Što je bechterewljeva bolest

Što je bechterewljeva bolest

Što je Bechterewljeva bolest i zašto nastaje?

Bechterewljeva bolest ili ankilozantni spondilitis pripada u rijetku vrstu artritisa koji je karakterističan radi boli i ukočenosti u kralježnici. Riječ je o cjeloživotnom stanju, i obično započinje u donjem dijelu leđa. Stanje se može širiti i prema vratu, kao i oštetiti zglobove u drugim dijelovima tijela. Ankiloza u prijevodu znači srasle kosti ili tvrdo tkivo, dok spondilitis znači upalu u kostima koje se nalaze u kralježnici ili kralješcima. U težim slučajevima navedenog stanja kralježnica se može pogrbiti. Zašto nastaje Bechterewljeva bolest?

Uzrok je nepoznat, no stručnjaci vjeruju da geni igraju veliku ulogu u njenom nastanku. Većina ljudi koji pate od navedene bolesti su pozitivni na HLA-B27 gen - gen koji pridonosi disfunkciji imunološkog sustava osobe. Iako medicinski stručnjaci nisu otkrili glavni uzrok ove rijetke vrste artritisa, postoje metode liječenja kao i razne fizioterapeutske vježbe koje mogu pomoći osobi da vodi normalniji i kvalitetniji život. I dok su mnogi stručnjaci mislili kako je navedena bolest povezana s modernim načinom života, ona je i dalje najrjeđi oblik artritisa.

Bechterewljeva bolest uzroci i simptomi

Bolest će se najčešće pojaviti između 20-te i 40-te godine života, no može krenuti i mnogo ranije. Bechterewljeva bolest pogađa više muškarce. Osobe koje pate od navedenog stanja će osjetiti blage i prolazne epizode bolova u leđima koji mogu biti popraćeni s ukočenošću. Kod drugih je moguća pojava snažne boli koja će uzrokovati gubitak fleksibilnosti u kralježnici. Također se mogu razviti i drugi simptomi koji se šire na druge dijelove tijela poput kukova, koljena, gležnjeva, stopala, rebara, ramena.

U svojim ranim fazama, Bechterewljeva bolest najčešće uzrokuje: Osjećaj ukočenosti u donjem dijelu leđa koja započinje u jutarnjim satima i može trajati do 30-ak minuta. Kako se aktivnost osobe povećava, ukočenost se smanjuje. Bol koja se javlja preko noći i može probuditi osobu. Bol koja se pojavljuje u stražnjici i ponekad u bedrima. Mnogi će često zamijeniti navedeno stanje s uobičajenom boli u leđima, što pridonosi problem u postavljanju pravilne dijagnoze. Uobičajena bol u leđima se također pojavljuje u kratkim i bolnim razdobljima.

Bol i ukočenost može varirati kako vrijeme prolazi, osobito ako osoba nije pretjerano fizički aktivna. Kada je zahvaćen veći dio kralježnice, osoba može patiti od poteškoća sa savijanjem, uvijanjem ili okretanjem. Ostali simptomi mogu biti: Bolovi u peti ili stopalima, bolovi i otekline na prstima ruku ili nogu, osjetljivost u području zdjelice, bol ili stezanje u prsima koje se pojavljuje postupno, upala crijeva, umor koji je stalan bez obzira na odmor, depresija i tjeskoba, upala oka.

Bechterewljeva bolest dijagnosticiranje i liječenje

Radi navedenih simptoma, poželjno je da se stanje što prije prepoznaje i liječi. Pravilna dijagnoza navedenog stanja će se utvrditi uz pomoć obiteljskog liječnika, radiologa, imunologa, reumatologa, fizijatra, fizioterapeuta. Dijagnoza će se postaviti uz pomoć kliničke slike osobe, rendgena i magnete rezonancije kralježnice, krvnih pretraga, određivanje HLA antigena. Bechterewljeva bolest se može i ne mora liječiti cijeli život, a to će ovisiti o težini samih simptoma. Kada se uspostavi da osoba boluje od navedene bolesti, bitno je da ona shvati svoje stanje i da ostane svakodnevno aktivna.

Vježbanje doma, vježbanje na radnom mjestu, fizičko kretanje kada je god moguće - kretanje će uvelike smanjiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Osim navedenog, redovna fizikalna terapija i toplice isto tako mogu smanjiti neugodne tegobe. Kako se liječi Bechterewljeva bolest? Liječenje će ovisiti o stupnju i samoj težini bolesti. Mogu se koristiti lijekovi i vježbe. Koriste se antireumatski lijekovi koji mogu držati bolest pod kontrolom, no često djeluju tek nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Stručnjaci će često preporučiti kombinaciju aktivnost i lijekova kako bi se što više smanjili bolovi i ukočenost.


Tagovi: