Perikarditis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Perikarditis - uzrok, simptomi, liječenje

Perikarditis: što je to i kako utječe na život pojedinca?

Perikarditis je upala perikarda, vrećice ili membrane koja okružuje i štiti srce. Perikard je vrsta sakularne strukture koja se sastoji od fibroznog perikarda i seroznog perikarda. Unutarnji sloj ima dvije funkcije održavati srce u svom fiziološkom položaju i spriječiti širenje krvotoka izvan svojih kapaciteta. Koji su glavni uzroci perikarditisa? Među uzrocima perikarditisa su: virusne, bakterijske i gljivične infekcije, autoimune bolesti, hipotireoza, reumatska groznica, traume prsnog koša, kronično zatajenje bubrega, nuspojave uzrokovane primjenom određenih lijekova.

Perikarditis može biti akutan, liječi se za nekoliko dana ili kroničan kada je potrebno nekoliko tjedana da se izliječi. Ova vrsta upale često se javlja nakon kardiokirurgije, ili kao uzrok postoperativne boli u prsima. Njegova kontrola je liječenje protuupalnim lijekovima. Ostali uzroci perikarditisa dijele se na infektivne i neinfektivne. Među infekcijama perikarda najčešća je virusna, čiji je upalni proces posljedica djelovanja virusa ili imunološkog odgovora. Najčešći virusi koji zahvaćaju perikard su: Epstein barr, herpes simplex, citomegalovirus.

Perikarditis – simptomi

Koji su simptomi prisutni u bolesnika s perikarditisom? Perikardna vrećica sadrži malu količinu tekućine koja okružuje srce. Kada se akumulira značajna količina tekućine i premašuje kapacitet distenzije tkiva, tada dolazi do progresivne kompresije svih srčanih komora. Perikarditis može biti akutni ili kronični, ovisno o simptomima osobe. Kod akutnog perikarditisa dolazi do iznenadne upale perikarda, koja u prosjeku traje oko dva tjedna. Kronični oblik ove bolesti razvija se postupno i traje dulje. Znakovi bolesti obično podsjećaju na virus, uz znakove groznice, bolova u mišićima i infekcija gornjih dišnih puteva.

Među glavnim simptomima perikarditisa su: slabost i umor, trajna bol u prsima, neugodno peckanje u prsima, koji se pogoršava dubokim disanjem, otežano disanje osobito u ležećem položaju, suhi kašalj, kratkoća daha tjeskoba, nadutost. Bol prisutna u sredini prsnog koša može se osjetiti u lijevoj strani vrata i ramena. Kada je perikarditis u ozbiljnijem stadiju, može doći do oticanja nogu i niskog krvnog tlaka.

Kako liječiti perikarditis

Kako bi utvrdio dijagnozu perikarditisa, liječnik će obaviti fizički pregled, pažljivo slušajući zvuk srca i pluća. Testovi koji se koriste za dijagnosticiranje perikarditisa su: MRI prsnog koša, CT, ehokardiogram, elektrokardiogram i kompletna krvna slika. Koje su komplikacije perikarditisa? Ozbiljnost ovisi o uzroku perikarditisa. Perikard se može zgušnjavati ili nakupljati tekućinu u perikardijalnoj vrećici što dovodi do zatajenja srca. Kada je perikard ispunjen tekućinom, sprječava srce da primi krv iz tijela.

Perikarditis se u blagim slučajevima liječi protuupalnim i analgetskim lijekovima koji pomažu u ublažavanju boli. Ako su upalni proces izazvale bakterije, pacijent također treba uzimati antibiotike. Kada osoba nema komplikacija, tada je liječenje kod kuće, ali treba izbjegavati fizičke napore. Bolesnici s najtežim oblikom perikarditisa hospitaliziraju se radi nastavka liječenja. Ako osoba primijeti bilo koji od simptoma perikarditisa, treba odmah posjetiti kardiologa. Unatoč činjenici da se perikarditis može lako izliječiti, s vremenom se može pogoršati, uzrokujući ozbiljnije komplikacije. Uz pravilno liječenje, pacijent će biti potpuno izliječen od perikarditisa. No, važno je pratiti tijek bolesti kako se nakon nekog vremena ne bi vratila.

Tagovi: