod pušača, ali može upozoravati i na karcinom pluća. Nodozna lezija se u radiološkim pretragama prikazuje kao sjena na plućima, ali to samo po sebi nije dijagnoza, ali obično je potrebno napraviti dodatne pretrage, ponekada je snimljenu sjenu potrebno pratiti i kontrolirati Ako tijekom dvije godine sjena ne promijeni ni oblik ni veličinu, prekida se njezino praćenje.

Nodozna lezija može biti velika ili mala, a sve lezije manje od pet milimetara se smatraju benignima, a sve veće od 20 milimetara se provjeravaju na malignost. Sve veće sjene na plućima kod osoba iznad 50 godina se testiraju na moguću malignost. Radiološke pretrage od običnog rtg snimanja, preko CT-a do MR-a će se koristiti u praćenju otkrivene sjene redovnom usporedbom sa ranijim radiološkim snimkama. No sjena na plućima može nastati i običnim preklapanjem organa i nemati nikakve veze sa zabrinjavajućim bolesnim stanjima.

Nodozna lezija se može prikazivati i u obliku nakupina čvorića i kvržica

Simptomi zbog kojih možete biti upućeni na rtg-snimanja prsnog koša i pluća mogu biti tepkoće u disanju, uporan kašalj, bol u prsima, temperatura, iskašljavanje krvi, povreda prsnog koša, ostajanje bez daha. Na rtg snimci nodozna lezija se može prikazivati u obliku nakupina čvorića i krvžica što uvijek naslućuje tumorozne tvorbe, ali vaš pulmolog će dodatnim pretragama utvrditi i uzrok i prirodu bilo kakve sjene na plućima koja još nije dijagnoza, ali može dovesti do prave dijagnoze.

Nodozna lezija se obično dalje obrađuje MR snimanjem, bronhoskopijom, biopsijom, uzimanjem šire anamneze pacijenta i njegove obitelji. Sve se uzima u obzir, pušački staž, izloženost toksinima, vašim životnim navikama i da bi se upotpunila povijest bolesti potrebno je slušati svog pulmologa. Važno je ne uspaničiti se odmah, jer sama sjena na plućima može biti posve benigna i možda je uopće ne treba liječiti, ali možda ćete je morati neko vrijeme kontrolirati, no kontrole se prekidaju ako se utvrdi da nema promjena.

Nodozna lezija može biti znak metstaza na plućima

Rak pluća češće pogađa muškarce nego žene, češće pušače nego nepušače, iako ga mogu dobiti i nepušači i češće pogađa starosnu skupinu iznad 65 godina. Nodozna lezija može biti znak metstaza na plućima, naročiti ako je u obliku nakupina, kvržica i čvorića, a prognoza liječenja ovisi o vrsti raka, mjestu gdje se tumor nalazi i njegovoj veličini, ali samo liječenje treba što prije započeti. Obično se prvo kirurški ukloni tumor i liječenje nastavi zračenjem ili kemoterapijom.

No, potrebno je reći da nisu sve kvržice na plućima kancerogene i ako vam je otkrivena nodozna lezija morate napraviti sve dodatne pretrage da bi se postavila prava dijagnoza. Sjena na plućima može nastati od pušenja, ako ste izloženi azbestnim vlaknima, ako ste obiteljski predisponirani ili ako ste bili izloženi radioaktivnom plinu radonu. Čak i ako vam je ustanovljena benigna sjena na plućima, najbolje je da odmah prestanete pušiti, počnete jesti više voća i povrća, počnete se više kretati i općenito se okrenete zdravijim životnim navikama.


Tagovi: