Masturbacija – kako, kada i koliko često

Masturbacija - kako, kada i koliko često

Masturbacija što je i kako se izvodi

Masturbacija kao oblik samozadovoljavanja u kojem se stimuliraju vlastiti genitalni organi kako bi se postigao orgazam i seksualno zadovoljstvo. Međutim, masturbacije ne moraju biti samozadovoljavanje, već se može prakticirati sa partnericom ili partnerom. Samozadovoljavanje se može izvoditi uz određene stimulanse rukama, ali i nekim seksualnim pomagalima ili određenim položajima.

Jednako i žene i muškarci koji vode zdravi seksualni život prakticiraju masturbaciju. To je normalan prirodni proces za seksualno zdravlje oba spola. Masturbacija smanjuje seksualnu napetost, dovodi do ublažavanja stresa, pa samim time poboljšava proces spavanja i diže samopouzdanje.

Samozadovoljavanjem se istražuje vlastito tijelo, koji dodiri, na kojim mjestima, kojim intenzitetom i kojom jačinom pritiska se postiže orgazam. Na taj način će može obogatiti i seksualna intima sa partnerom ili partnericom, jer možete sugerirati ili kroz razgovor uputiti što vas uzbuđuje i koje su vaše točke koje vas dovode do vrhunca seksualnog užitka. Ovo je jedan zdrav proces koji ovisno o vašim potrebama djeluje na vaše zdravlje u pozitivnom smislu.

U kojim trenucima treba masturbacija

Vrlo je individualan odgovor na pitanje u kojim trenucima je potrebna masturbacija. Kao i u svim ostalim stvarima ljudi su različiti i kod masturbacije. Ovisno o starosnoj dobi, razini seksualnih hormona, općenito zdravlju osobe, te seksualnim stimulansima tako će se i javljati potreba za samozadovoljavanjem.

Možda se nalazite u periodu kada je vaš partner ili partnerica svojim zdravstvenim stanjem onemogućen/a za zajedničku seksualnu intimu, a u vama postoji nagon koji trebate zadovoljiti. Normalno je da ukoliko ste u vezi može doći i do mimoilaženja perioda želje za seksom, pa će samozadovoljavanje u datom trenutku biti idealno rješenje. Ili ukoliko ste bez partnera ili partnerice ponekad je masturbacija jedino rješenje za vaš seksualni život.

Bez obzira u kakvoj se situaciji nalazili, samozadovoljavanje je normalan prirodan proces koji može imati itekako velike pozitivne učinke na naše fizičko i psihičko zdravlje. Naravno da ćete sebi stvoriti uvjete i vremenski i prostorno kada ćete biti sami i nitko vas neće prekidati dok se samozadovoljavate, iako neke ljude uzbuđuje činjenica da ih netko može uhvatiti na djelu.

Masturbacija i učestalost

O tome koliko često ćete se samozadovoljavati ovisi puno utjecaja. Postoje osobe koje se svakodnevno samozadovoljavaju, pa čak i nekoliko puta u istom danu. Masturbacija svakodnevno ukoliko postoji potreba je naročito zdrava za starije muškarce jer pomaže u radu prostate i izbacivanju loših tvari iz prostate, međutim kod mlađih muškaraca djeluje obrnuto.

Neke osobe masturbiraju možda jedanput ili periodično tokom tjedna ili mjeseca. Masturbacija je za neke osobe možda tek višemjesečni izlet u samozadovoljavanje jer za to i nemaju potrebu što zbog niskog nagona što zbog redovnih seksualnih odnosa. Postoje osobe koje nikada ne prakticiraju samozadovoljavanje. Sve je to normalno, prirodan proces koje vaše tijelo traži ili ne traži.

Čak i kad ste u vezi ne biste trebali osjećati nikakvu grižnju savjest sve dok je vaša partnerica ili partner seksualno zadovoljan sa vašim zajedničkim intimnim trenucima u seksu. Učestalost samozadovoljavanja može biti ili mala ili velika, sve je to u redu dok vas ne ometa za izvršavanje vaši dnevnih obaveza, ne remeti vaš seksualni odnos sa partnericom ili partnerom, te ne dolazi do ozljede genitalija.


Tagovi: