Što je spondilitis

Ljepota i zdravlje

Što je spondilitis

Što je spondilitis

Spondilitis je bolest upale jednog ili više kralježaka koji se mogu upaliti cijelom dužinom kralježnice od vratne kralježnice do donjeg dijela leđa i bokova. Ova upalna bolest može biti izazvana ako je akutna uzročnicima kao što su salmonela i brucela, ali i uzročnicima tuberkuloze kada se naziva tuberkulozni spondilitis. Uzrok može nastati i nakon ozljede kralježnice poznato pod nazivom Kimmelova bolest. No kada je upala kao nezarazna upala kao posljedica reumatske bolesti onda se ovakva upala naziva ankilozantnim spondilitisom.

Ankilozantni sponditisi se javljaju kao kronična reumatska bolest koju još u medicini nazivaju Bechterewljeva bolest. Dolazi do ukočenosti uzrokovano upalnim procesom uz jake bolove. Ukočenost i bolovi su mogući duž cijele kralježnice, te u križima donjem dijelu leđa. Ruke i noge su rijetko zahvaćene ovim upalnim procesom.

Ova bolest koa posljedica reumatske bolesti nastaje postepeno, a bolovi i ukočenost se razvijaju sporo i mogu trajati tjednima, ali i mjesecima. Znanstvenici još uvijek nisu dokazali točan uzrok ovog upalnog procesa, međutim postoje brojna istraživanja u otklanjanju bolova i ukočenosti što je za pacijenta najvažnije.

Ankilozantni spondilitis simptomi

U ranoj fazi bolesti prvo se javljaju bolovi i ukočenost ujutro prilikom dizanja iz kreveta pa traju sve dok se osoba ne razgiba zbog neaktivnosti. Ukoliko se ne poduzme ništa u cilju liječenja, bolovi i ukočenost će se nastaviti i postati s vremenom intenzivniji. Kod cervikalne spondiloze uz bolove osoba će se s velikom poteškoćom sagibati i imati problema kod zaokretanja tijela. Bolovi u donjem dijelu leđa će izazvati sijevanje u nogama i stražnjici, a ti bolovi ukazuju na išijas.

Kao simptomi mogu se pojaviti i poteškoće u mokrenju, obavljanju velike nužde, ali i kod hodanja. Išijas je dakle simptom za spondilitis, pa ako osjećate sijevanje u stražnjici i nogama na putu ste i za upalni proces spondilitis.

Od ostalih simptoma mogu se javiti otežano disanje, iskašljavanje krvi, kašalj, ali i perikarditis, angina pektoris, aortalna insuficijencija. Može se pojaviti i oštećenje vida. Kod ljudi starijih od 65 godina starenja organizma dovodi do slabljenja cijele koštane strukture pa vrlo lako dolazi do upalnih procesa.

Spondilitis liječenje

Osnovni cilj kod liječenja ove upalne bolesti je ublažiti bol i smanjiti ukočenost, te sprečavanje bilo kakvih deformacija kralježnice zbog pojave spondilitis upalnog procesa. Liječenje ima najveći učinak ukoliko još uvijek nije nastupilo trajno oštećenje kralježaka i zglobova. Lijekovi koji su nesteroidni lijekovi djeluju protuupalno i djeluju na način da uklanjaju bolove, ukočenost i odstranjuju upalu, no imaju nuspojave kod nekih pacijenata da izazivaju krvarenje probavnog sustava.

Spondilitis se može i liječiti i prevenirati vježbama istezanja, pravilnim držanjem, vježbanjem trbušnih i leđnih mišića, čestim hodanjem, pravilnim položajem kod spavanja. Fizikalna terapija je također metoda liječenja kojom se može povećati fizička snaga i fleksibilnost kralježnice ako se izvodi na pravilan način uz pomoć specijalista fizijatra.

Kirurška operacija također može biti metoda liječenja u slučajevima trajnog oštećenja kada postoji mogućnost zamjene oštećenog kralješka, zgloba kako bi se bolovi smanjili, te kako bi se smanjio rizik oštećenja drugih kralježaka i zglobova liječnik specijalista će preporučiti operaciju.

Tagovi: