Što je spermiogram

Ljepota i zdravlje

Što je spermiogram

Spermiogram je analiza sjemene tekućine

U današnje vrijeme sve veći broj parova ima poteškoće sa začećem. Kako bi se utvrdio problem zbog kojeg dolazi do poteškoća prilikom začeća, često se rade mnogobrojne pretrage. Smatra se da je otprilike trećina problema vezanih uz poteškoće sa začećem povezana sa sjemenom pa tako je tako jedna od glavnih pretraga koja se obavlja vezana uz sjeme spermiogram. Spermiogram je naziv za analizu sjemene tekućine te ta analiza može dati mnogobrojne korisne informacije, kao što su na primjer količina sjemena u sjemenoj tekućini, vrijeme likvefakcije, broj spermija, njihova morfologija i pokretljivost, no tu su još i informacije i pH-vrijednosti sjemena, kao i o broju bijelih krvnih stanica te razine fruktoze. Sve su to važne informacije pomoću kojih se može utvrditi u čemu je problem i zbog čega dolazi do poteškoća sa začećem, pod uvjetom da zbilja problem leži u sjemenoj tekućini. Sve navedene informacije se mogu dobiti analizom samo jednog uzorka sjemene tekućine.

Spermiogram se koristi u više svrha

Spermiogram se koristi osim analize kojom bi se utvrdilo postoji li problem sa samom sjemenom tekućinom i u svrhu provjere uspješnosti vazektomije, odnosno presijecanja sjemenovoda. Ukoliko se spermiogram koristi za provjeru uspješnosti vazektomije, tada u ejakulatu ne bi smjelo biti spermija. Ukoliko se u ejakulatu nakon vazektomije pronađu spermiji, tada je to dokaz da operativni zahvat vazektomije nije uspješno proveden. Ukoliko iz bilo kojeg od ranije navedenih razloga trebate učiniti analizu ejakulata, postoje određene preporuke i pripreme kojih je potrebno pridržavati se kako bi nalazi bili što je moguće točniji. Preporučuje se suzdržavati se bilo kojih aktivnosti koje završavaju ejakulacijom, i to u vremenskom periodu između 2 do 7 dana kako bi u ejakulatu bio što je veći mogući broj spermija. Također, poželjno je ne apstinirati od bilo kojih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom duže od tjedan dana prije odrađivanja analize jer tada može doći do slabije pokretljivosti spermija što također može dati netočne rezultate. I za kraj, poželjno je izbjegavati alkohol minimum jedan dan prije pretrage, no poželjno je i dulje vrijeme bez alkohola.

Spermiogram je bezbolna pretraga

Kako bi se spermiogram mogao odraditi, potrebno je dati uzorak sjemene tekućine. Da bi se dobili točni rezultati, osim ranije navedenih smjernica kojih je poželjno držati se, važno je da uzorak bude svjež. Stoga se uzorak sjemene tekućine daje u klinici na način da se uzorak da u posebnoj prostoriji klinike, no ukoliko netko stanuje izrazito blizu klinike, moguće je odraditi isti i kod kuće. Najpouzdaniji način prikupljanja sjemene tekućine za spermiogram je masturbacija te usmjeravanje ejakulata u sterilnu čašicu za sakupljanje uzoraka. U nekim slučajevima sjemenu tekućinu moguće je prikupiti i za vrijeme spolnog odnosa koji je potrebno prekinuti prije ejakulacije kako bi se sjemena tekućina mogla skupiti u sterilnoj čašici za prikupljanje uzoraka. Samo testiranje bezbolan je proces, no nekim muškarcima može izazvati osjećaj neugode, no sam proces ne nosi nikakve rizike sa sobom. Rezultati spermiograma najčešće su gotovi već sljedeći dan te se ovisno o rezultatima mogu zatražiti dodatne pretrage.

Tagovi: